SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Home office a lakberendező szemével

Varsányi Valentina [cikkei] - 2021-06-25
Ma már szinte nincs olyan tervezési megbízása egy lakberendezőnek, ahol ne kellene dolgozószobát berendezni, vagy minimum egy dolgozósarkot kialakítani. De mégis hogyan és hol érdemes az otthoni munkahelyet kialakítani úgy, hogy az illeszkedjen az otthonunkhoz, és a nyugodt munkavégzés is biztosított legyen? Mindezt úgy, hogy az egészségünket is óvjuk és betartjuk az ergonómiai szabályokat?
Home office a lakberendező szemével

A home office fogalma a 2020-as év elején beköszönő Covid-19-cel vált mindenki által ismertté. Biztonságunk érdekében, illetve a digitális oktatás következtében otthon maradó gyermekeink felügyelete miatt sokan kényszerültünk otthonról dolgozni. Bár már a harmadik hullám is lecsengett, az otthoni munkahely fogalma véleményem szerint velünk marad.

Szerencsések vagyunk, ha van a lakásban külön dolgozószoba, ahova elvonulhatunk, magunkra csukhatjuk az ajtót, és nyugodtan koncentrálhatunk a munkára. Ebben az esetben a telefon- vagy videókonferenciák lebonyolítása sem ütközik akadályokba.

Az otthoni iroda legfontosabb bútora az íróasztal székkel, hozzá megfelelő mennyiségű tároló (szekrény, fiókos komód, polcos elemek). Sok esetben a dolgozószoba több funkciót is betölt. Van, hogy vendégszobaként is használják, ilyenkor elengedhetetlen bútor az ágy vagy kinyitható kanapé. Ha sokat olvas a család, a dolgozószoba egyben könyvtárszobaként is funkcionálhat.

dolgozószoba
Forrás: https://harmonialakberendezes.hu/latvanytervek/

Az otthoni iroda azonban nem minden lakásban, házban opció, így jó esetben egy külön dolgozósarok kialakításával próbálkozhatunk. Ezt az emberek többsége a nappaliban vagy valamelyik hálószobában tudja megoldani, de van olyan is, hogy a felső emeletre vezető lépcső alatt van lehetőség kialakítani az otthoni munkahelyet. Amennyiben a nappali megfelelően nagy alapterületű, a dolgozósarok akár le is választható optikailag egy térelválasztóval. Kisebb alapterület esetén a tv-komód folytatásaként is elhelyezhetjük, hálószobában pedig gyakran van egybeépítve a gardróbszekrénnyel, vagy tv-komóddal. Bármelyik részére is kerül a nappalinak, vagy hálószobának, fontos, hogy stílusa és színe alkalmazkodjon az adott helyiség stílusához és színeihez.

dolgozósarok
Forrás: https://harmonialakberendezes.hu/latvanytervek/

Nézzük, hogy a stíluson és színeken túl mik a legfontosabb szempontjai a home office kialakításának.

 

Elegendő fény

Amennyiben a lehetőségek engedik, próbáljuk az íróasztalunkat minél világosabb helyre pozícionálni. Szerencsés, ha ablak közelében kaphat helyet, és a természetes fény ellentétes irányból jön, mint amelyik kezünkkel írunk. Ha nincs erre lehetőség, gondoskodjuk megfelelő mennyiségű mesterséges fényforrásról. Érdemes olyan, jó minőségű lámpákra beruházni, amelyek káprázásmentes fényt biztosítanak.

 

Kényelmes bútorok, ergonómia

Az otthoni munkavégzéshez elengedhetetlen az asztali számítógép vagy laptop használata, ehhez azonban minimum egy asztalra és megfelelő székre van szükségünk, hisz nem egészséges egész nap laptoppal az ölünkben görnyedni a kanapén.

Aki napi 8 órát íróasztalnál, monitor előtt dolgozik, fontos, hogy mindezt kényelmes székről tegye. Szerencsés, ha a szék ülőmagassága, és a háttámla magassága valamint dőlésszöge is állítható.

A helytelen ülési póz előbb-utóbb nyak- és hátfájdalmat okoz. Ügyeljünk a helyes testtartásra munka közben is. A talpunk legyen egyenesen a padlón, a felkar az alkarral, valamint a lábszár is a combbal 90°-os szöget zárjon be.

Ergonómiai szempontból az a legideálisabb, ha a monitor szemmagasságban van és legalább 40 cm távolságra a szemünktől. Laptop esetében ez csak úgy kivitelezhető, ha megemeljük, ez esetben azonban próbáljunk külön billentyűzetet és egeret használni. A monitort próbáljuk úgy állítani, hogy ne tükröződjön benne a bejövő fény, vagy lámpafény.

Időnként álljunk fel és mozgassuk át a végtagjainkat. Vizsgáljuk meg az alapvető bútorainkat. Kerüljük a háttámla nélküli székeket és ha lehetséges ne a konyhai széket használjuk. Figyeljünk a testtartásunkra, kerüljük az „irodai teknős” pózt.

 

Mindenképpen hosszú távban gondolkodjunk, teremtsünk egészséges, biztonságos, kényelmes munkakörülményeket. A jövőben is számíthatunk hasonlóra, és saját magunkon nem szabad spórolni. Minden helyzetben járnak nekünk a kényelmes munkakörülmények és a jó közérzet.

Nyitókép: Business photo created by master1305 - www.freepik.com

Varsányi Valentina


Varsányi Valentina
lakberendező, home stager

Elérhetőségeim:
Tel.: 06-20/252-27-11
Honlap: https://harmonialakberendezes.hu/
Facebook: Harmónia Lakberendezés
Instagram: @harmonialakberendezes

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja