SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek - 1. rész

Tóth Ádám [cikkei] - 2014-04-09
Kreatív ötletek, tippek egy kertgurutól.
Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám Kertguru és kertépítő segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.
Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek - 1. rész

A gyerekek nagy pusztítást képesek végezni a kertben, sokszor mintha egy hurrikánszerű vihar söpörne végig rajta, a gondot azonban sokkal inkább az jelenti, hogy a kert - ahol nem gondoskodnak megfelelő játszóhelyről - veszélyes terep lehet számukra. Mivel a kert gyakran az egyetlen biztonságos hely játékaikhoz, kerttervezéskor igen körültekintően kell, hogy eljárjunk, máskülönben a kerékpárok, labdák és egyéb játékszerek óhatatlanul is a virágok és bokrok közt fognak heverni.

Rugdalózó, kúszó- mászó vagy totyogó apróságok a kertben

A gyerekek játékszokásai kortól függően változnak. A járni még nem tudó babáknak elegendő egy kis gyep a ház látóterében, de mindenképp kellő távolságra a lépcsőktől és a „hívogató” vízmedencétől. Környezetükben az erőteljes színeket kedvelik. Az egy évvel idősebbek már örülnek a kisebb szintkülönbségeknek, örömmel gurulnak le füves lépcsőkről vagy más „szelíd” lejtőkről.

A kihagyhatatlan homokozó

A homokozó több okból is jó választás egy kertben: fejleszti a képzelőerőt, a koncentrációs képességet, másrészről hosszú ideig népszerű „játszótérnek” bizonyul a lurkók számára. Lehetőleg olyan nagy legyen, hogy a gyerekek házikót, várat vagy magányos szigetet is építhessenek benne, mivel játékukban a képzeletnek igen nagy szerep jut. A homokozóban sík felületre is szükség van, ahol tortákat süthetnek, máskülönben minderre a homokozó környékén kerül sor.

A homokot - mintegy 30 cm vastag mosott homokréteg (nem építkezési célra használt homok!) - betonból, téglából esetleg fából készült keretbe töltsük, melyet előzőleg betonlapokkal kibélelünk. A betonlapokat apró szemű kavics- vagy salakrétegre fektessük. A megfelelő és szükséges vízelvezetésről nyitott fugák gondoskodjanak, vagyis a lapok közötti hézagokat NE töltsük ki kötőanyaggal. A homokozók kialakításakor tehát két feltétel teljesüljön: legyenek elég nagyok, és jól vezessék el a vizet.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a homokozókat gyakran hívatlan vendégek, macskák is „használják”, ezért célszerű egy egyszerű fakeretet készíteni, melyre hálót feszítünk. Mikor a homokozó nincs - a gyerekek által - használatban ezzel fedjük le.

Kertguru Tipp: Célszerű a homokozót geotextíliával bélelni, így a homok nem tud kimosódni a homokozóból. Ha van a kertben fa, akkor érdemes félárnyékba, a fa alá tervezni a homokozót. Ha nincs, akkor mindenképp gondoskodjunk egy nagyobb napernyőről, hogy megvédjük a gyerekeket a napszúrástól, leégéstől.

Vízmedence? Csak és kizárólag megfelelő óvintézkedések betartása mellett!

Az igen sekély víz, melyben pancsolni lehet, különösen kedvelt a gyerkőcök szemében. Egy kis előregondolkodással sok fejfájástól kímélhetjük magunkat, például ha a homokozótól megfelelő távolságra alakítjuk ki a „fürdősarkot”, különben szó szerint mindent iszap borít majd. Egészen kicsi gyermek mellett nem okos dolog medencét vagy kerti tavat tartani, mert belepottyanhat. Ha mindenképp akarunk - vagy már van -, és még kicsik a gyerekek, fokozottan ügyeljünk a kerti tavak, medencék körül, nehogy baleset következzen be, és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket: tegyünk köré védőkorlátot, ültessük be vízinövényekkel, mert így kevésbé lesz „kívánatos” egy kis pancsizásra. A felfújható gyermekpancsoló is balesetet okozhat - ha nem használjuk, ürítsük ki. Az olyan öntözővíz tartó helyeket is, mint a kút vagy hordó takarjuk le vagy zárjuk el, hogy hozzáférhetetlen legyen. NE feledjük, hogy a gyerkőcöket sose hagyjuk egy pillanatra se felügyelet nélkül, még akkor se, ha megfelelő kerítéssel vettük körbe a medencét vagy kerti tavat. A kicsik nagyon leleményesek tudnak lenni, egyetlen apró mulasztást, nem odafigyelést is képesek kihasználni. Valamint arra is érdemes ügyelni, hogy a darazsak és más szúró rovarok a napos, vizes helyeket - mint pl. a szivárgó slag vagy a csöpögő kerti csap - nagyon kedvelik, ezért lehetőség szerint ne engedjük oda, főként ne mezítláb a gyerekeket.

Kertguru Tipp: A kertben totyogó kicsikre nem jelent veszélyt egy olyan vízmedence, melynek pereme szemmagasságukig ér. Élvezet lehet számukra, ha például a vízen színes apró hajócskákat úsztatunk. A homokozó és a pancsoló később takaros vízmedencévé alakítható át.

Aktív tevékenység

Mikor a gyerekek megnőnek, aktív tevékenységük kifejtésére több teret, például kerékpárutat, labda- és tollaslabdajátékokra alkalmas helyet igényelnek. A valamelyest szilárd burkolattal ellátott felület szabadtéri asztalitenisz- játékokra is lehetőséget nyújt. Olyan felületekre is gyakran szükség lehet, ahol gépekkel barkácsolhatnak vagy háziállatokkal foglalkozhatnak. Ezek a létesítmények többnyire csak az esztétikusabb kerti elemek rovására valósíthatók meg.

Kertguru Tipp: Az év legtöbb szakában tervezhetünk kerti programokat a gyerekekkel. A könnyebb kerti munkákba bátran vonjuk be őket is, mutassuk és tanítsuk meg nekik a különböző gyümölcsöket, fűszernövényeket. Gyűjthetünk együtt leveleket, préselhetünk szebbnél szebb virágokat, melyeket aztán felhasználhatunk fali dísznek a lakásban, vagy kedves ajándékokat készíthetünk belőle a családtagoknak.

Mászni jó!

Engedjük, hogy a gyerekek játszóhelyükön korlátozások nélkül másszanak. A mászóeszközöket lehetőleg gyepre vagy rugalmas anyaggal, például fakéreggel vagy ütéscsillapító gumilappal borított felületre helyezzük, mert így egy esetleges lezuhanás kisebb veszéllyel jár. A kereskedelemben kapható mászóeszközök helyett néhányat magunk is könnyen megszerkeszthetünk, kialakításukkor - például legömbölyített vonalakkal - próbáljuk csökkenteni a minden odafigyelésünk ellenére előforduló kisebb sérüléseket.

Kertguru tipp: A legtöbb készen kapható mászóeszköz használhatatlanná válik, mikor a gyerekek nagyobbak lesznek. Jobb megoldás, ha például öreg fatörzsből magunk készítünk alkalmas mászóeszközt, melyet később hasábfává felfűrészelhetünk. A fáról fejtsünk le a nyers kérget, drótkefe segítségével alakítsunk ki sima, szálkamentes felületet, végül kezeljük le a fát, hogy időtálló legyen. Az egyes kerti rekreációs játékok talpait fémből is készíthetjük, így azok nem korhadnak el. A mászókákat rendszeres időközönként ellenőrizzük, így például a csavarokat, ha meglazultak, húzzuk szorosra.

Óvintézkedések, amelyeket megtehetünk: Vigyünk el a közelből a köveket, éles, hegyes, szúrós dolgokat, amit csak találunk, sőt, mi több, a gyepen se legyen szúrós növény, ezt gyökerestül húzzuk ki a földből, nem elég, ha csak lenyírjuk. Ha szikla- vagy rózsakertet szeretnénk a kertünkben, azt is a gyerekek „játszóterétől” kicsit távolabb, vagy félreeső helyen legyen. A kényesebb növényeket is olyan helyre ültessünk, ahol a labdázás „okozta balesetek” ellen védeni tudjuk (pl. kis sövénnyel, fával).

Kertguru Tipp - strapabíró kerttervezés: Sport fűmag vetésével kertünknek a gyermekeink játszótereként kialakított része is jól fog kinézni, mert ez a keverék bírja a taposást, ugrálást, az állandó használatot. Eséseknél is hasznos a füvesítés, mert tompítja az ütéseket. Gyepszőnyegezéssel felgyorsíthatjuk a folyamatot, ha időszűkében vagyunk.

(Folytatás következik…)

Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek - 2. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja