SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Környezettudatosabbnak mutatjuk magunkat, mint amilyenek a valóságban vagyunk...

Családinet [cikkei] - 2011-08-09
Saját bevallása szerint a magyar lakosság 67%-a gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékokat, 43%-a pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja - derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés és a Stop.hu magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait vizsgáló közös kutatásából.
Környezettudatosabbnak mutatjuk magunkat, mint amilyenek a valóságban vagyunk...

Magyarországon ugyan évről-évre nő a szelektíven gyűjtött hulladékok mennyisége, a lakosság mégis átlagosan évente csupán 8-10 kg hulladékot gyűjt vissza fejenként, mely jócskán az Európai Unió 20 kg / fő / év átlaga alatt marad. Ehhez az is hozzájárul, ami a felmérés eredményéből is kiderül, hogy a megkérdezettek 52%-ához nem jut el elegendő információ a környezetvédelem e területéről. A felmérésben résztvevők 57%-ánál még mindig népszerű kifogásnak számít a gyűjtőszigetek hiánya vagy távolsága, noha a gyűjtőpontok mára közel 8 millió fő számára érhetők el közvetlenül. A tejek és gyümölcslevek csomagolására szolgáló italos kartondobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ adatai szerint az elmúlt évben forgalomba került dobozoknak mindössze 17,7%-a gyűlt vissza újrahasznosításra. Ez alapján a magyar lakosság mindössze egytizede gyűjtötte szelektíven ezt a csomagolást, miközben a kutatás adatai szerint közel minden második lakos (43%) állítja magáról, hogy él a környezetvédelem ezen mindennapi, egyszerű módjával.

grafikon1

Ki mit gyűjt külön és miért nem?

tejesdobozAz Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés és a Stop.hu internetes portál 2011. április és május hónapban végzett közös online felmérést 1.400 fő bevonásával, annak érdekében, hogy képet kapjon a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásairól.

A felmérésben megkérdezettek háztartásaiban leggyakrabban előforduló csomagolási hulladéktípus a műanyag palack (91,3%), a felmérésben résztvevők mindössze 83,7%-ban gyűjti vissza szelektíven. Az italos kartondoboz a felmérésben megkérdezett háztartások 80%-ában fordul elő és 43%-ban vissza is gyűjtik, az üveg 79,8%-ositaloskarton_gyujtosziget gyakorisággal fordul elő, melynek 76%-át gyűjtik szelektíven. Alumíniumdoboz a felmérésben résztvevő háztartások 79%-ában előforduló csomagolóanyag, melynek mindössze 41,4%-át gyűjtik szelektíven a megkérdezettek.

A lakosság 19%-át még mindig az a tévhit tartja vissza a hulladék szelektív gyűjtésétől, hogy a különválogatott típusokat úgyis összeöntik a többi hulladékkal, 3%-ot pedig az, hogy nincs rá ideje.
 
A megkérdezettek 57%-a még mindig azért marad távol a szelektív gyűjtéstől, mert hiányolja vagy túl távol esőnek ítéli a gyűjtőszigeteket, míg 20% azért nem vesz részt benne, mert körülményesnek ítéli a hulladék otthoni különválogatását. Összességében a válaszadók 52% ítélte meg úgy, hogy nem jut el hozzá elég információ a szelektív hulladékgyűjtésről.

A hulladék érték

Ma már a lakosság 99%-a tisztában van azzal, hogy a szelektíven visszagyűjtött anyagokból újra termékek készülnek, így visszajutnak az anyagok körforgásába. A környezettudatos szemléletváltozás megmutatkozik az IKSZ és Stop.hu felmérésének eredményében is, hiszen a résztvevők 49%-a gyűjti szelektíven a hulladékot azért, mert így hozzájárul a különböző anyagok újrahasznosításához, 31% azért, mert így nem szennyezi környezetét, 12% azért, mert így csökkenti ökolábnyomát, 7% pedig azért, hogy ezzel segítse a nyersanyagokkal való takarékoskodást.

grafikon2

A tudás megvan, már csak a gyakorlaton kell szépíteni

Az italos kartondoboz a háztartásokban az egyik leggyakrabban előforduló csomagolás típus. A kérdőívet kitöltők 53%-ának háztartásában 2-5 darab, 27%-ának 5-10 darab, 8%-nál 10-15 és 3%-nál 15-nél több italos kartondoboz fordul meg hetente.

A kérdőívet kitöltők 53%-ának háztartásában 2-5 darab, 27%-ának 5-10 darab, 8%-nál 10-15 és 3%-nál 15-nél több italos kartondoboz fordul meg hetente. Ez átlagosan heti 5 db italos kartondobozt jelent, egy évre vetítve tehát összesen 260 darabot háztartásonként. A kutatásban résztvevők, saját bevallásuk szerint, fejenként 148 darab tejes vagy üdítős dobozt gyűjtenek évente szelektíven, ám ez a szám a valóságban háztartásonként mindössze 17 darab, ami azt bizonyítja, hogy a lakosság környezettudatosabbnak vallja magát, mint amennyire a valóságban az.

A kiemelkedő mennyiség nem meglepő, mivel a felmérés eredménye szerint a friss tejek 66%-a, az UHT tejek 93%-a, a gyümölcsleveknek pedig 71%-a jut el a fogyasztókhoz ebben a csomagolóanyagban, hiszen az, összetételének köszönhetően, a külső behatásoktól elzárva őrzi meg tartalma minőségét.

Az IKSZ és a Stop.hu kutatásában megkérdezettek 94%-a jól tudja, hogy az italos kartondoboz újrahasznosítható hulladéktípus, sőt, 45% azt is helyesen tudta, hogy ez a csomagolás 75%-ban papírból áll. Ennek ellenére mindössze 43% azok aránya, akik szelektíven gyűjtik ezt a csomagolóanyagot, a felmérés eredménye pedig még így sem áll összhangban a gyakorlattal: az IKSZ adatai alapján mindössze a lakosság tizede gyűjti szelektíven az italos kartondobozokat.

"2010 végén már mintegy 8 millió embernek volt lehetősége az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére, de csak 10%-uk gyűjtötte valóban külön ezt a hulladéktípust" - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. "Magyarországon a forgalomba kerülő 9-10.000 tonna italos kartondoboznak csak 17,7%-a gyűlik vissza szelektíven, míg az Európai Unió átlaga 2009-ben 35% volt" - tette hozzá a szakember.

A felmérésben megkérdezettek 94%-a tudta, hogy az italos kartondobozok újrahasznosíthatók. Ennek során olyan újrapapír termékeket gyártanak belőle, mint hullámkarton (a felmérésben résztvevők 70%-a tudta), újra italos karton (38% tudta) vagy akár épületi belső válaszfal (32% tudta), de olyan hétköznapi termékek is, mint szalvéta, toalett papír, törlőkendő (20% tudta) vagy tojástartó (68% tudta) és jegyzetfüzet (19% tudta).

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

 

További Információ:  www.italoskarton.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja