A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Légy te is a tisztaság királynője!

Családinet - 2011-07-20
Az alábbi cikkben pofon egyszerű takarítási praktikákról olvashatsz. A hozzávaló tisztítószereket szinte minden háztartásban megtalálod.
Légy te is a tisztaság királynője!

A mosogatás magasiskolája:

Az ezüst evőeszközt soha ne tedd a mosogatógépbe, ugyanis a  géphez való mosogatószer-tabletta nem tesz jót neki.

A porcelánfigurákat, törékeny üvegtárgyakat úgy tudod egyszerűen tisztítani, ha langyos vizet engedsz a mosogatóba és feloldasz benne pár tabletta fogsortisztítót.

Amikor üvegtálakat, egyéb üvegeket kézzel mosogatsz, a tárgyakat oldalával merítsd a mosogatasmelegvízbe, így nem pattannak el a hőmérsékletkülönbségtől.

A mosogatószivacsot, szivacskendőt nem kell gyakran eldobnod, ha beteszed az edények mellé a mosogatógépbe. Ha nincs géped, éjszakára áztasd be egy kisebb tál vízbe, amelybe 2 kupak Domesztoszt teszel.

Az erősen szennyezett edények tisztítására szolgáló drótpárnák hamar rozsdásodhatnak, de ezt kiküszöbölheted, ha használat után egy zacskóban a mélyhűtőben tárolod a dörzsiket.

A rozsdamentes acél, teflon bevonatú palacsintasütőt egyszerűen megszabadíthatod a leégett ételmaradéktól. Lehetőleg közvetlenül használat után önts bele ecetes vizet és forrald fel. Sokszor dörzsölés nélkül is tiszta lesz, ha alaposan kiöblíted forró vízzel. Ezután önts bele pár csepp olajat és egy konyhai papírtörlővel egyenletesen, dörzsöld át a teflon felületet. Az olajos krepp-papírt hagyd benne a következő használatig. Belülről lehetőleg ne tisztítsd szappannal vagy mosogatószerrel. A makacs külső szennyeződéseket gyorsan eltávolíthatod sütőtisztítóval.

Ételszagú a mikrosütő?

A mikrót úgy szagtalaníthatod, hogy néhány friss citromkarikát teszel egy tál vízbe. Ezt beteszed a készülékbe, és 1 percig melegíted a legmagasabb fokozaton.

Alaposan elmostad a dobozt, amiben korábban töltött káposztát tartottál, mégis szaga van?

Ne keseredj el! A műanyag ételes dobozokból úgy tüntetheted el a szagot, hogy bedörzsölöd egy karika citrommal, majd egy órára félre rakod. Ezután kiöblíted folyóvízzel, majd kinyitva a napra teszed.

Kifröccsent valami a sütőben és füstöl?

Semmi gond! Szórd be vastagon sóval a leégett felületet, és tovább süthetsz. A kellemetlen szag hamar megszűnik. Miután kivetted az ételt, csukd be a sütőt, és 24 óráig hagyd benne a sót. Ezután egy dörzsivel vagy tompa élű késsel le tudod kaparni a leégett ételmaradékot. Végül töröld ki nedves szivacskendővel, majd száraz konyharuhával a sütőt.

hutoszekrenyNincs időd leolvasztani a hűtőt?

Az élelmiszer kiszedése nélkül kisebb tisztítást is elvégezhetsz úgy, hogy pár csepp ecetet csöpögtetsz egy nedves törlőkendőre és áttörlöd vele a hűtőszekrényt. Facsarj ki egy fél citromot egy kis pamutkendőre, ruhazsebkendőre, majd nyomkodd bele a citrom héjába és helyezd a hűtő ajtajába.

A kellemetlen szagot felveszi a faszén is. Egy kisebb tálban helyezd be a középső polcra. Meglátod, csodát tesz!


Nyaralni mentek és nincs idő kimosni a hűtőszekrényt?

Ha hosszabb időre ki kell kapcsolnod, tegyél be egy tál friss, de nem túl nedves kávézaccot. Hajtsd be az ajtaját úgy, hogy a nyílásba egy parafa dugót helyezel, és ragasztószalaggal rögzíted az ajtót a hűtő oldalához.

Halat készítesz és fintorognak a gyerekeid?

Ha halsütés közben t
ömény ecettel teli tálkát helyezel a tűzhely mellé, nem lesz büdös a lakásban.

Harcolj a rozsda ellen!

A ruhákból úgy szedheted ki a rozsdafoltot, ha alaposan átitatod citromlével, majd egy időre kiteszed a napra. Ezután egyszerűen bedobod a gépbe a többi ruhával együtt. Kényesebb anyagoknál jobb, ha egy nem feltűnő helyen próbát teszel.

A nem rozsdamentes acélpengéjű kések könnyen rozsdásodnak. (Ne dobd el ezeket, hiszen jobban vágnak, mint a rozsdamentesek, csak néha fenni kell őket).

A többi vasból készült eszközt, mint a sasliknyársat, grillrácsot, fogót, vöröshagymával rozsdátlaníthatod. Jól bedörzsölöd egy fél hagymával az eszközöket, egy éjszakára rajtuk hagyod, majd ledörzsölöd. A kést pedig beledugod egy egész hagymába.

A rozsdás vasserpenyőt tisztítsd egy félbevágott nyerskrumplival és némi mosogatószerrel.

A krómozott felületen megjelenő rozsdát pl. autón is, úgy tűntetheted el, hogy egy nagyobb labdává gyűrt alufóliával dörzsölöd be a felületet.  

mosdoVízköves a zuhanyrózsa és a csap?

Tölts meg este tömény ecettel egy zacskót, húzd rá a zuhanyfejre és ragaszd be a száját. Reggel vedd le és tisztítószeres kefével dörzsöld át.

A csapokat csavard be szintén tömény ecetes ronggyal, húzz rá zacskót, és ragaszd, vagy gumizd be a száját.  

Vigyázz, az ecet ne érintkezzen márvány felülettel!

Hogyan lesz tartósan csillogó a mosogatód?

A rozsdamentes mosogatót liszttel csillogóra varázsolhatod úgy, hogy pamut törlőkendőre szórsz egy púpos teáskanál lisztet, majd átpolírozod vele a felületet. Ezután vízzel lemosod, kitörlöd szárazra, majd egy pár csepp babaolajjal átitatott papírtörlővel bedörzsölöd az egészet. Magas fényt és védelmet kölcsönöz a mosogatónak. Ha zománcos a mosogatód, ott csak tömény klóros tisztítószerrel tűntethetők el a sötét foltok. Tisztítás után alaposan ki kell öblíteni.

Egy kis ügyességgel, türelemmel sok időt megtakaríthatsz!smiley

Fotók: irene_zs: high_noon
stikmata: Küchenchaos
Manuel Plattner: Im Bad..
Ilagam: Monatsende

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja