SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiporszívózzák az óceánt!

Családinet [cikkei] - 2011-03-02
2010 júliusában kezdődött a Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi műanyag hulladékgyűjtési kampány, mely a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyag hiányára kívánja felhívni a figyelmet. Holnap egy környezetvédelmi tengeri expedíció indul útjára ugyanebből a célból.
Kiporszívózzák az óceánt!

A Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi, műanyag hulladékgyűjtési kampány keretében az Electrolux és a 5 Gyres kutatószervezet márciusban közös akciót indít azzal a céllal, hogy megtisztítsák az Atlanti-óceán déli részét a műanyag hulladéktól. A programra olyan, vállalkozó szellemű önkéntesek jelentkezését várták, akik a kutatócsapat teljes értékű tagjaként, részt vennének a chilei Beagle-csatornát érintő környezetvédelmi akcióban. A világ minden tájáról jelentkeztek az elszánt pályázók, akiknek egy rövid, bemutatkozó filmmel kellett meggyőzniük a zsűrit arról, hogy ők lesznek a leghasznosabb tagjai a legénységnek.

Miért pont ő?

electroluxA kiválasztott Brit Liggett munkája során már korábban is foglalkozott a tengerek felszínén felhalmozódó hulladékok kérdésével. Írásaival arra szeretné felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy milyen közvetlen hatásokkal jár, ha nem fordítunk elég figyelmet a műanyagokra. Brit a különleges program kutatócsapatának teljes értékű tagja lesz. A Sea Dragon hajó fedélzetén a vitorlákat kezeli majd, kormányosként dolgozik, és egyéb, a hajóval kapcsolatos feladatokat is ellát. A hajó legénysége kisebb csapatokra osztva fog dolgozni, melyek közül mindig lesz egy, amelyik napi 24 órás ügyeletet vállal. Az ügyeletesek segítenek a navigációban, kapcsolatot tartanak a többi vízijárművel, és felkészítik a következő szolgálatba lépő csapatot. Brit ügyeleti feladata lesz többek között, a hajó különböző rendszereinek felügyelete, a takarítás és a főzés is.

Miért pont műanyag?

Mint arról több médium is beszámolt, mind az Atlanti-, mind a Csendes-óceánon komplett - és Franciaország méretű!!!! - szemétfolt úszik, és ennek a hulladéknak mintegy 95 százaléka műanyag. Ez azért jelent hatalmas veszélyt a környezetre, mert a nap és az eső hatására lebomló anyagok jelentősen károsítják az élővilágot, de évente ezres nagyságrendű madárpusztulást okoznak azzal is, hogy a madarak lenyelik a darabkákat, és vagy megfulladnak tőle, vagy más emésztési zavar végez velük.

Miért pont porszívó?

A műanyag hulladékgyűjtési expedíció március 3-án indul Puerto Williams kikötőjéből (Chile), majd tizenegy vízen töltött nap után, március 14-én éri el célállomását, a chilei Valdivia kikötőjét. Az akció során kihalászott műanyaghulladékból mintákat küldenek a kaliforniai Redondo Beach Sea Lab laboratóriumába elemzésre. A műanyagdarabok ezt követően a kezdeményezőhöz kerülnek, majd a Porszívók a tengerből kampány kiállításán eredeti formájukban vagy porszívókba építve mutatják be.

electrolux_kampany

A Porszívók a tengerből kampány, és a közös expedíció folyamatosan nyomon követhető a www.electrolux.com/vacfromthesea blogon és a Twitteren (www.twitter.com/vacfromthesea).
Fotók: good.is; Electrolux

 

S hogy az energiatakarékosság és a környezetvédelem ügyéről hazai vonatkozásban is szó essék:

Szokatlan társfellépővel, magával a Nap energiájával osztja meg a színpadot a Balkan Fanatik a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából március 5-én electroluxdélután 4-kor az Erzsébet téren. Ez lesz Európa első, teljes egészében alternatív energiával működtetett koncertje! Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából koncert mellett egyedülálló interaktív energia térré alakul át az Erzsébet tér: ki lehet próbálni Magyarország első hidrogén hajtású járművének legújabb változatát, a Hy-Go 2.0-t. Emellett leheveredhetünk majd a napenergiával megvilágított padok egyikére, vagy használhatjuk a tisztán megújuló energiaforrással működtetett laptop töltési lehetőséget. Ha még több feltöltődésre vágysz, az Energia 2.0 program március 5-től június 30-ig számtalan érdekességgel vár még a Gödörnél: mobiltelefont töltő kerékpárok, egyedülálló hulladékszobor-kiállítás, melyeket csak akkor láthatsz, ha vízi, illetve mozgási energiával saját magad fejlesztesz áramot!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja