SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor mossunk?

Családinet [cikkei] - 2010-06-17
Tanuld meg ennek a kis útmutatónak a segítségével, mikor kell valóban kimosni a nyári ruhákat!
Mikor mossunk?

Összeállításunkból megtudod, hogy milyen gyakran kell a legfőbb nyári ruhadarabokat kimosni és kivasalni kivéve, ha foltosak vagy nagyon átvizesednek.

Az irányelvek a következők
 
Melltartó
Milyen gyakran kell mosni: három-négy felvétel után.
Mit kell tudni: a melltartók nem érintkeznek közvetlenül az alkarral, így kibírnak többszöri felvételt is egymás után. De 24 órás szünetet kell tartani két felvétel között, hogy az elasztikus anyag regenerálódjon, így próbáljuk meg vetésforgóban hordani a melltartókat. Sorakoztasd fel őket a fiókban, reggel vegyél fel egyet a sor elejéről és este pedig a sor végére tedd vissza.
Kivétel a szabály alól: nagyon izzadsz? Ebben az esetben naponta öblítsd ki kézzel a melltartót gyengéd öblítővel. Az izzadság tönkreteszi az elasztikus anyagot, így ha tisztán tartod a melltartót, tovább tudod hordani.
 
Farmer
Milyen gyakran kell mosni: négy-öt felvétel után.
Mit kell tudni: a strapabíró farmeren nem látszik a kosz – ami egy jó tulajdonsága, hiszen ha túl sokat mosunk egy farmert, akkor kifakul és kikopik. Hogy sokáig olyan újszerű legyen a farmer, mint mikor megvetted (vagy épp kopott, kérdés, milyet vettél), kifordítva tedd a mosógépbe és hideg vízzel mosd! Segít megőrizni a színt, ha nem teszed szárítóba.
Kivétel a szabály alól: tedd centrifugába, ha kinyúlnak. Vagy csak dobd a szárítóba 10 percre (de ne többre). A passzos „jeggingeket” (farmer anyagú legging) minden viselés után ki kell mosni, hogy ne nyúljon ki a térdnél!
 
Kosztümnadrág
Milyen gyakran kell mosni: négy-öt felvétel után.
Mit kell tudni: a kosztümnadrágot valószínűleg egy légkondícionált irodában hordod, így bátran felveheted őket többször is, főleg, ha koszlepergetős szintetikus anyagból készültek. Egy kosztüm része? Mindig egyszerre mosd őket, így egyik sem lesz fakóbb, mint a másik.
Kivétel a szabály alól: a nadrágok tovább szépek maradnak, ha amint hazaérsz, átöltözöl „játszósruhába” (hiszen nem ezt kell felvenni a lányod focimeccsére).
 
Blézerek, kiskabátok
Milyen gyakran kell mosni: öt-hat felvétel után.
Mit kell tudni: legtöbbször blúz, póló vagy top fölé vesszük fel, nincs szükség különösebb rendbentartásra. Bár a kiskabátok könnyen beisszák a különböző szagokat (például az előző esti vacsora illatát), így mielőtt visszarakod a szekrénybe, szellőztesd ki, vagy fújd le illatmentesítő sprayvel.
Kivétel a szabály alól: időnként ellenőrizd a nyakát, az ujját és a sliccet – keresd meg a megbúvó koszt. De ideiglenesen fel is hajthatod az ujjakat, hogy elrejtsd az egyébként tiszta kiskabáton azt a pár foltot.
 
Khaki rövidnadrágok, hosszú nadrágok
Milyen gyakran kell mosni: két-három felvétel után.
Mit kell tudni: a világos színű anyagokon sokkal előbb meglátszik a kosz. Két mosás között használj azonnali folteltávolító spray-t, amely nem hagy vizes foltot a ruhán.
Kivétel a szabály alól: a folteltávolítóval egyszer-kétszer még újra felveheted a ruhát mosás előtt.
 
Pizsama
Milyen gyakran kell mosni: két-három felvétel után.
Mit kell tudni: kétszer olyan gyakran cseréld a pizsamádat, mint az ágyneműt! Az emberek nem is sejtik, mennyit izzadnak éjjel. Percenként több ezer bőrsejt hámlik le rólunk.
Kivétel a szabály alól: lefekvés előtt tusolsz? Ha a válaszod igen, azzal nyerhetsz egy-két plusz napot a mosás előtt. Azonban ha selyempizsamában szunyókálsz, az jobban felszívja a testnedveket, így jobb, ha naponta váltogatod, miben alszol.
 
Szoknya
Milyen gyakran kell mosni: négy-öt felvétel után.
Mit kell tudni: valószínű, hogy semmi megerőltetőt nem csinálsz szoknyában, így többször is felveheted. Frissítsd fel a nem selyemből készült szoknyát azzal, hogy tíz percre bedobod a szárítóba.
Kivétel a szabály alól: sokkal engedékenyebb lehetsz az A-vonalú fazonokkal, amelyek alig érintkeznek a testtel. De a fehér és selyem szoknyák könnyen elszíneződnek, ezeket minden alkalommal ki kell mosni.
 
Fürdőruha
Milyen gyakran kell mosni: minden egyes felvétel után.
Mit kell tudni: a só és a klór fakóvá teszi, kinyújtja a fürdőruhát. Mosd ki kézzel hideg vízben gyengéd mosószerrel strandolás után, ezáltal a fürdőruha megtisztul a káros anyagoktól és klórszagú sem lesz. Hagyd, hogy szabad levegőn száradjon meg!
Kivétel a szabály alól: nincs egy sem. Akkor is, ha csak a lábad ujját dugtad a vízbe, a fürdőruha, csakúgy, mint az alsónemű, közvetlenül érintkezik a testeddel, felszívja a test olajos anyagait, baktériumait és a szagokat. Legjobb, ha mindig kiöblítjük.
 
Topok és ruhák
Milyen gyakran kell mosni: egy-három felvétel után.
Mit kell tudni: három módszer, hogy ezeket a ruhadarabokat jó formában tartsd:
Ne használj túl sok dezodort – kevesebb is elég lesz! Elkerülheted a hónaljkörnyéki foltokat, ha trikót veszel alá. Alaposan nézd meg a ruhát, mielőtt vasalod, mert ha a foltot belevasalod, akkor nagyon nehéz dolgod lesz.
Kivétel a szabály alól: a fehér és selyem ruhadarabok esetében itt is érvényes, hogy minden alkalom után ki kell mosni. Amennyiben a ruhád csak ünnepélyes alkalmakra szolgál, jobb, ha minden egyes alkalommal kimosod, mivel azt te sem akarhatod, hogy a foltok beleszáradjanak a ruhába a két felvétel között eltelt hetek vagy akár hónapok alatt!
 
Pólók, mellények
Milyen gyakran kell mosni: minden egyes felvétel után.
Mit kell tudni: kezeld úgy őket, mint a fehérneműidet, hiszen testhezállóak és magukba szívják a nedvességet. Mosd őket meleg vízben!
Kivétel a szabály alól: ragaszkodj a négyórás szabályhoz! Ha egy pólót vagy mellényt csak rövid ideig viseltél, nem kell kimosni. Néha nem gond, ha egy alig használt pólót visszateszünk a fiókba.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja