A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Időbeosztási tippek

Berkesné Zombor Anikó - 2009-07-28
Van az úgy néha, hogy szétcsúszunk. Szalad a ház, ordít a gyerek, mert éppen jön a foga, közben pedig a mosógép a fürdőszoba kellős közepére nyomja ki a vizet. Ismerős? Sajnos nekem nagyon is. Bizonyos életszakaszokban nem úgy mennek a dolgok, ahogy megszoktuk. Gyermek érkezett a családba, és magunkon kívül most már egy kis jövevényről is gondoskodnunk kell. Újra munkába állunk, és már borul is az addig megszokott napirend. Esetleg kistestvér születik. Vagy egyszerűen csak frontátvonulás van. :-)
Időbeosztási tippek

De van néhány tipp, amivel könnyebbé teheted az életedet:

- Reggel, mikor felkelsz, tarts néhány nyugodt percet, mondjuk amíg a kávédat, vagy a teádat kortyolgatod. Gondold végig, mi az, amit aznap mindenképpen el akarsz végezni. De vigyázz, ne tervezz be túl sokat! Holnap is lesz nap.
Én sokszor esem abba a hibába, hogy mindent egyszerre akarok megcsinálni. Talán mondanom sem kell, hogy ennek sosincs jó vége. A kevesebb néha több. 

- Rangsorolj! Mi az, ami fontos, nem tűr halasztást, és mi az ami várhat még egy kicsit. Ha kell, írj listát!

*************
- Ne törd magad azért, hogy minden a legtökéletesebb legyen, úgysem fogja észrevenni senki. Azt viszont igen, hogy fáradt és ingerült vagy a véget nem érő házimunkától. Légy egy kicsit lazább!

- Alakítsd ki azt a módszert, ami neked a legjobb: apránként végzed el a kötelező házimunkát, vagy egyszerre letudsz mindent.


Nekem az vált be, hogy egyszerre csinálom meg. Van hetente két nap, amikor alaposabban kitakarítok, több adag ruhát egyszerre kimosok. Máskor csak úgy tessék-lássék pakolok össze, és csak a fontosabb helyeket sikálom le. Egyébként az egész hetem egy hosszú, fárasztó házimunka lenne.

*************
- Tervezd meg mindig egy hétre előre, hogy mit fogsz főzni. Így be tudsz hozzá vásárolni, és nem kell délután hatkor azon gondolkodni, hogy mi is legyen a vacsora :-). Még az is előfordulhat, hogy a tegnapi maradékból holnapi ebédet rittyenthetsz. A kevéske pörköltből például néhány szem burgonyával és tésztával kiváló gulyáslevest lehet kerekíteni.

- Légy előrelátó! Ha többet főzöl valamiből, a felesleg nagyszerűen elvan a fagyasztóban, és vész esetén (például hirtelen betegség, esetleg kétoldali főzés-undor :-)) kéznél a segítség. Ha tudod, hogy jön néhány nehezebb nap (lakásfelújítás, kötelező védőoltás miatti nyűgösködés) tudatosan is spájzolhatsz előre.

*************
- Amit ma megtehetsz... ...ne halaszd holnapra. Igyekezz előre készülni a másnapra (főleg, ha tudod, hogy reggel szűkösebb lesz az idő, mert pontosan kell indulni valahová). Készítsd elő a ruhákat, és amit tuti nem kellene otthon hagyni. Hozd a házat még este olyan állapotba, hogy reggel csak az ajtót kelljen ráhúzni.

- Amit ma megtehetsz... ...az holnap is meg fog várni. Nem szakad össze az ég a földdel, ha valamit nem sikerült még aznap megcsinálni. Élvezd az életet!!!!

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja