SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Drogfüggőség

[cikkei] - 2004-06-13
A kábítószer-fogyasztásnak, a közvetlen egészségkárosító hatáson kívül van egy még rettenetesebb következménye: a függőség kialakulása.
Drogfüggőség

 A kábítószer-függőségnek két nagy csoportja van: a fizikai / testi / függőség, és a pszichikai függőség. Ezek gyakran együtt jelentkeznek, átfedik egymást. A függőség és a drogos által átélt folyamat szerves része a tolerancia. Ez alatt a rendszeresen használt szerhez történő hozzászokást kell érteni. Vagyis: a rendszeresen  használt droghoz a szervezet hozzászokik, s az azonos hatás eléréséhez mind nagyobb adagra van szükség. Az adag emelésével a függőség is mélyül. Egy rendszeres heroinfogyasztó a halálos adag többszörösét is képes tolerálni.

  Fizikai függőség: Az ilyen függőséget okozó kábítószerek rendszeres fogyasztása esetén a szervezet hozzászokik a folyamatosan fogyasztott anyaghoz. Ha  megszűnik a szer bevitele, megvonásos állapot alakul ki, a test bizonyos sejtjei, szervei nem  a megfelelő, a megszokotthoz képest más minőségben és  mértékben látják el korábbi funkciójukat. Klasszikus példa erre a morfin, ami úgynevezett euforizáló anyag. Ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik, mint az endofrin. Az endofrin az agyalapi mirigy hátsó lebenyében termelődő, a boldogságérzetért, hangulatért, a fájdalomérzet gátlásáért, az ébrenlétért felelős, hormonszerű vegyület. A tartós morfinbevitel alatt a szervezet nem vagy csak kevéssé  termel endofrint. Morfinelvonás esetén azonban hiányzik a szervezetnek az endofrin, hiánya depresszióhoz, apátiához / végletes közöny / vezet, még nehezebbé téve a mesterséges stimulációról / izgatás / való leszokást, fokozva a pszichés függőség kialakulásának veszélyét.
  A fizikai függőség legtöbb esetben megszüntethető egy 3-4 hetes méregtelenítéssel, orvosi felügyelet mellett. Ez az élmény iszonyú fizikai és lelki terhelést jelent a gyógyulni vágyónak! Gyógyszeres és fizikoterápiás kezelést alkalmaznak.


 Pszichés függőség: a drog által generálódott / létrehozott / élmények újbóli kívánalmából erednek. A drogos élményei nagy részét, a droghoz fűződő élmények teszik ki és ezeket gyakran nagyobb élményként élik meg, mint  a valós életben szerzett élményeket.. A drogok képesek az érzéseket oly mértékben felnagyítani, hogy a legkisebb élmény is frenetikus /"észbontó"/ magasságba emelkedhet. Pszichikai függőséget nehéz kimutatni, és nagyon összetett, sok befolyásoló tényezője van. A drog hatása, a drogos szubkultúra, a drogos álmok, a szleng, a környezet mind befolyásolja a psziché alakulását.
 A legtöbb szintetikus anyag csak pszichés függőséget okoz, testi függőségük szinte elhanyagolható.
  A pszichés függésre nincs gyógyszer, megszüntetésére hosszú terápiára van szükség, hatalmas a visszaesés lehetősége, különösen, ha egyedül kell megbirkóznia vele a betegnek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja