SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan segítheti a Neurofeedback agytréning - SCP tréning a tudatos önszabályozást?

Enczmann Éva [cikkei] - 2023-04-14
A Neurofeedback tréning egy olyan módszer mellyel, agyunkat központi irányító rendszerünket tréningezhetjük. Agyhullámaink eltérése különböző tüneti elváltozásokat okozhatnak, melyek mindennapi működésünket befolyásolják és hatással lehet fizikai és szellemi állapotunkra. A tréning által lehetőségünk van arra, hogy agyi hullámainkat helyes tartományba tereljük és javítani tudunk fizikai és szellemi jól léti állapotunkon.
Hogyan segítheti a Neurofeedback agytréning - SCP tréning a tudatos önszabályozást?

Az SCP tréning alkalmazása esetén is szükséges az Amplitudó alapozó tréninget alkalmazzuk, mellyel az agykérgi és agykéreg alatti hullámokat tréningezzük. Az amplitúdó tréning módszer alkalmazásával a normáltól eltérő agyi hullámokat tudjuk a helyes tartományba vissza tréningezni. A Delta, Théta, Alfa, SMR és High Béta hullámokat tréningezzük a helyes tartományba. Ezek a hullámok szükségesek a mindennapi helyes működésünkhöz. A Neurofeedback amplitudó tréning az agyi hullámokat segíti a normál tartományba tréningezni, segíti az agy plaszticitását, támogatja újrarendeződését, új agyi szinapszisok alakulhatnak ki.  A módszer alkalmazása komoly tudományos kutatások és evidenciák alapján történik.

Az SCP tréning más rendszerben működik, mint az amplitúdó Neurofeedback tréning. A Neurofeedback SCP tréning egy olyan ágazata a módszernek, mely másfajta módon segíti az agy rugalmasságának kondicionálását. SEGÍTI A TUDATOS ÖNSZABÁLYOZÁST. Egy teljesen más üzemmódban töltjük el a tréning időt, mint a Neurofeedback amplitúdó tréning esetében. Konkrét feladat kivitelezés a cél az SCP tréning során. Kiválóan alkalmas felnőtt ADHD és Migrén kezelésére, továbbá kiválóan alkalmas csúcsteljesítmény növelésre. Sportolóknak, zenészeknek, felső vezetőknek kiemelten ajánlott a módszer. A  tréning támogatja az egyén jobb mindennapi teljesítményét, működését, munkavégzését, jobban terhelhetővé válik. Fókuszáltabban képes végezni tevékenységét.

Működési mechanizmusa egy példán keresztül:  egy élsportoló, egy súlyemelő felkészül, hogy felemeje a súlyt. Rákészül a feladatra. Elindul a cselekvésre való összpontosítása.  Előtte koncentrál, minden sejtjével idegszálával arra fókuszál, hogy képes legyen a legjobb teljesítményt elérni. Ez a koncentrációs állapot az, amikor felkészül, rákészül az adott helyzetre, a teljes teste és idegrendszere belefeszülhet ebbe az állapotba. Amikor elindul, felemeli a súlyt, megtörténik az adott esemény, akkor érkezik meg a megkönnyebbülés állapota, ez az elengedés állapota, ekkor mind a test mind az idegrendszer az ellazulás fázisába kerül.  Így sportolók csúcsteljesítmény fokozására is kiválóan alkalmas a módszer.

Ez a példa szélsőségesebben mutatja be az idegrendszer efféle működését, de ha nem is vesszük észre tudatosan, mindennapi működésünkben ugyanezek az állapotok váltakoznak.  Megfeszülés, elengedés. Rákészülünk valamire, megcsináljuk, elengedünk. Ez egy ritmusos váltakozása az idegrendszerünknek, agyi működésünknek.

Neurofeedback agytréning

Sok esetben előfordul, hogy az elengedés nem tud megtörténni magától, ezért pl. adott személy alkohollal próbálja az elengedés fázisát megteremteni és addiktív, függő viselkedésekben merül ki ez az állapot. Azért kiváló ez a tréning, mert segít megtanítani az idegrendszert ezekre a megfeszülő és elengedő állapotokra. Megtanítható a tudatos önszabályozás.

Saját kliensem, egy kislány arról számolt be, hogy zongoraórán jobban tud figyelni, jobban tud összpontosítani a feladat kivitelezésére. Jobban megy neki a zongorázás.

Jellemző lehet sportolóknál, de akár csúcsvezetők esetében is, hogy mindig teljesítmény kényszerben vannak, folyamatosan befeszülve. Ez teljes kimerüléshez vezethet. Bár ez nem csak ezeken a területeken jellemző, hanem megnyilvánulhat egyszerű irodai munkát végző leterhelt személy, vagy mozgalmasabb munka és stresszesseb állapot esetén is.

A trénig segítségével képesek vagyunk megtanítani az idegrendszerünket egy rugalmasabb működésre, mely automatikussá válik rövid időn belül és a személy megérezheti saját mindennapi működése során, hogy miként hat rá az SCP Neurofeedback tréning alkalmazása. A tréning támogatja, hogy a mindennapi működésünkben jobban tudjuk kivitelezni azt, hogy a mindennapi helyzeteinket tudatosabban, fókuszáltabban megéljük, koordináljuk és ezáltal eredményesebbek legyünk mind a munkánkban mind magánéletünkben. Jellemezhetjük egyfajta csúcsteljesítménynövelő állapotnak is, melyet a tréning eredményeként megtapasztalhatunk, hogy jobban tudunk fókuszálni, koncentrálni, tudatosabbak lenni saját magunkra, mindennapi működésünkre.

Állapotok, melyekben ugyancsak kiválóan alkalmazható a tréning a migrén, és ADHD, leküzdése.

A tréning alkalmazása korhatárhoz kötött, mivel a kliens részéről komoly koncentrációs feladatelvégzés és együttműködés szükséges a trénerrel. Ez a módszer körülbelül 13-14 éves kortól alkalmazható. Fontos az együttműködési nyitottság.

Ezt az módszert Magyarországon az első SCP trénerek között mutathatom be az olvasók számára és bízom benne hasznos lesz azoknak, akik megtapasztalják jótékony, vagy akár megrekedt állapotokból kimozdító hatásait.

Enczmann Éva


Enczmann Éva
Neurofeedback Tréner, Feng Shui szakértő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/393-76-24
E-mail: enczmanneva@gmail.com
Honlap: https://www.neurofeedback-agytrening.hu/
http://www.fengshui-harmonia.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja