SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

05.31: Dohányzásmentes Világnap - A dohányzás elhagyása nem csak Rád lesz jó hatással

Családinet [cikkei] - 2022-05-31
A dohányzásról mára közismert tény, hogy elképesztően káros a hatása, többek között a különböző rákos és tüdőbetegségek legfőbb okozója. Nem csak a Te egészségedre van káros hatással, hanem másokéra is: a cigarettafüst belégzésével ugyanis a környezetedben lévők egészségét is károsítod és nem csak a passzív dohányzás miatt, hanem a harmadlagos dohányfüsttel is, ugyanis a dohányfüstből származó különböző káros anyagok a zárt térben megmaradnak a berendezési tárgyakon és a falakon is.
05.31: Dohányzásmentes Világnap - A dohányzás elhagyása nem csak Rád lesz jó hatással

A Dohányzásmentes Világnap (World No Tobacco Day) egy figyelemfelkeltő világnap, amelyet minden évben május 31-én tartanak. 1987-ben hozták létre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai, hogy felhívják a figyelmet a dohánytermékek emberekre, a közegészségügyre, a közösségekre és a környezetre gyakorolt káros hatásaira.

 

A dohány környezetre gyakorolt hatása

A 2022-es Dohányzásmentes Világnap témája, a „Védd meg a környezetet” kiemeli, hogy a dohány egész életciklusa során szennyezi a bolygót, és károsítja minden ember egészségét. A dohánygyártó cégek üzleti gyakorlata, hogy környezetbarátként tüntetik fel magukat hírnevük „zöldre mosása” érdekében.

Az eldobott cigarettacsikk jelenti a műanyagszennyezés első számú forrását a világon, de a növényvédő szerek használata a dohánytermesztésben, valamint az erdőirtás (évente 3,5 millió hektárt pusztítanak el) és a nagy mennyiségű víz felhasználása a dohány termesztéséhez szintén káros hatást fejt ki az ökoszisztémára.1 Ezért fontos a dohányt fogyasztó legkülönbözőbb generációk figyelmének felhívása, és mindezen tények tudatosítása.

 

Egészségünkre gyakorolt hatása

A fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése mellett, a dohányzás súlyos betegségek kialakulásában is fő szerepet játszik. A szív- és érbetegségek 25-30%-a, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75%-a, a tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a tulajdonítható közvetlenül a dohányzásnak2, míg a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) betegek többsége dohányzik, vagy dohányzott korábban. A hazai tüdőgyógyászati ellátásban mintegy 195 ezer COPD-s beteget tartanak nyilván3, de valószínűsíthető, hogy a nem diagnosztizált betegekkel együtt a valós számuk ennek két-háromszorosa.

 

Krónikus obstruktív tüdőbetegség

A COPD egy hosszú lefolyású, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Kiváltó oka elsősorban a dohányfüst, de egyéb tényezők - a tartós légszennyezettség, a kemikáliák, az allergia, légúti fertőzések - is elősegíthetik a kialakulását. A COPD fő tünetei a krónikus köhögés és a nehézlégzés, de a tünetek könnyen összetéveszthetők a hörghurut vagy a tüdőgyulladás tüneteivel is.

A COPD jelenleg nem gyógyítható, a kezelése az állapot rosszabbodásának megakadályozására és lassítására, illetve a rohamszerű állapotromlások, az úgynevezett exacerbációk megelőzésére szolgál. A kezelés során manapság már alkalmazhatóak különböző hatásmechanizmusú hörgőtágítók és gyulladáscsökkentők, melyek közül már elérhető környezetkímélő inhalátor is.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint két évtizeden belül a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon a szívbetegség és a stroke után, és a betegség sajnos Magyarországon is igen sok embert érint. A COPD lefolyása során a tüdőfunkciók fokozatos elvesztése történik: érdes légzést, köhögést, fokozott nyáktermelést okoz, és a légúti fertőzések esélye is nagyobb a COPD-s betegeknél. A dohányfüsttel szennyezett levegő további irritációt jelent a COPD-ben szenvedők esetében a már eleve gyulladt hörgők számára, ezért betegek számára különösen ajánlatos a dohányfüstös helyszínek kerülése.

 

Terápiák

A COPD kezelésének hatékonyságát modern inhaláló készülékek segítik, amelyek egyenletes, finoman porlasztott gyógyszerpermetet képeznek. Ez a tüdőbe belélegezve a legkisebb hörgőkhöz is eljut, így kis dózis is elegendő a tünetek enyhítésére.  

A betegség kezelése során nagy jelentősége van a szakorvossal való rendszeres kapcsolattartásnak – ez az alapja a kezelés megfelelő beállításának, és annak, hogy a beteg tudatosan, a kellő gondossággal, de félelem nélkül viszonyuljon a saját betegségéhez.

A terápiák hatékonyságát javítja az is, ha minél kevesebb szennyezett levegővel, így dohányfüsttel találkozik a beteg. Ha valaki rágyújt egy olyan kerthelyiségben, amely éppen tele van, akkor a dohányfüst jó eséllyel eljut egy COPD-s vagy egy asztmás beteg tüdejébe. Minden bizonnyal sok dohányost tartana vissza a tömegben való cigarettázástól, ha ezzel tisztában lenne.

Hivatkozások

1 World No Tobacco Day | UICC
2 daganatok.hu
3 Korányi Bulletin 2020

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja