SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mellrák génje és a dohányzás együtt nagyon megnöveli a tüdőrák kockázatát

Családinet [cikkei] - 2014-06-03
A mellrák kockázatát növelő BRCA2 génmutáció és a dohányzás együtt "óriásira fokozza" a tüdőrák kialakulásának esélyét - állapította meg egy nagyszabású brit kutatás.
A mellrák génje és a dohányzás együtt nagyon megnöveli a tüdőrák kockázatát

A kutatók 27 ezer ember egészséges és tüdőrákos génjeit hasonlították össze    

A Nature tudományos lapban ismertetett kutatás során 27 ezer ember génjeit tanulmányozták, és azt találták, hogy a mellrák kockázatával bizonyítottan kapcsolatba hozható BRCA2 génmutáció meg is kétszerezheti a tüdőrák esélyét - adta hírül a BBC. 

A kutatók egészséges és tüdőrákos emberek génjeit vetették össze. A dohányosoknál negyvenszer nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák, ám a BRCA2 gént is hordozóknál a kockázat majdnem nyolcvanszorosra nőtt - derült ki az elemzésből. A génmutációval élő és dohányzó emberek negyedénél ki fog alakulni a tüdőrák - mondta a kutatócsoport.

A dohányzás a legnagyobb rizikófaktora a tüdőráknak   

"Van a népességnek egy csoportja, amelynek tagjai igen jelentős kockázattal élnek. A legfontosabb visszaszorítani a dohányzást, hiszen ez a tüdőrákon kívül más betegségekben is szerepet játszik. A BRCA gén mutációi megakadályozzák, hogy a DNS hatékonyan javítsa ki magát. A dohányzással olyan óriási mértékű a DNS-károsodás, hogy gondot jelent a DNS-javítás bármilyen csökkenése" - mondta Richard Houlston, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa, a kutatás egyik résztvevője.   

A felfedezés azonban azt is jelentheti, hogy a mellrák gyógymódjai egyes tüdőrákos eseteknél is hatásosak lehetnek.
 
http://www.bbc.com/news/health-27634006

Forrás: MTI
Fotó: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja