A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgásfejlesztő és Rehabilitációs Központ nyílt Budapesten

Családinet - 2009-04-30
A Szebben Szeretnék Járni Egyesület 2005. évben alakult azzal a céllal, hogy a mozgásfejlődésben elmaradt és mozgássérült gyermekeknek és családjaiknak segítséget nyújtson.
Mozgásfejlesztő és Rehabilitációs Központ nyílt Budapesten

Az Egyesület tagjai Pető Intézetben végzett konduktorok, gyógytornászok, gyógypedagógusok. A gépi írás oktató, Kékesiné Jánó Rozália több évtizedes tapasztalattal dolgozta ki a végtagsérült- és hiányos gyermekek számára a számítógépen való írást. A személyes tapasztalatokkal is rendelkező főiskolai végzettségű szociális munkás tagok a családoknak tudnak segítséget nyújtani és tanácsokat adni életvitelük változtatásához, a traumák feldolgozásához, jogaik érvényesítéséhez.

Az Egyesület eddig végzett legfontosabb tevékenységei:

  • kigyűjtötte és feldolgozta az országban élő tartósan beteg gyermekek adatait (több, mint 250.000 fő, ezen belül Budapesten 14.000 fő) Ezzel egy olyan adatbázist alakított ki, amely egyedülálló az országban. Az adatok változatos formában rendszerezhetőek (pl.: településenként, Budapesten még kerületenként is, betegség típusonként, nemenként, korosztályonként).
  • Budapesten kérdőívek segítségével felmérte a családok igényeit, szociális helyzetüket és fejlesztési lehetőségeiket.


Budapesten a VIII. kerületi Magdolna-negyed (ahol a központot létrehozták), különösen hátrányos helyzetű településrész, szociális és egészségügyi szempontból is teljes fejlesztésre szorul. Józsefvárosban korai fejlesztő központ, gyógypedagógiai szakszolgálat, tanácsadás nincs, ezzel szemben a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma igen magas.

2008. május 13-án a VIII. kerületi Önkormányzat Gazdasági, Kerületfejlesztési és Közbeszerzési Bizottsága lehetőséget adott az Egyesületnek arra, hogy a VIII. ker. Kisfuvaros utca 11. szám földszinti, 103 nm-es helyiségben rehabilitációs központot alakítson ki.

Az Egyesület tevékenysége egészségügyi szolgáltatásnak minősül, ezért az ÁNTSZ előírásainak megfelelően került kialakításra a váróhelyiség, az öltöző, a mozgássérültek számára alkalmas mellékhelyiségek. A falakat mosható festékkel látták el, a tornaterembe sportpadló került. A helyiség eredeti és felújított állapotáról tervrajzok és dokumentáció készült.A Rehabilitációs és Mozgásfejlesztő Központ létrehozása, az Önkormányzat által biztosított helyiség felújítása támogatók segítségével valósult meg.

Speciális pályázatok útján nyert összegek felhasználásával az Egyesület olyan fejlesztő eszközöket vásárolt, amelyekkel változatos formában foglalkoztathatók a sérült gyermekek: állítógép, Robust Course futópad, ayres terápiás eszközök, billenőhinta, gyűrűhinta, billenőtalp, trambulin, bordásfalak, kéz-és lábsúlyzók, tornakarikák, gördeszkák, babzsákok, mogyorólabdák, tányérbója, Therrabond gumikötelek, jógaszőnyeg stb...

Az Egyesület nonprofit szervezetként gazdasági tevékenységet nem folytathat, ezért adományokból, pályázati pénzekből, valamint szponzorok segítségével tudja működését biztosítani.

Az Egyesület Rehabilitációs és Mozgásfejlesztő Központja 2009. április hónapban nyílt meg VIII. ker. Kisfuvaros u. 11. földszintjén. Az Egyesületről még többet tudhat meg, ha az alábbi honlapot megtekinti.   
www.szebbenszeretnekjarni.hu


Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja