SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szenvedélybetegség - bárki áldozatul eshet...

Kókai Kata [cikkei] - 2004-07-11
Talán bennünk is ott lappang, és észre sem vesszük... Nem csak az alkoholizmus, a drogfüggőség, vagy a dohányzás sorolható a szenvedélybetegségek közé. Napjainkban egyre több, modern kori szenvedélybetegségre derül fény, mely sok család életét teszi tönkre.
Szenvedélybetegség - bárki áldozatul eshet...

A szenvedély az emberi természet része, már gyermekkorunktól segíthet egyéni fejlődésünkben. Minden szülő láthatja a gyermekén, mennyire rajong egy-egy játékért, vagy milyen csodálattal adózik kedvenc énekesének. Sokszor felnőttként irigyeljük gyermekeinket, hiszen olyan őszinte szenvedéllyel rajonganak kedvenceikért, minden apróság hatalmas örömet okoz számukra.

Amikor azt mondjuk; "szenvedélybetegség" mindenki első gondolata a drog, az alkohol, senki sem gondol arra, hogy léteznek pozitív szenvedélyek is. Ez sajnos annak köszönhető, hogy mi, felnőttek általában a ránk - vagy környezetünkre - káros hatást gyakorló tevékenységekre/ "kémiai szerekre" szokunk rá. Hiszen ha valaki egész életében egészséges életmódot folytat, sportol, akkor senki nem nevezi szenvedélybetegnek, mert olyat cselekszik, amellyel jobbá teszi életét, attól függetlenül, hogy ez már függőség, vagy csak ártalmatlan életforma.

A szenvedélybetegség lélektana

Tehát magát a szenvedélybetegséget leginkább a ránk- vagy környezetünkre rossz hatást gyakorló szerekre (vagy viselkedési formára) való rászokásnak nevezhetjük.

Ilyenkor a szenvedély már kórossá válik, ha a beteg nem tehet mindent a megszokottak szerint, elvonási tünetek jelentkezhetnek. Általános tévhit ezzel az állapottal kapcsolatban, hogy csak valamilyen kémiai összetevő hatására alakulhat ki. Persze a feltételezésnek van alapja, hiszen a leggyakoribb, és talán legrégebben előforduló problémákat általában a cigaretta-, a drog- illetve a túlzott alkoholfogyasztás okozta.

Léteznek azonban olyan drogok (ld. "füves" cigaretta), melyek nem okoznak fizikai függőséget, viszont a pozitív (vagy annak hitt) élmény hatására könnyen kialakulhat lelki függőség. Ennek megszűntetése könnyebb lehet, mintha fizikai függőségről lenne szó, "csupán" a lelki problémák okát kell megkeresni, majd megszűntetni.

Modern korunk szenvedélybetegségei

Modern korunkban olyan szenvedélybetegségek alakultak ki, melyet régen nem is ismertek; ilyen a munka-alkoholizmus, lelki függőség egyes emberektől (pl. anyakomplexus), vagy az Internet függőség, a játékszenvedély, és a végtelenségig sorolhatnánk...

Aki szenvedélybeteg, az mindaddig nincs tisztában a függőségével, amíg meg nem próbál felhagyni káros szokásával, vagy valaki fel nem hívja rá a figyelmét!

Nagyon fontos, hogy BESZÉLJÜNK RÓLA! Igen, sokszor gúnyosan odavetik: mi vagy te, pszichiáter? De nem szabad megtorpanni. Sok olyan tönkrement családdal találkoztam ahol az alkoholizmus, az agresszió, a játékszenvedély mindenki életét elrontotta. Mert nem beszéltek róla. Az ilyen családok élete nem más, mint egy színjáték. Egy életen át pedig nem lehet színészkedni, ez mindenkit tönkretesz.

A függőség nem egyenlő a leszokásra való képtelenséggel!

A legfontosabb a hozzátartozók, vagy a szenvedélybeteghez legközelebb állók segítsége. Ha a függőség kezdeti szakaszában lépünk közbe, sokkal könnyebben segíthetünk. Amennyiben erre már nincs lehetőség, rengeteg olyan intézmény létezik, ahol szakemberek segíthetnek a leszokásban. A legfontosabb azonban, hogy a szenvedélybeteg tisztában legyen a függőséggel és ne másokért, hanem önmagáért szokjon le! Ha más kedvéért akar megszabadulni káros szokásától, sokkal nagyobb az esélye a visszaesésnek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja