SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Receptek válogatós gyerekeknek

Családinet [cikkei] - 2010-08-16
Ismerős a jelenet, amikor a gyermek undorral tolja el magától a tökfőzeléket, vagy éppen kikanalazza a levesből a zöldborsót. A kisgyermekek szívesebben fogyasztják a színes, gusztán feltálalt étkeket.
Íme, néhány recept a kis finnyásoknak:

Színes tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg répa
  • 20 dkg tészta (nem makaróni)
  • 25 dkg uborka
  • 20 dkg sárga és/vagy piros paprika
  • 1 fej nem csípős hagyma
  • 25 dkg kisméretű paradicsom

Az öntethez.

  • 3-4 evőkanál ecet vagy citromlé
  • 3-4 ek. lehetőleg olívaolaj
  • só, bors, csipetnyi cukor az ízesítéshez
  • apróra vágott zöld fűszerek: zöldhagyma, petrezselyem, vagy saláta fűszerkeverék

Elkészítés:
A megtisztított egész répát megfőzzük a tésztával együtt.A megmosott uborkát, paprikát kis kockákra vágjuk. A főtt répát felkarikázzuk. A hagymát finomra vágjuk, és egy salátástálba tesszük az egészet, leöntjük a dresszinggel, és hozzáadjuk a kifőtt tésztát és a répát. Jól összekeverjük, ezután tányérokra porciózzuk és félbe vágott, kissé megsózott, fűszerezett paradicsomokkal rakjuk körbe a tányért díszítés gyanánt. A répa és uborka helyett tehetünk zöldborsót és kukoricát is, amit szintén együtt lehet főzni a tésztával.


Házi hamburger

A hamburgerért sok gyerek lelkesedik, mi szülők azonban nem annyira, de amit mi készítünk el, abban legalább tudjuk, mi van és egészséges is.

Hozzávalók 4 hamburgerhez:

  • 1 ek. olaj
  • 30 dkg darált marhahús
  • só, bors
  • 4 db zsemle
  • 8 szelet paradicsom,
  • 4 vékony szelet hagyma
  • 3 uborka felkarikázva,
  • 4 levél saláta
  • mustár, kechup, vagy majonéz, esetleg salátaöntet és saláta fűszerkeverék.   

Elkészítés:
A sütőt grillre állítjuk, és a legmagasabb fokozaton előmelegítjük.
Egy tepsire 25x25 cm-es alufóliát fektetünk és megkenjük olajjal. A darálthúst megsózzuk, borsozzuk, 4 lapos fasírtot formálunk belőle, majd ráhelyezzük a fóliára, és kétoldalt átsütjük, oldalanként kb. 6 percig úgy, hogy a legfelső sínre tesszük a tepsit. Ezután kettévágjuk a zsemléket, a vágott résszel lefelé tesszük a tepsibe, és kissé átpirítjuk a sütőben.
A következőképpen rakjuk meg a zsemlét:
Alulra jön a salátalevél, erre a mustárral megkent fasírt, melyet 2 szelet paradicsom és egy karika hagyma, 2-3 szelet uborka követ. Az egészet nyakon öntjük kechuppal, vagy majonézzel, megszórhatjuk saláta fűszerkeverékkel, majd befedjük a zsemle másik felével.

 

Sült krumpli másként

Újkrumplit dörzsivel letisztítunk, nyolc felé vágjuk, olajozott sütőpapírral befedett tepsibe rakjuk, megkenjük 3 ek. olaj és egy kk. só keverékével. Előmelegített sütőben 180 fokon Kb. 25 percig sütjük. Egy kis pohár tejfölbe borsot, pár csepp citromot, sót, karikára vágott snidlinget vagy újhagymát keverünk, és ezt öntjük a krumplira.


Tarka-barka rizottó csirkehússal

Olyan szép színes lesz ez az étel, az apró zöldségekkel, hogy bizonyára nem fog tőle elfintorodni a legkényesebb ízlésű kisgyermek sem. Ha az említett zöldségek közül nem szeret valamit, akkor kiválthatjuk reszelt répával, cukkínivel vagy tökkel.

Hozzávalók:

  • 20 dkg húsos piros paprika
  • 4 dkg csirkemellfilé
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tyúkhúsleves (egy kockát elkeverünk ennyi forró vízben)
  • 15-20 dkg fagyasztott kukorica vagy kisebb doboz kukoricakonzerv
  • 20 dkg fagyasztott zöldborsó, igény szerint reszelt sajt

Elkészítés:
A megmosott paprikát apró kockára vágjuk, a szintén megmosott húst szárazra itatjuk, majd felkockázzuk. Az olajat egy teflonos lábasban vagy magasabb szélű serpenyőben felhevítjük, majd átpirítjuk benne a húst, ezután lefedve 5 percig kis lángon pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután kivesszük az olajból és lefedett edényben félretesszük. Ezután a paprikát és a rizst üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a tyúkhúslevessel. és 5 percig főzzük fedő nélkül. Ezt követően hozzáadjuk a mélyhűtött kukoricát és a zöldborsót, majd további 10-15 percig, kevergetve főzzük. Személyenként 2-3 ek. reszelt sajtot is szórhatunk rá. Mielőtt teljesen elfőné a levét, tegyük hozzá a csirkemellet.

Figyelem! Ha konzerv kukoricát használunk, csak a hússal együtt adjuk az ételhez, különben szétfő.
 

Olvasd el ezt is: Válogatós a gyerek? Ha így tálalod az ebédet, mindent meg fog enni!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik

Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja