SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kompressziós harisnya segítheti az alvást

Családinet [cikkei] - 2011-08-29
A kompressziós harisnya viselése a visszérbetegség kezelésének fontos eszköze, azonban a legújabb kimutatások szerint hatásos lehet egy bizonyos alvászavar, az úgynevezett alvási apnoe enyhítésében is. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa a kompressziós harisnya viseléséről beszélt.
A kompressziós harisnya segítheti az alvást

Alvászavar és krónikus vénás elégtelenség

Az olaszországi Brescia Egyetem egyik kutatócsoportjának az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmánya szerint: a kompressziós zokni nappali viselése a vénás elégtelenségben is szenvedő betegekben csökkenti az alvási apnoe vagy más néven éjszakai légzéskimaradás tüneteit.

Az éjszakai légzéskimaradást (apnoe), a légúti izomzat alvás közbeni összeesése okozza, ami legalább 10 másodperces légzéskimaradáshoz vezet, mielőtt az agy ismételt ingerének hatására a légzőizmok összehúzódnak és légutak ismét megnyílnak. Ez az állapot hosszútávon súlyos következményekhez vezethet. A legtöbb beteg nincs tudatában a problémának, és leginkább a horkolás, a többszöri hirtelen felébredés, a levegő után kapkodás, valamint a rendszeres másnapi fáradtság, a csökkent koncentrálóképesség, lelassultság jelzi, hogy az éjszakai alvás nem megfelelő. Hosszú távon magasvérnyomás betegség alakulhat ki, fokozódik a szívinfarktus és a szélütés kockázata. Leggyakrabban túlsúlyos betegek érintettek.

A nyugodtabb alvásért

Krónikus vénás elégtelenség akkor jelenik meg, amikor a vénák nem képesek az oxigénszegény vért visszajuttatni a szív felé. Ez leggyakrabban a láb vénáinál fordul elő. A kutatók korábban kimutatták, hogy ilyenkor a lábakban felhalmozódott folyadék éjszaka, fekvő helyzetben kezd visszaáramlani a fej irányába, a nyaki szövetekben felgyülemlik és a gége ismétlődő összeeséséhez, így légzéskimaradáshoz vezethet. A tudósok arról számoltak be, hogy ha vénás elégtelenségben szenvedő betegek egy héten keresztül napközben kompressziós zoknit viseltek, az óránkénti légzéskimaradások száma 36%-kal csökkent. Ennek hátterében az állt, hogy a kompressziós harisnyát viselő betegeknél napközben kevesebb folyadék gyűlt össze az alsó végtagokban és emiatt csökkent az éjszaka folyamán a nyakba áramló folyadék mennyisége is. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy a másnapi tüneteket ez hogyan befolyásolta.



A vizsgálat eredménye figyelemre méltó, hiszen az alvási apnoe kezelése egy éjszakai lélegeztető maszk viselésével történik, ami nemcsak kényelmetlen, de drága is. A vizsgálat hátránya, hogy kevés betegen, (mindössze 12) és rövid ideg végezték, de mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy az igen költséghatékony kompressziós zokni viselésének, a „nehézláb-érzés” csökkentésén, a vénás fekélyek megelőzésén kívül más területeken is lehetnek jótékony hatásai. Hangsúlyozni kell, hogy ezek egy kutatás eredményei, és az alvásproblémákkal küszködők mindenképpen szakembert keressenek fel a probléma megoldására.

Mit lehet még tenni?

A vénás elégtelenség jól ismert tünetei a lábdagadás, a nap folyamán erősödő fáradtságérzés a lábakban, éjszakai lábgörcsök, a bőrtünetek, mint a boka feletti bőr barnás elszíneződése, az ekcéma, később lábszárfekély megjelenése ellen a „gyógyszer” a kompressziós zokni napközbeni viselése. Emellett ajánlható: a meleg-hideg váltózuhany, vénás torna, az úszás, biciklizés, de a túl magas sarkú cipők kerülése, a túlsúly leadása vagy a hosszantartó állás kerülése is - ismétli dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa.

Bizonyos tüneteken a gyógyszeres kezelés is enyhíthet. Amennyiben a vénás elégtelenséghez a kitágult visszerek vezettek el, akkor javasolt ezek eltávolítása műtéttel, esetenként szklerotizációval, amely során egy speciális anyagot fecskendeznek a vénába, amely annak falát összetapasztva megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát. Ez utóbbi azonban csak kisebb kaliberű vénákon, és csak bizonyos esetekben végezhető el.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja