SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyesek-e egészségünkre a gabonafélék, pékáruk mikotoxin-tartalma?

Bányai Gabriella [cikkei] - 2011-06-24
Az élelmiszer eredetű megbetegedésekben szerepet játszhatnak az élő szervezetek által termelt méreganyagok, pl. a gombák által termelt, mikroszkopikus méretű mikotoxinok. A gombák a talajból származnak és a termény felületén telepednek meg. Kedvező klimatikus viszonyok között szaporodni kezdenek, majd mérget, toxint termelnek. Hazánkban élelmiszer eredetű megbetegedést a Fusarium nemzetséghez tartozó penészgombák okozhatnak.

A mikotoxinok az emberi szervezetben akut mérgező hatást váltanak ki, és előfordulhat késői egészségkárosodás is. Emellett a gombák által okozott gazdasági kár sem elhanyagolható. A gombafertőzés és ezzel a mikotoxin termelés a helyes mezőgazdasági gyakorlattal csökkenthető.

Hazánkban főként a búza és kukorica a veszélyeztetett „mikotoxin-fertőzés”-re. A mikotoxinnal szemben ellenállóbbak a tönkölybúzafajták, a zab, a rozs, a hántolt árpa, a köles, a hajdina, a barna rizs és az amaránt. A szennyezés nem egyenletes, hanem gócok formájában jellemző. A toxinok termelődése a fertőzött gabonában nem törvényszerű.

A mikotoxinok szinte minden szerv működésében zavart okozhatnak, egyféle toxin akár több helyen is. Az akut mérgezések száma azonban európai viszonylatban ritka. Vizsgálatok szerint Magyarországon az elmúlt években nem fordult elő. Az átlagos mikotoxin terhelés jóval az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított határérték alatt volt. Ez a feltétel az élelmiszerbiztonsági szabályozás betartásával rendszeres, gyakori és szigorú ellenőrzésekkel biztosítható. Az élelmiszerek által okozott betegségek bejelentése kötelező. A lakosság értesítése fertőzés esetén a piaci résztvevőknek is érdeke.

Mikotoxin-mérgezés akkor alakul ki, ha egyidőben, több nagyobb mennyiségű mikotoxin, találkozik a legyengült immunitású szervezettel, hosszabb időn át. A toxinok jelenléte - ha nem is okoz betegséget - folyamatosan gyengíti az immunrendszert.

A gyermekek és az idősek szervezete érzékenyebb a mikotoxinokra is. Hazánkban azonban a munkaképes lakosság általános egészségi állapota az európai átlag alatt van, rossznak mondható. Ez fokozott veszélyt jelenthet az egyes emberek szintjén.



A mikotoxinok a gabona külső korparészét szennyezik. A teljes kiőrlésű lisztek fogyasztóinál mégis ritkábban fordul elő fertőzés. Mivel a gabonaszemek külső, néhány mikrométeres részét koptatják, ezáltal a szennyezett részt épp letisztítják a magról; ezért terhelés nem mérhető.

Megelőzésként vásároljunk jó minőségű termékeket, számunkra megbízhatónak ítélt gyártótól. A másik, amit tehetünk, hogy szervezetünket nem terheljük fölösleges élelmiszer adalék-anyagokkal, de biztosítsuk számára a megfelelő tápanyag, vitamin és nyomelem-szükségletet. Tartsuk karban testünket edzéssel és tudatosan törekedjünk lelki egyensúlyra.

Forrás: www.hvg.hu
www.ujeletmod.hu
Dr. Rodler Imre: Élelmezéshigiéné, Medicina (2007)

Fotó: bussard: Getreide 

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja