SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lepke-himlő - Pillangóvírus

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2011-06-06
Az utóbbi hetekben egyre több szülő érdeklődik a laikusok által lepkehimlőnek nevezett betegség és annak veszélyei felől. Tisztes neve erythema infectiosum vagy ötödik betegség, melynek halmozódása inkább csak szokatlan, de nem meglepő, hiszen a fertőző gyermekbetegségek között tartják nyilván. Kórokozója a parvo vírusok közé tartozó Parvo B19 altípus. A parvo vírusok legtöbbször állatokat betegítenek meg, csak néhány típusuk fertőzi meg az embert.
Lepke-himlő - Pillangóvírus

A Parvo B12 leggyakrabban a 3-12 éveseken jelentkezik típusos formájában. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, sokszor tüneteket sem okoz. Egyes statisztikák szerint a felnőttek 50 százaléka átesett valamikor a betegségen. Leginkább télen és tavasszal jelenik meg.  Lappangás ideje 4-14 nap, ezidő alatt a beteg tünetmentes, de már fertőzheti a környezetét. A kezdeti tünetek változóak, lehet láz, torokfájás, kötőhártyagyulladás, bágyadtság, izomfájdalmak, hasi panaszok, fejfájás. A jellegzetes arcpír (melyről a lepkehimlő nevet kapta a szülőktől) is lehet első tünet. A kisgyermek arcának két oldalán pillangószárnyra hasonlító, összefüggő, lángoló vörösség jelenik meg, mely több napon át fennáll. Ezt követően a törzset, végtagokat változékony küllemű kiütések borítják el, melyek erősen viszketnek. A testen lévő kiütések több napig fennállnak, elmúlhatnak, majd újra megjelenhetnek. A betegséggel együtt járhat izületi fájdalom, mely legerősebb a mozgás kezdetekor. (elsősorban a csuklóban, kézben és a térdben). Az izületi panaszok lányoknál gyakoribbak, és a felnőtteknél az esetek nagy százalékában megjelennek. Előfordul, hogy hónapokig fennállnak vagy visszatérnek a fájdalmak.

Ez az alapvetően ártatlan vírus veszedelmessé válhat a magzat számára, ha egy kismama betegszik meg, és a placentán keresztül a magzatát megfertőzi. Ez az esetek 30 %-ában fordul elő, és a terhesség első hónapjaiban vetéléshez vezethet. A fertőzött várandós tünetei eltérhetnek a szokványostól, például jelentkezhet hirtelen fellépő vérszegénység formájában.

Egy tanulmányban ahol a Parvo B19-ben megbetegedett  terhes nőket vizsgáltak, azt tapasztalták, hogy a nők 84%-a, aki eljutott a terhesség végéig, egészséges gyermeket hozott a világra és ezeknél a gyermekeknél a későbbiekben sem tapasztaltak fejlődési problémákat. Mindenesetre azok a fiatal várandósok, akik környezetében lepkehimlős beteg van, és  magukon izületi fájdalommal járó kiütést észlelnek, tájékoztassák az orvosukat erről.

A Parvo B19 elsősorban a fiatal vörösvértesteket fertőzi meg, ezért a krónikus vérképzőszervi betegségekben szenvedőknél, elsősorban a vörösvértest veleszületett rendellenességeiben veszélyessé válhat a betegség.

A betegség diagnózisa a klinikai kép alapján legtöbbször felállítható, de ellenanyag (immunglobulin) vizsgálattal is lehet igazolni. A laboratóriumi vizsgálatra a mindennapokban azonban nincsen szükség.

Mivel az erythema infectiosum vírus okozta, enyhe betegség, legfeljebb csak tüneti kezelésre van szükség. Nagyon magas láz esetén lázcsillapítót lehet adni, de tilos a  salicylatok és származékainak (Kalmopyrin, Aszpirin) adása. Viszketés esetén valamilyen allergia elleni szer használható, bár sok eredmény nem várható tőlük. A viszketést csillapíthatjuk szódabikarbónás leöblítésekkel, homeopátiás szerekkel is. A Staphysagria C, CH 15, Lycopodium C, CH 15  hasznos kiegészítője lehet a kínzó viszketés csillapításának. Izületi fájdalomban sokat segít a homeopátiás Rhus toxicodendron C,CH 15. Ezeket a szereket napi 1-3 szor lehet bevenni a tünetek intenzítása szerint. A homeopátiás golyókból egy alkalommal annyit adunk, ahány éves a gyermek, de maximum öt szemet. A golyócskákat nem lenyelni, hanem elszopogatni, vagy vízben oldani kell.

Sokan tagadják a nagy dózisú C-vitamin támogató hatását a vírusfertőzések leküzdésében, a több évtizedes tapasztalatom azt mondatja velem, ilyenkor érdemes szedni napi 300-1000mg C vitamint. Ugyancsak hasznosnak tartom az immunrendszer erősítését betegség alatt, elsősorban alternatív (homeopátia, gyógynövények, stb.) módszerekkel. A homeopátiás  Echinacea D, C, CH 4-6 tartós adagolása erősíti a védekező rendszert, míg a  Vincetoxin C, CH 9  vírus ellenes hatása segíthet a  fertőzés leküzdésében.

Egyes vélemények szerint a kiütések megjelenésekor már nem fertőz a beteg, de ez teljes bizonyossággal nem állítható, ezért nem javasolt a közösség látogatása, amíg tünete, főleg kiütése van a gyereknek.

Összefoglalva

Az erythema infectiosum, ötödik betegség, lepkehimlő, pillangó betegség legtöbbször egy enyhe, könnyen lezajló, szövődmény nélkül gyógyuló fertőző betegség, mely az utóbbi évtizedekben mintha gyakrabban válna nyilvánvalóvá, láthatóvá.

A ritkán előforduló és elsősorban egyéb alapbetegségben szenvedő embereken felléphetnek  súlyosabb formái vagy szövődményei, de az esetek nagy-nagy többségében maradéktalanul gyógyul.

 

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász, homeopata
orvostanácsadó

Fotó: krzysztofniewolny / Pixabay

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja