SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kefélést ne vigyük túlzásba!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-20
Mindenki dús hajkoronáról álmodik... Az egészséges haj valóban esztétikai élmény, nőnél-férfinél az egész személyiséget is meghatározhatja. Magabiztosságot ad, szexi... Karakterjegy.
De vajon nem tennénk-e jobban, ha a hajápolás helyett a fejbőrre koncentrálnánk? Szabad-e százszor végighúzni hajunkon a fésűt, ahogy nagyanyáink tették? Gyakorlati kérdések, érdekes válaszok.
A kefélést ne vigyük túlzásba!
Hajunk felépítését tekintve leginkább a gyapjúra, az angórára, vagy a kasmírra hasonlít, azaz  98 %-a fehérjerostokból épül fel. Gondoljunk csak arra, hogy nézne ki egy gyapjúpulóver, ha nap mint nap mosnánk és szárítanánk! Na, így nézne ki a hajunk is. Tehát ahogy a gyapjúpulcsival, úgy hajszálainkkal is kíméletesen bánjunk!
Fejbőrünk - ki gondolná? - kiválasztószerv. Az éjszaka folyamán ezen a felületen is kiválasztódnak az anyagcsere végtermékek, ásványi sók, méreganyagok. Ha fejbőrünket eltömíti a minden samponban, balzsamban, hajsprayben, zselében található szilikon, akkor ezek a nemkívánatos anyagok összegyűlnek, és hajhullást okozhatnak. Az is káros, hogy akadályozza a bőr oxigén- és anyagcseréjét. A samponokban levő erős mosóhatású tenzidek pedig a fejbőrről leoldják a savas védőburkot, gyakran ki is szárítják a bőrt.

Alapos öblítés

A zsíros hajúak különösen körültekintően válasszák ki a használatos sampont, az ő számukra készített szerek ugyanis egészen erős zsíroldó anyagokat, tenzideket tartalmaznak. Erre a fejbőr pedig egyre intenzívebb faggyútermeléssel reagál. Ezért is válik szükségessé az egyre gyakoribb, sok embernél már a minden napos hajmosás… Sose a hajra, hanem a tenyerünkre öntsük a sampont, majd oszlassuk szét egyenletesen mind a fejbőrön, és a hajon. A samponozás után alaposan - nagyjából háromszor annyi ideig tartson, mint a mosás - öblítsük ki a hajunkat. A lényeg a fejbőr tisztán tartása, masszírozása, ami 1-2 perces legyen, ujjbeggyel végezzük és körkörös mozdulatokkal.
Öblítés után jön a szárítás. A nedves hajat először csavarjuk törülközőbe – így leitatjuk róla a vizet. Ne állítsuk a szárítót melegre, pláne ne forróra és 10 cm-nél távolabbra tartsuk! A szárítás roncsolja a hámsejteket, a hajszál könnyen meghasad, eltörik. Ha meleg lett a haj, az nem biztos, hogy száraz is…


Nem kell azért százszor

A haj szépségét az alap, a fejbőr épsége határozza  meg igen nagy mértékben. Ezért tehát elsődleges a fejbőrről gondoskodás. Például alapvető jó tanács: inkább a fejbőrt mossuk, ne a hajat! Az igazi az lenne, ha a fejbőrünket mindennap vaddisznósörte kefével masszíroznánk. A masszírozás ugyanis ebben az esetben is vérbőséget eredményez a nagyon fontos hajhagymáknál, ideálissá teszi az oxigén- és tápanyagellátást. Nem sokan tudják, pedig igaz, hogy a fejbőr kefélésével a hajszálmerevítő izom (állítólag ilyen is van) részesül edzésben. Így érhetjük el, hogy a frizura nem lapul le, dúsabb hatású lesz

Elődeink anno minden este százszor húzták végig hajukon a kefét. Nem ok nélkül tették ezt. Jó erős hajkeféléssel eltávolítható a napközben a hajra ragadt por, mindenféle szennyeződés. Az ő idejükben persze minden más volt, a munkavégzés, a környezet, a levegőtisztaság… De hasznos a hajkefélés a nap bármely szakában, különösen amikor fáradtnak érezzük magunkat, komfortérzést okoz, enyhíti a fáradtságot. Ám ne essünk túlzásba! A százat nem kell betartani. A fésülködés serkenti a fejbőr faggyúmirigyeit, „fejünk”, azaz a haj és a fejbőr is hamar zsírossá válik így. Az sem mindegy, milyen irányba haladva stimuláljuk a hajas bőrt: a tarkótól haladjunk a fejtető felé! Higiéniai okokból még családon belül se használjunk közös fésűt!
Jó, jó, de milyen a jó fésű? Itt is a minőséget válasszuk! Az olcsó, rossz minőségű eszközök  statikusan feltölthetik hajunkat, roncsolják a hajszál szerkezetét. Fésűinket, keféinket hetente egyszer nem árt fertőtleníteni. Hasznos a kaucsukfésű. A kefénk sörtéi gömbölyű végűek legyenek!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja