SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hiányzik egy csapocska - milyen színű a napocska?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-10-09
Az átlagos és egészséges emberi szem mintegy 160 színárnyalatot képes megkülönböztetni, de vannak, akik jóval többet. Az sem kizárt, hogy nekik eggyel több fajta receptoruk van az ideghártyájukban. Másoknál a színek hiánya fedezhető fel. Színlátási zavarok… Színvakság, színtévesztés - hasonlóságok, különbségek, korrekciók, lehetőségek. Még idejében. Mert ezek olyan zavarok, amik különben nem zavarnak.
Hiányzik egy csapocska - milyen színű a napocska?
A színek életünkben játszott szerepét fölösleges részletezni. Azt azonban nem árt minden szülő számára tisztázni, hogy a színeket teljes biztonsággal kisiskolás korukban képesek megkülönböztetni a gyerekek. Az, hogy pontosan mikor, az egyénileg változó. Az, hogy színtévesztő, vagy színvak a gyerek, nem egyszer merő véletlenül derül ki. Talán jobb egy fájdalommentes szűréssel mielőbb a végére járni. Ugyanis a színtévesztés például nem gyógyítható, de speciális színszűrővel ellátott szemüveg használatával megkülönböztethetővé válik a nem látott szín. Tehát nem kell fölöslegesen kitenni a kicsit esetleges gúnyolódásnak. A mindennapi életben a pályaválasztás előtt van alapvető fontossága annak, hogy ez az átlagtól eltérés kiderüljön (például a villanyszerelő szakma esetében nem fordulhat elő, de a közlekedésben is komoly kockázati tényező).

Örökletes tényezők


Hogy megérthessük a kétféle baj mibenlétét, tudnunk kell vázlatosan, hogyan működik a színlátás.
A csapok, melyek felelősek a színek felismeréséért, háromféle színre érzékenyek: a kékre, a zöldre és a sárgára. Ezek keverésével „állítódik” elő bármelyik szín. A vörös színt a sárga receptorok érzékelik.
Gyermekkorban a színlátás zavarai zömmel öröklöttek. Női ágú az öröklésmenet, azaz az anyák hordozzák a hibás gént anélkül, hogy náluk észlelhető lenne az eltérés. Az elváltozás a fiúkban jelentkezik. A férfiak kb. 8%-a színtévesztő, a nők között ez az arány csak 0,2%.
Színtévesztéskor az érzékelő sejtek csökkenten reagálnak, színvakságnál az ideghártyából egyszerűen valamelyik érzékelő, az egyik csapocska teljesen hiányzik. Az esetek legnagyobb részében a színtévesztők a piros és a zöld színt tévesztik össze, más színt nagyon kevesen kevernek össze.

Szűréskor kerek foltok sokaságából kell felismerni (általában) egy számot. A színtévesztő ekkor bakizik, ezek egy részét nem látja, vagy mást olvas ki belőle.

Nem panaszkodik a gyerek, de...színek

A színtévesztés, mint zavar magát a színtévesztőt nem zavarja. Mivel veleszületett állapot, és a látásélességet csak a nagyon ritka, mind a három csapot érintő rendellenesség rontja, a színtévesztő gyermek nem jelez panaszt. A színfelismerés zavarai nem veszélyes eltérések, ezért hagyományos értelemben véve nem igényelnek kezelést, bár a hétköznapi életben okozhat galibát "a világ kicsit más színben látása". A színtévesztést szemüvegként vagy kontaktlencse formájában viselt színszűrővel lehet korrigálni, amennyiben ez indokolt.
A teljes színvakság, amikor egyáltalán nincs színlátás, rendkívül ritka. Ez sem zavarja az embert, ezért kisgyereknél nehéz észre venni.
Ha tehát a szülőben kétségek merülnek fel, a szemészeti szakrendelésen egészen egyszerű képtesztekkel tisztázható az állapot. Ezt valóban érdemes megtenni a gyerek iskolás kora előtt, mert a tanítás során gyakran használnak színes eszközöket. És számára a szituáció jelenthet elkerülhető kudarcokat. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja