SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Haj-bajok és más megoldások

[cikkei] - 2004-06-25
HAJKLINIKA, hirdetik öles betűkkel a kapufélfán a plakátok, s mielőtt a Szent István körúti, impozáns épületbe lépnék, képzeletem eljátszadozik a beteg-zöldre festett fal és hideg fehér vasbútorok díszletei között szigorú tekintettel mozgó, óriási, rozsdás vasollókkal hadonászó fehér köpenyes hajorvosok fantáziaképével.
Haj-bajok és más megoldások

Ehhez képest a régi nagypolgári lakásból kialakított intézmény előterében rögtön megakad a tekintet néhány hangulatos tűzzománcon és olajképen, a  kisebb táncteremnek is beillő szalonba kerülve pedig egy óriási glóriapálma néz szembe velem a hideg színek egyedüli képviselőjeként, mivel minden más barátságos narancs-rózsa-krémszín harmóniában játszik.

A munkatársak láthatólag mindenféle korosztályt képviselnek, dolgoznak, duruzsolnak. A  tulajdonos, Vadász Csilla hajszobrász pedig barátságos szigorral ellenőrzi munkájukat, intézi az üzletvezetést, s közben mindenkihez van egy kedves mosolya; ha ideje engedi, barátságos beszélgetésbe bonyolódik vendégekkel, kollégákkal egyaránt.

- A Klinika elnevezés arra utal, hogy mikroszkópos hajdiagnosztikát is végzünk, amelynek eredménye alapján instrukciókkal látjuk el vendégeinket, hogyan szüntethető meg a haj- vagy fejbőrproblémája, vagy ha erre kevés remény van, mit lehet tenni -feleli kérdésemre Csilla, aki három fiú édesanyja. - A fő profilunk ugyanis a hajszobrászat, a gyér, gyérülő, vagy nagyon problematikus haj más hajjal, különböző technikákkal való pótlása.

- Melyek az alapvető különbségek a fodrászat és a hajszobrászat között?

- Ha nagyon leegyszerűsítve fogalmaznék, azt mondanám, a fodrász vágja, a hajszobrász építi, növeli a hajat, de ez csak részben fedi a valóságot, hiszen a legtöbb fodrász, különösen a mesterfodrászok képesek felépíteni csodálatos frizurákat a legvacakabb hajból is - ideig-óráig. A mi munkánk eredménye viszont tartós, egyes technikák kívánnak csak meg némi utókezelést, úgy kéthavonta.

- Milyen hajépítő technológiákat alkalmaztok?

- A két alapvető specialitásunk a hajhosszabbítás és a hajdúsítás, mindkét kezelést el tudjuk végezni felvarrással (saját hajból vékony fonatot készítünk és erre varrjuk fel az előre feltűzött póthajat), csomózással (amikor apró tincsenként csomózzuk fel a póthajat a vendég ritkás hajkoronájára) valamint a hőillesztés módszerével (melynek során speciális ragasztóanyag és hő segítségével rögzítjük a póthajat az eredetihez). Ezen kívül vállaljuk a jelenleg nagyon divatos afro-, rasta- és gauffri-frizurák készítését is.

- Köztudott, hogy ezek a kezelések meglehetősen magas árúak. Kik azok, honnan jönnek, akik meg bírják őket fizetni, és igénybe is veszik?

- Legtöbbször az éjszakai élet, a showbiznisz szereplői tűnnek fel újra meg újra. De talán nem is hinnéd, hogy a divatbabákon és táncoslányokon kívül  milyen komoly emberek: jól menő ügyvédek, üzletemberek, cégvezetők is eljönnek hajpótlásra! A legjobban viszont annak örülök, hogy egyre több "egyszerű", hétköznapi nő, családanya is kiszorítja ezt az aránylag magas összeget a családi kasszából, és nem nyugszik bele, hogy ő mostmár külsőre is egy lestrapált anyukaként mondjon búcsút nőiességének.

Kezeléseink összege valóban magas, mivel a jó minőségű, eredeti hajakat, azok előkezelését nekünk is meg kell fizetni - ám, ha kiszámoljuk, mennyit költ az ember lánya egy évben fodrászra és különböző hajkozmetikumokra, akkor talán már nem is tűnik olyan ijesztőnek a hajszobrászat ára. Ráadásul sokak hajával egyszerűen nem tud mit kezdeni a fodrász, annyira problematikus.

Szerintem a tartós hajkezelést a társadalom-biztosítónak is támogatnia kellene, ha már a mellplasztikát támogatják, a hajra is gondolhatnának, mivel ugyanolyan pszichikai károsodással járhat hajunk elvesztése, mint mellünk radikális deformálódása.

- Ennyire fontos, hogy milyen haj van a fejünkön?

- Felgyorsult világunkban egyre többet számít a jó megjelenés, a megnyerő első benyomás, nem csak a divatszakmákban, hanem egyre inkább az üzleti és tudományos élet területén is. Ezért megerősödött a külső jegyek fontossága számunkra ismeretlen személyek első megítélésénél. A férfiak nagy része nem arra emlékszik az első találkozás után, hogy mit mondott a nő, akit látott, hanem úgy referálnak rájuk: "az a szőke", "a kis vörös".  Más-más frizurák más-más keretet adnak az arcnak, és azt alapjaiban tudják megváltoztani az arckifejezést, hangsúlyozni a tekintetet. A problémás, gyérülő, szülés után, vagy akár a klimax hatására tönkrement és kezelhetetlen haj valóban alaposan tönkre tudja tenni az ember önbizalmát.

- Leggyakrabban mitől alakulnak ki a problémák?

- Talán kevesen tudják, hogy a legtöbb hajprobléma a szervezet saját, kisebb-nagyobb belső betegségei folytán fejlődik ki. Ez lehet egy fogszuvasodás, egy nőgyógyászati probléma, vagy bármilyen más gyulladás, de tönkremehet a haj erős trauma, lelki teher hatására is. Ilyenkor mindig a zavar belső okát kell megszüntetni, ellenkező esetben semmilyen csodaszer sem képes segíteni. A haj gyógyulásáig a hajépítés igénybevétele pedig  megkímél egy sor kemikália használatától - az épített hajat nem kell lakkozni, festeni, daurerozni....

- Hát ezzel éppen ellentétes elképzelés él a köztudatban, nem? Sokan azt gondolják, a hajszobrászati eljárások eredménye múló szépség, és tönkrement haj...

- Egyáltalán nem roncsolja a hajat a hajszobrászat annyira, mint ahogy azt néhányan beharangozzák. Egy dauer például jobban töri a hajat, mint az afrofonás. Ha a kezelésnek alávetett haj előírásszerűen van karbantartva, akkor bármilyen pótlás eltávolítása után visszaállítható a haj eredeti állapota. Még a rastafrizurát is le lehet bontani, nem kell levágni!

- Végezetül, mit tanácsolsz a nőknek?

- Csak annyit,hogy merjenek változtatni külsejükön, ne nyugodjanak bele hajkoronájuk elvesztésébe, leromlásába! Igazán nem kell mindenkinek szexbombának lennie, kirívóan gyönyörűnek látszania, de nagyon sokat jelent, ha reggel örömmel tudunk a tükörbe nézni, és ez az  öröm sugárzik arcunkról, amikor a családunkat útjára indítjuk.

Csilla rövid irodai munka után a vendéglátás területén dolgozott több, mint tíz évig. A rendszerváltás időszakában nyitott egy parfümériát - Budapesten az elsőt - amely kis idő múltán igen sikeres lett, Csilla azonban úgy érezte, hiányzott a munkájából a kreativitás és az örömszerzés. Kereste a lehetőségeket, és közben egyre inkább felfigyelt arra, hogy tévedhetetlen érzékkel meg tudja mondani, kinek milyen hajviselet a legelőnyösebb. A hajszobrászattal "véletlenül" került kapcsolatba, s rögtön érezte, megtalálta, amit keresett. Saját bevallása szerint, amikor egy vendég újdonsült önbizalommal telve, boldogan áll fel a székből, Csilla úgy örül, mintha a saját haját szépítették volna meg, és mivel aránylag hosszú időt töltenek a szalonban a vendégek, a frizura elkészültére általában kialakul valamiféle kezdődő barátság hajszobrász és páciense között. Erre legjobb bizonyítéka, hogy legtöbb vendége rendszeresen visszatér: a mára kialakított óriási vendégkör teszi lehetővé, hogy Csilla négy éve nem emelte  árait.

FIGYELEM! A CsaládiNet szerkesztősége felkérésének eleget téve, Vadász Csilla lett magazinunk hajviselet-szakértője. Szívesen várja olvasóink hajviselettel, hajpótlással kapcsolatos kérdéseit, kérdéseit SZAKÉRTŐK rovatunkban.  Amennyiben fotót is mellékelnek, Csilla segítséget nyújt a lehető legelőnyösebb frizurájuk kialakításában. Leveleikre válasz  - szakértőnk egyéb elfoglaltságai miatt - körülbelül egyhetes átfutással várható.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja