SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tejzsír nem káros, sőt...

Családinet [cikkei] - 2004-04-29
A legfrissebb eredmények azt igazolják, hogy a természetes tejzsírok fogyasztásának csökkentésével fontos bioaktív anyagoktól fosztották meg az emberi szervezetet.

Abból mindig baj van, ha átesünk a ló túlsó oldalára. A legjobb elméletek, a legtudományosabb megállapítások is visszájára fordulhatnak. Ez történt a koleszterin elleni hadjárattal is.

Az ötvenes évek közepén sikerült bizonyítani, hogy a vér koleszterin szintje és az érelmeszesedés között összefüggés van, vagyis a túl sok koleszterin károsítja az ereket, oka lehet a szívinfarktusnak. Mivel a koleszterin főként állati eredetű zsírokkal kerül a szervezetbe, kézenfekvő volt a teória: kevesebb állati zsírt kell fogyasztani, helyette a növényi olajokat kell előtérbe helyezni.

Az ennek érdekében indított világméretű kampány olyan jól sikerült, hogy - ahogy mondani szokták - a fürdővízzel együtt kiöntötték a gyereket is.

Miről is van szó?

A túlzott koleszterin szemlélettel megalapozatlanul egy sor olyan terméket is a vádlottak padjára ültettek, amelyeknek éppen, hogy ott kellene lenni a táplálékaink között. Az is az igazsághoz tartozik, hogy csupán a legújabb kutatások derítették ki egyes élelmiszerekről, hogy méltatlanul mellőzték. Ez történt a természetes vajjal is. Az emberek egészségéért indított kampány ugyanis menet közben olyan irányt vett, hogy nem az állati zsír és növényi olaj került szembe egymással, hanem a margarin a vajjal.

A legfrissebb - alig 1-2 éves - kutatási eredmények azonban azt igazolják, hogy a természetes tejzsírok fogyasztásának csökkentésével fontos bioaktív anyagoktól fosztották meg az emberi szervezetet. Máris számos tudományos közlemény jelent meg erről nyugaton, s Magyarországon is kezdenek erre felfigyelni a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek.

A kutatásokat az indította el, hogy a világon végigsöprő koleszterin elmélet által indított kampány hatásaként azt várták, hogy jelentősen csökken a magas vérkoleszterinnel küzdők száma, kevesebb érrendszeri betegség alakul ki. Nem így történt!

Jogos a kérdés, hogy akkor az eddigi koleszterin elmélet nem volt igaz? Akik betartották az orvosok és táplálkozástudósok tanácsait és megváltoztatták az étkezési szokásaikat, fölöslegesen tették?

Szó sincs róla. Hiszen mindaz igaz, amit az állati eredetű zsírokról megállapított a tudomány. Az is természetesen igaz, hogy összefüggés van a zsírok, és egyes élelmiszerek fogyasztása és a vérzsír szintje között, valamint, hogy a magas vérzsír tartalom érrendszeri betegségeket, ennek szövődményeként szívinfarktust, agyi érelzáródásokat okozhat.

Miért nem jó, hogy kevés tejterméket fogyasztunk?


A tejzsírban 4-5 olyan anyag található, amely külön-külön is, de együtt különösen nagyon fontos védelmet nyújtanak a szervezetnek. Az egyik fontos alkotóelem a konjugált linolsav. Ez olyan esszenciális (az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen) telítetlen zsírsav, amely természetes védőanyag. Kiderült róla, hogy jelentős rákellenes hatása van, a többi alkotóelemmel (foszfolipid, vajsav, A-vitamin, béta karotin) együtt.

A belőlük készült koncentrátummal végzett kísérletek egyértelműen bebizonyították ezt a hatást: Rákos sejtekkel beoltott állatok közül azokban nem fejlődött ki tumor, amelyeket a tej ezen alkotóelemeinek - különösen a konjugált linolsavnak - a koncentrátumával kezeltek. Laboratóriumi körülmények között mesterségesen létrehozott rákos sejteket is elpusztította. Igaz, a természetben nem fordul elő ekkora koncentrátumban, de mint természetes bioaktív anyag, a rendszeres fogyasztása biztosítja a szervezet számára a védelmet.

Az is kiderült, a tejzsír nem hogy növelné a vér koleszterin szintjét, hanem csökkenti. Sőt! Az is bebizonyosodott, hogy a tejzsírban lévő konjugált linolsav nem csak nem hízlal, hanem a lerakódott zsírpárnákat eltünteti, aki rendszeresen fogyasztja, nem hízik el. A vajsav a gyermekek számára igen fontos növekedési faktort is tartalmaz.

A ló másik oldala

Ezek a margarinok. A szakemberek nem azt mondják, hogy ne együnk margarint, hanem azt, hogy a kettő egyensúlyát kellene helyreállítani, hogy a szervezetünk naponta hozzájusson a természetes védelmet biztosító tejzsírhoz.

A margarinok bár finomak, mesterségesen előállított termékek. A növényi olajok vegyi kezelése során képződnek az ún. transz-zsírsavak. Ebből a keményített zsírból készülnek a margarinok.

A Harvard egyetem kutatói már 1993-ban megjelentettek egy tanulmányt, amelyben kijelentették: a transz-zsírsavak rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása érelmeszesedést okoz. (A transz-zsírsav a természetben nem fordul elő, mesterségesen előállított ipari termék.)

Ezzel szemben a természetes tejzsír a rákellenes bioaktív anyagok leggazdagabb tárháza és az eddigi hiedelmekkel ellentétben az érelmeszesedést is csökkenti.

 

forrás: www.ma.hu


(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Őrizetbe vettek egy 13 éves fiút, miután játszótéri balesetben meghalt egy 12 éves gyerek

Tragédia történt egy játszótéren: egy 12 éves fiú életét vesztette, miután leesett a körhintáról, amelyet egy elektromos kerékpár segítségével hajtottak meg. A rendőrség egy 13 éves fiút gyanúsítottként vett őrizetbe.

Kettős tragédia: egy édesapa a fia temetésén halt meg

Egy brit család szívszorító veszteségen ment keresztül, amikor Norman "Nosha" White, egy szerető apa meghalt szívrohamban fia temetésén Middlesbrough-ban. A család már amúgy is egy mély gyásszal küzdött, hiszen a fiút, David Beilickit temették augusztus 21-én, amikor az újabb tragédia lecsapott rájuk. Ez a kettős gyász mély emberi fájdalmat és összetartást mutat fel, amely mindenki szívét megérinti.

2025/26-os tanév rendje és naptára: szünetek, vizsgák, felvételik, beiratkozások és érettségi időpontok

Hivatalossá vált a 2025/26-os tanév rendje: összesen 181 tanítási nap várja a diákokat, az első óra szeptember 1-jén csenget be, a nyári szünet pedig június 20-án kezdődik. Összegyűjtöttük a legfontosabb időpontokat a szülőknek és diákoknak - szünetek, vizsgák, felvételik, beiratkozások és témahetek részletesen.

Egy fiú, aki rendkívül ritka bőrbetegséggel született - így néz ki ma Tomm Tennent felnőttként

Amikor 1993-ban megszületett az ausztrál kisfiú, Tomm Tennent, az orvosok és a szülei is megdöbbentek: úgy tűnt, mintha "túl sok bőrrel" jött volna világra. Ritka állapota évekig rejtély maradt, és még a szakemberek sem tudták pontosan, mi állhat a rendellenesség hátterében. A kisfiú története azonban nemcsak orvosi különlegesség, hanem inspiráló példa is arra, hogy a szeretet és a kitartás milyen messzire vezethet.

Hihetetlen csoda Missouri-ben: Egy 10 éves kisfiú fejét átszúrta egy nyárs, csodával határos módon életben maradt

Egy elképesztő történet járta be a világot: Xavier Cunningham, egy 10 éves kisfiú Missouri államban nagyon súlyos balesetet szenvedett az udvarukon lévő fáról lezuhanva, mégis életben maradt. A döbbenetes esetben egy húsnyárs szúródott át az arcán és a koponyáján, ám a gyerek mégis csodával határos módon megúszta a traumát.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja