SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséged is borulhat - Vesénk, szívünk és vércukorszintünk megbetegedésének dominóeffektusa

Családinet [cikkei] - 2024-03-14
- A Földön több, mint egymilliárd embert érintenek veseproblémák, szívelégtelenség vagy kettes típusú cukorbetegség.1
- Ezek a betegségek évente összesen 20 millió ember haláláért felelősek és az egészségügyi kiadások mintegy egyharmadát teszik ki.2,3
Egészséged is borulhat - Vesénk, szívünk és vércukorszintünk megbetegedésének dominóeffektusa

Veséink és szívünk egészsége szorosan összefügg egymással. Annyira szorosan, hogy anyagcseréjük is egymásra épül, ezért, ha vesénk vagy szívünk állapota romlik, akkor a másik szerv működése is zavart szenvedhet.

De mit jelent ez pontosan?

Ahhoz, hogy szívünk el tudja látni feladatát, azaz biztosítani tudja szervezetünkben a megfelelő véráramlást, a só- és vízháztartásának is optimálisnak kell lennie. Ezt az optimális só- és vízháztartást biztosítják veséink, de ha valamilyen veseprobléma miatt ez a folyamat sérül, és mégsem tudja a szokásos módon, vizelet útján megszűrni a felhalmozódott só- és vízmennyiséget, a szívünk folyadék- és sóháztartás egyensúlya felborulhat.

Ha a szív működése szenved zavart, akkor szervezetünk egészének vérellátása romlik, vele együtt veséink vérellátása is, ami már önmagában veseproblémákhoz vezethet.

A 2-es típusú diabétesz is negatívan befolyásolhatja vesénk és szívünk állapotát. Ugyanis a szervezetünkben felgyülemlett salakanyagokat a vesében található hajszálerek milliói szűrik meg, de a cukorbetegség, pontosabban a magas vércukorszint hatására ezek a hajszálerek könnyen károsodhatnak és beszűkülhetnek. Ez beindíthatja a vesék, majd azzal összefüggésben a szív állapotának romlását is és máris kész a dominó-effektus. Elengedhetetlen tehát, hogy mindkét szervünk egészségére odafigyeljünk.4

Hogyan induljunk el a jobb egészség felé?

Elsősorban rendszeres szűrővizsgálatokkal és egészséges életmóddal tehetünk a legtöbbet az ügy érdekében. Minden apró lépés közelebb visz a jobb egészséghez, legyen az napi 20 perc séta, alkoholfogyasztásunk csökkentése, esetleg a cigarettáról való leszokás. Ezek mind hatással vannak veséink és szívünk egészségére, sőt, még a cukorbetegség alakulására is.

Stresszkezelés:

Ha folyamatosan túlzott mértékű stressz ér minket, az hosszú távon rombolhatja szívünk és veséink egészségét is, és külön-külön, de akár egyszerre is ronthatja mindkettő állapotát. Sokat segíthet azonban, ha kialakítunk úgynevezett stresszmentes „övezeteket” a napunkban, amikor egy sétával, kertészkedéssel, meditációval vagy bármivel, ami megnyugtat lecsendesítjük magunkat, hiszen már ezzel is rengeteget teszünk mentális egészségünkért. Mindez azért rendkívül fontos, mert mentális állapotunk hosszú távon fizikai egészségünket is befolyásolja.

Egészséges étrend és testsúlyunk normalizálása:

Tervezzük meg előre étrendünket! Kisebb eséllyel kapnak helyet az egészségtelen ételek a heti menüben, ha előre kitaláljuk azt és be is vásárlunk rá. Ez nemcsak azért fontos, hogy csinosak vagy vonzók legyünk, hanem azért is, mert az egészséges táplálkozás egyfajta pozitív „láncreakciót” indít be szervezetünkben, mely segíti veséink és szívünk egészégét és lecsökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

Rendszeres testmozgás:

A rendszeres testmozgás mindenképp részét kell, hogy képezze mindennapjainknak. De nemcsak az segít, ha órákig izzadunk a konditeremben. Egy-egy alkalommal akár 20-30 perc mozgás is elegendő lehet egészségünk megőrzéséhez, illetve helyreállításához. Az a legjobb, ha megelőzésképpen mozgunk, de ha már kialakult valamilyen vese- vagy szívprobléma, a testmozgás akkor is rengeteget segíthet. Ha időben elkezdjük, megelőzhetjük vele a cukorbetegséget, a szív- és vesebetegségeket is.

Egészségügyi szűrővizsgálatok:

Minden évben menjünk el az aktuális szűrővizsgáltokra, és beszéljük át leleteinket kezelőorvosunkkal! Léteznek ugyanis olyan rizikófaktorok5, melyek idejekorán jelzik, hogy mikor érdemes fokozottan odafigyelnünk egészségünkre. Ha már a kezdeti fázisban felismerjük problémát, akár meg is előzhetjük a vese- és szívbetegségek, illetve a diabétesz kialakulását.
A túlsúly, a magas vérnyomás, a magas vércukor, a magas koleszterin- vagy vérzsírszint, mind fontos kockázati tényezőknek számítanak.

Könnyebb megelőzni azt, hogy „dőljenek a dominók”, mint, megállítani vagy visszafordítani a folyamatot. Ha a felsorolt szempontokat szem előtt tartjuk, könnyedén karban tarthatjuk egészségünket aminek minden darabja „talpon marad”!

1 Schechter M, et al. Cardiovasc Diabetol. 2022:21;104
2 Factsheet detailing the top 10 causes of death. World Health Organization. Available at: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/ detail/the-top-10-causes-of-death. Accessed: July 2023
3 GBD 2015. The Lancet. 2016;388(10053):1459–544
4 UK NIS report. Non-elective in-patient burden of Cardio-Renal-Metabolic (CRM) conditions in England: February 22, 2021, submitted to EASD 2021
5 https://www.nghs.com/2023/12/13/what-is-cardiovascular-kidney-metabolic-syndrome

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja