SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kínosan viselkedő, malackodó, túlfűtött bácsik - ez történik az agyukban

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-08-16
Valószínűleg sokunk tapasztalt már olyat, hogy egy addig jól működő, értelmes, tanult ember, aki mindig is tisztában volt a jó modor követelményeivel, idősebb korára elveszítette ezeket a szociális gátjait, és családi körben, esetleg azon kívül is előszeretettel kezdett el malac vicceket mesélni, szexuális tartalmakat gyártani, és azokat kéretlenül szórni a fiatal lányok közelében. Ennek a visszariasztó és undort keltő viselkedésnek sajátos agyi háttere van - kukucskáljunk be ide, és lessük meg, hogy mi történik ebben a szervben ilyenkor.
Kínosan viselkedő, malackodó, túlfűtött bácsik - ez történik az agyukban

Ciccegő bácsik - bepillantás az agyba

"A pénisz saját elmével bír"

A sokoldalú reneszánsz művész, Leonardo da Vinci, aki anatómiai kutatásokkal is foglalkozott, egy ízben így fogalmazott: „Ki kell mondani, hogy a pénisz saját elmével bír."

Ezt az elméletét arra alapozta, hogy megfigyelte a férfias szerv önálló döntéseit azt illetően, hogy mikor telik meg vérrel és mikor lankad el, függetlenül a gazdája rá vonatkozó parancsaitól és elvárásaitól. Leonardo megfigyelései helytállónak bizonyulnak ma is, ám abban tévedett, hogy a pénisznek saját agya volna. Szexualitásunkat az agyunk és gerincvelőnk irányítja, bár ez az irányítás nem mindig akaratlagos…


Egész nap visszafogjuk magunkat

Az emberi szexualitás alapvetően ösztönös, zsigeri szinten történik, de erre a szintre ráépül a felsőbbrendű, agykérgi irányítás. A szexualitás igénye annyira meghatározó a számunkra, hogy a természet ezt a késztetést gátlás alá helyezte, tehát a napunk nagy részében a szerelmeskedés gondolatát fékek tartják vissza, agyunk egyik területe – a homloki lebenyünk – gátolja a zsigeri késztetést. Jól is néznénk ki, ha az egész napi tevékenységünket a szexualitásunk határozná meg…

Viselkedés szintjén ez annyit jelent, hogy visszafogjuk magunkat szóban és tettben egyaránt.

Jól megfigyelhető a férfiak éjszakai merevedésének jelenségében az, hogy az erekció lényegében a gát lebomlása, tehát ilyenkor az idegrendszer fékje kikapcsol. Az alvó emberben a gátlás lebomlik, és az elengedettség állapota furcsa módon lényegében a merevedés.

Ébren viszont normális esetben a szexuális viselkedést agyunk tiltja, csak adott helyzetben engedi szabadjára. Amikor szexualitásunkat megéljük, elengedett állapotban vagyunk, „féktelenek”.

Ha azok a mechanizmusok, melyek egészséges esetben féken tartják a viselkedést, valamiért nem működnek, akkor a személy elfogadhatatlan szexuális szabatossággal kezdhet működni.

Az agyban létrejövő gátlást ugyanis nagyon is kézzel fogható háttér tartja fenn: apró és nagyobb erek, amik vérrel látják el a frontális lebeny gátlásokért felelős részét. Ha kevés vért kap ez a terület, vagy ha csak időnként apadozik a vérellátása, akkor a személyiségnek ez a része sérül, és az addig visszafogott ember hirtelen malac vicceket kezd mesélni, cicceg, szexuális vágyát olyan emberekre vetíti ki, akik ezt egyáltalán nem igénylik, cuppantgat, fiatal unokahúgot ölelget vagy tapogat, és olyan viselkedésformákat vehet fel, melyek sem nyilvános helyen, sem családban nem elfogadottak.


Az alpári viccek hátterében betegségek is állhatnak

A szexuális szabatosság efféle kiélésének hátterében kezdődő agyérelmeszesedés, demencia, Alzheimer-kór is állhat. A szabatos viselkedés, alpári modor – főleg, ha egy addig jól működő emberről beszélünk – kezdődő agyi folyamat tünete lehet.  

A demencia sajnos nem kíméli az agy érzelmi kontrollért felelős területeit, lerombolhatja a jól felépített kontrollt, és a szexuális vágyak normális mederbe terelésének képességét is. A betegség kezdeti fázisában óriási meglepetésként élhetjük meg, hogy egy addig jámbornak ismert ember kínosan kezd viselkedni, füttyög, catcalling-ol (Cica, van gazdád?), cuppog, a nyálát csorgatja, kellemetlenül beszól vagy nyúlkál.

Az emberré válás folyamatában óriási szerepe volt az agykéreg növekedésének, irányításának. Ez teszi lehetővé, hogy valóban ember módjára viselkedjünk, alkossunk, empátiát tanúsítsunk egymás iránt, uralkodjunk az ösztöneink és érzelmeink felett. A kultúra és a civilizáció az emberi elme agykérgi irányításán alapul.

Ha a környezetünkben azt észleljük valakin, hogy viselkedése kritikátlanul megváltozott, szexuálisan impulzívan viselkedik, gátlástalanná válik, ismétlődő mintázatokat produkál: cicceg, hümmög, csücsörít – akkor gondoljunk arra, hogy az agyában lévő gátlás azért bomlik le, mert az ezért felelős agyi terület nem jut kellő vérellátáshoz, és az állapot folyamatosan romlik. Az agyi keringési zavar első tünete lehet, hogy a szociális és morális viselkedés sérül, inadekváttá válik, vagyis a személy kínos és megbotránkoztató lesz. A zabolátlanság, hencegés, tapintatlanság, malackodó humor, vicckényszer – agyi érkatasztrófa előjele lehet.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja