SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életmentő ötlet abbahagyni - a dohányzásról való leszokást követően szervezetünk regenerálódik

Családinet [cikkei] - 2023-02-02
A dohányzás ártalmairól rengeteget beszélünk: úgymint szív-és érrendszeri problémák, vagy tüdőbetegség, de arról kevesen tudnak, hogy a dohányzás felborítja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét is, és inzulinproblémákhoz is vezethet.
Életmentő ötlet abbahagyni - a dohányzásról való leszokást követően szervezetünk regenerálódik

A nikotin ugyanis megemeli a vércukorszintet, ha pedig a vércukorszint tartósan magas, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű cukrot tudjanak felvenni, és a vércukorszint is az ideális tartományon belül maradjon. De a túl sok inzulintermelés a sejtek inzulinra való érzékenységét csökkenti, ez pedig egy idő után inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget okoz.

Az inzulinrezisztencia kialakulásán felül a dohányzás más módokon is fokozhatja annak a veszélyét, hogy kialakuljon a 2-es típusú cukorbetegség:

  • Gyulladást okoz a szervezetben a cigarettában található kemikáliák miatt. A testünk, ebben az állapotban nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint.
  • Hajlamosít a hasi zsírlerakódásokra, ami szintén a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli,
  • Növeli a rossz- és csökkenti a jó koleszterin, illetve a triglicerid szintjét a szervezetben, melyek szintén összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegséggel.

Mire számíthatunk, ha már cukorbetegek vagyunk és dohányzunk?

A cukorbetegeknek köztudottan fontos kontroll alatt tartaniuk a vércukorszintjüket, ám a dohányzás sajnos ezt is megnehezíti azzal, hogy felborítja a szénhidrát anyagcserét. Így az inzulint használó diabéteszes betegeknek több inzulinra lehet szükségük a vércukorszint egyensúlyban tartásához.

A dohányzás sajnos a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is valószínűbbé teheti, hiszen ugyanúgy, ahogy a tartósan magas vércukorszint, a dohányzás is károsítja ereink falát, így szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. De a dohányos cukorbetegeknél a szokásosnál is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki még szemproblémák, veseelégtelenség, neuropátia és erekciós problémák is.

Azonban életmódunkat mi irányítjuk, és ha nehéz is letenni a cigarettát, amint sikerül ettől a rossz szokásunktól megválni, a dohányzás okozta károk visszafordíthatóvá válnak.  A cukorbetegség kialakulásának rizikója csökkenthető, illetve, ha már diabéteszesek vagyunk, a szövődmények kialakulásának kockázata visszaszorítható a közel „normális” szintre.

 


A szervezet regenerációja a dohányzásról való leszokás után

A dohányzás abbahagyásával egyértelműen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott veszélye: a vérnyomásunk és szívverésünk már 20 perc múlva visszaáll a normális szintre az utolsó szál cigaretta elszívását követően, a leszokást követő egy év múlva pedig a szívbetegség kialakulásának rizikója a dohányzókhoz képest felére csökken1.

Ami pedig vércukorszintünket illeti, amint abbahagyjuk a dohányzást, a szervezet szénhidrát anyagcseréje és inzulinfelhasználása is elkezd fokozatosan helyreállni. Egyes szakmai megfigyelések alapján már 8 héttel az utolsó cigaretta elszívása után javul az inzulinérzékenység, csökken a vércukorszint, jobban kezelhető a diabétesz. Azoknál, akik még nem cukorbetegek, a leszokást követő 2 év elteltével a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata fokozatosan csökkeni kezd, és 10-12 év füstmentes év után szinte ugyanolyan szintre esik vissza, mintha soha nem dohányoztak volna2.

Kérjen segítséget a leszokáshoz!

Igaz a dohányzásról leszokni nehéz, de rengeteg olyan módszer, leszokást segítő eszköz, gyógyszer és terápiás eljárás létezik, melyekkel megkönnyíthetjük ezt a feladatot. Forduljon bizalommal kezelőorvosához, aki segíthet felállítani egy személyre szabott leszokási tervet!

A cukorbetegség megelőzése, kezelése

A dohányzásról való leszokás mellett természetesen más változtatásokkal is segíthetjük a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését, vagy ha már kialakult, a betegség a vércukorszint kontroll alatt tartását. Mindkettőhöz az egészséges életmód és diéta a legfőbb kulcs. Ez rendszeres testmozgást, az ideális testsúlytartomány megőrzését vagy visszaállítását, zöldségekben, gyümölcsökben, rostban és sovány húsokban gazdag kiegyensúlyozott értendet jelent. Relaxációs technikák elsajátításával és a stressz elkerülésével, szintén sokat tehetünk mind a megelőzés, mind a kezelés érdekében, hiszen a magas vérnyomás is a cukorbetegség rizikótényezője. Azonban a kezelési tervet mindenképpen orvosi felügyelet mellett alakítsuk ki, mert a vércukorszint megfelelő kontrolljához szakmai felkészültség szükséges.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja