SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegséget megelőző tünetekre figyelni kell!

Családinet [cikkei] - 2022-05-26
Nem a cukorbetegséggel kell orvoshoz menni, hanem még előtte! A fogyásra való képtelenség, az arc fokozott izzadása, a falási rohamok, a kajakóma figyelmeztető jelei lehetnek a cukorbetegséget megelőző állapotnak.
A cukorbetegséget megelőző tünetekre figyelni kell!

Magyarországon minden tizedik ember cukorbeteg, 2019-ben 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek élt együtt ezzel a betegséggel. Az elmúlt két évtizedben a 100 ezer főre vetített cukorbetegek aránya megháromszorozódott.1 A diabétesz előfordulásáról, annak megelőzéséről beszélgettünk Dr. Balogh Illéssel, az Affidea Magyarország endokrinológus szakorvosával.

 

Egyre több fiatalt veszélyeztet a cukorbetegség

„Sokan nem tudják, hogy többféle cukorbetegség létezik.” – mondta Dr. Balogh Illés - „Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között a legfontosabb különbség a kialakulásuk módja. Míg a 2-es típus rendszerint a helytelen életmód következménye és általában idősebb korban alakul ki, addig az 1-es típus rendszerint egy autoimmun folyamat eredménye és már gyermekkorban jelentkezik. Utóbbi esetében a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul, így egyáltalán nem termelődik inzulin vagy csak nagyon kevés. A 2-es típusú cukorbetegségre a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély az inzulintermelés kapacitáscsökkenése nyomán, amelynek hátterében az elhízás, a túlsúly, az alkoholizmus, vagyis a helytelen életmód áll.” A 2-es típusú diabétesz kialakulása egy viszonylag lassú folyamat, ugyanakkor ma már egyre gyakoribb, hogy megjelenik fiatal felnőtteknél, sőt gyermekeknél is. Egy tengerentúli kutatás kimutatta, hogy a serdülők (12-18 évesek) 18%-a és a fiatal felnőttek (19-34 évesek) egynegyede úgynevezett prediabéteszes állapottal él. Ezeknek a fiataloknak magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, problémás az inzulinérzékenysége, amely egyenes út a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.2

 

Figyelmeztető jel, ha valaki nem képes fogyni

„A 2-es típusú cukorbetegség hátterében jórészt a túlsúly áll, amely fokozódott a COVID pandémia alatt, átlagosan 3-5 kilogramm súlytöbbletet szedett össze a felnőtt lakosság.”  - hívta fel a figyelmet az Affidea Magyarország endokrinológusa, aki emiatt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának növekedésére számít. „Komoly probléma az is, hogy a páciensek nem fordulnak időben szakorvoshoz. Nem szabad megvárni, hogy a labor kimutassa a magas vércukorszintet. Fontos figyelmeztető jel, ha valaki szeretné leadni a túlsúlyát, de sem diétával, sem sporttal nem tud fogyni. Ezekben az esetekben gondolni kell arra, hogy valamilyen olyan folyamat indult el a szervezetben, amihez esetleg orvosi segítséget kell igénybe venni.” További tünetei lehetnek a cukorbetegséget megelőző állapotnak az úgynevezett kajakóma, azaz az étkezés után jelentkező álmosság, vagy ha étkezés után kézremegés jelentkezik, amelynek megszüntetéséhez újabb szénhidrátot kell ennie a páciensnek. Szintén figyelmeztető jel lehet az extrém, indokolatlan izzadás az arcon, a hangulatingadozások, dühkitörések, az indokolatlan falási rohamok. Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy valamilyen anyagcserezavar léphetett fel a szervezet működésében.

A kezeletlen 2-es típusú cukorbetegség számtalan súlyos szövődménnyel jár. A diabéteszes betegeknek általában magas a vérnyomása, és emelkedett a koleszterinszintje, amelyek önmagukban is komoly szív- és érrendszer kockázatnak számítanak. A kezeletlen cukorbetegek esetében igen gyakori a láb amputációja, amely a láb keringésének a megszűnése miatt, a szövetek elhalása nyomán válik szükségessé. Magyarország sajnos a lábamputációk számát tekintve előkelő helyen van Európában, 100 ezer felnőttre vetítve évente mintegy 45 lábamputációt végeznek. Mindez megelőzhető lenne a cukorbetegség elkerülésével, vagy ha már fellépett a diabétesz, annak megfelelő karbantartásával.

1 https://www.ksh.hu/infografika/2020/infografika_diabetesz.pdf
2 https://www.cdc.gov/media/releases/2019/p1202-diabetes.html

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja