A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A háziorvos tesztelés nélkül is koronavírus fertőzöttnek nyilváníthatja a betegeket

Németh Nóra - 2020-09-21
Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter a szeptember 21-én kiadott közleményében ír arról, hogy a háziorvosok is jogosultak koronavírus fertőzöttnek nyilvánítani a betegeket PCR-teszt nélkül is, a tünetek és a körülmények alapján.
A háziorvos tesztelés nélkül is koronavírus fertőzöttnek nyilváníthatja a betegeket

Miről is van szó pontosan?

A háziorvosok fertőzöttnek nyilváníthatják a betegeket PCR-teszt elvégzése nélkül is, ha a körülmények erre okot adnak. Ha a személy rendelkezik legalább egy tünettel az alábbiak közül:­­­

  • köhögés
  • láz
  • nehézlégzés
  • hirtelen fellépő szaglásvesztés, ízérzékelés hiánya, vagy annak zavara

vagy megfelel az alábbi kritériumok bármelyikének:

  • a tünetek megjelenése előtti 14 napban szoros kapcsolatba került igazoltan fertőzött személlyel
  • a tünetek megjelenése előtti 14 napban olyan intézményben lakott, vagy dolgozott, ahol COVID-19 veszélyeztetetteket látnak és szállásolnak el
  • jellemző radiológiai eltérés áll fenn
  • pozitív lett a PCR-teszt eredménye

fertőzöttnek nyilvánítható.

Minden esetet jelenteni kell, az orvos által diagnosztizált fertőzötteket azonban másként regisztrálják. A PCR-teszttel igazoltak esetében le kell jelenteni a betegség kimenetelét (hogy felépült vagy meghalt-e a páciens), illetve azt, hogy mikor engedték ki őket a kórházból. Az orvos által diagnosztizáltakról ugyanezeket az adatokat nem tartják nyilván. Az orvos által gyanúsnak, vagy valószínűsített fertőzöttnek nyilvánítottak otthoni elkülönítésre számíthatnak, mivel hatósági intézkedésre csak a teszt elvégzése után kerítenek sort.

Külön kitérnek a kórházban tartózkodó fertőzöttek elkülönítésének módjára is:

Azokat, akiknek nincsenek tüneteik, egy ágyas kórtermekben kell elhelyezni. Ezek a személyek nem helyezhetők el egy szobában más tünetmentes valószínűsített, vagy igazoltan fertőzöttekkel. A megerősített, tünetekkel rendelkezők viszont lehetnek egy kórteremben.

A PCR-tesztekkel kapcsolatban is akad némi információ:

Csak abban az esetben kell kötelezően PCR-tesztet végezni, ha az illető személy tüneteket mutat ÉS járt az elmúlt 14 napban koronavírussal fertőzött területen, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy kockázati csoportba tartozik. Kontaktkutatás során egyedül akkor végeznek kötelezően tesztet tünetmentes személyen, ha fertőzötteket ellátó és szállásoló egészségügyi intézmény dolgozójaként, vagy gondozottjaként került kapcsolatba koronavírusossal.

Mindezen felül kötelezővé tették, hogy az orvosi várókban legalább 1 méter távolságot kell biztosítani a székek között, és nem szabad ezentúl olvasnivalót vagy gyerekjátékokat kitenni a várakozók számára.

Mindenki, aki valószínűsített vagy igazolt fertőzött személlyel találkozott a tünetei megjelenését megelőző 2 napban, 10 napos kényszerpihenőre számíthat. Többször kihangsúlyozták azt is, hogy a 10 napos megfigyelés, a 409/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet értelmében 2 negatív teszttel sem oldható fel. A tünetmentes kontaktoknak viszont nem kell a 10 nap leteltével PCR-tesztet végeztetniük.

Forrás: Eljárásrend 2020.09.21.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja