SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes alapanyagok a mindennapokban és egy királynő életében

Családinet [cikkei] - 2020-05-18
A mai világban egyre nagyobb az igény, hogy egészségtudatosan éljenek az emberek. Erre számtalan lehetőség nyílik az élet különböző területein. Sokunkban fogalmazódik meg a gondolat, hogy a környezetünk szennyeződését nagyban lehet lassítani azzal, hogy nem vásárolunk műanyag termékeket, hiszen annak lebomlási ideje több emberöltőn keresztül sem megy végbe. Ezért csak természetes alapanyagú termékeket veszünk le a boltok polcairól, ezzel védve az ökoszisztémát és bolygónk jövőjét.
Természetes alapanyagok a mindennapokban és egy királynő életében

A gyermekek előszeretettel használják a játszótereket, ahol a fémből, műanyagból készített játékokat felváltotta a fából, lenből, kenderből készült játék. Ezáltal sokkal természetközelibb lett a hinta, mászóka, libikóka. Ki ne vágyott volna gyerekkorában arra, hogy szülei segítségével deszkából, nádból a fa tetejére bunkert, kis kuckót építsen, melyre létrán lehet felmászni.  Majd kicsit később, kamasz korban egy jó könyvvel elbújni és talán még éjszakára is ott maradni, hogy közelebb érezzük magunkat a természethez.

Egyre több óvoda, iskola fordít különös gondot arra, hogy a gyermekek mindennapjait úgy szervezze, hogy a környezettudatos gondolkodást észrevétlenül becsempéssze a foglalkozásokba, tanórákba. Olyan környezetet teremtve ezzel a gyermeknek, melyben természetes, hogy a tanterem nem mindig négy falból és padokból áll, hanem kényelmes szőnyegeken ülnek, kis fatáblákra, asztalokra rakhatják a tabletet. Igen! Modern eszközt, mert ezzel ki tudják váltani azt a több tonna könyvet, füzetet, melyek papírból készülnek. Ezekben az iskolákban fontos szerepet tölt be a tudatos táplálkozás is. A gyermekek konyhakerteket gondoznak, melyben megterem mind az a zöldség, gyümölcs melyekkel eddig csak az áruházak polcain, szerencsésebbek a piaci árusoknál találkozhattak. Láthatják kibújni a földbe elvetett magokat, palántákat, melynek terméseit saját kezűleg szedhetnek le.  

Világszerte egyre nagyobb az igény, hogy a mindennapjaink részét képező kozmetikumok is a lehető legtermészetesebb alapanyagokból készüljenek. Gondoljunk csak az évezredekkel ezelőtt élő ősemberre, aki tudta, hogy melyik növény csillapítja a fájdalmat, állítja el a vérzést, ha esetleg egy vadászat alkalmával megsebesült. Az ember később tudta, hogy milyen gyógynövényt kell leszednie akkor, ha egy kisgyermeknek fáj a foga. A nők számára a régi időkben is fontos volt, hogy szépek és ápoltak legyenek, ezért a természethez fordultak szépítőszerekért. Idézzük szemünk elé a csodálatos szépségű Kleopátrát, aki naponta két alkalommal vett mézes-szamártejes fürdőt, hogy szépségét megőrizze. Az egyiptomi nők védjegyévé vált a fekete festékkel kihúzott szem, mely nem csak kiemelte a szem ívét, hanem egészségügyi szerepet is játszott. Utóbb kiderült, hogy a gyakran kiöntő Nílus völgyében használt ólom tartalmú festék valóban védte a szemet a gyulladástól és erősítette az immunrendszert. A már Kleopátra által is használt természetes kozmetikumok a mai napig ismertek. Ilyenek például az arckrémek és maszkok, balzsamolajok, melyeket akár ma is el lehet készíteni otthon.

Itt feltétlenül meg kell említeni sokak által kedvel királynénkat Sissit, aki szintén sok gondot fordított szépségére, egészségére. Szépségét, karcsúságát kiemelendő egy idő után már nem hordott alsószoknyát. Helyette finom, vadbőrből készül száras fehérneműt viselt. Méltán híres hajának ápolása 2-3 órát vett igénybe, melyet fodrásza (Feifalik asszony) ügyes keze varázsolt igazán koronává. Titkos recept itt is volt, mint minden híres szépségnél. Egyesek szerint a hajzuhatag fénylő szépségét úgy érték el, hogy tojást és pálinkát, mások szerint tojássárgáját és brandyt kevertek össze és ezzel mosták át haját. Majd a szertartás befejezéseként levendula, ecet, narancsvirágvízből és csalán tinktúrából készült balzsammal ápolták két hetente a királyné haját. Azt hogy évekig nem jelent meg arcán ránc szintén egy titkos természetes, alapanyagnak köszönhette. Ez nem volt más, mint nyers borjúhús szelet, melyet vékony csíkokban helyeztek arcára. Karcsúságát az akkori korban nem megszokott tudatos táplálkozásának és napi szintű testedzésnek is köszönhette. Ő volt a női fitness előfutára azzal, hogy lakosztályában tornatermet alakíttatott ki, melyben megtalálható volt a bordásfal a gyűrű és a nyújtó is. Mindemellett híres gyalogló, hegymászó, vívó, úszó és bár mennyire meglepő kerékpározó volt. Mégis sokan lovagló tudományára emlékeznek, mely abban a korban is kimagaslott. Volt olyan alkalom, mikor titokban Bécsben vendégszereplő cirkusz egyik híres díjlovaglójához járt órákat venni, majd az udvar nagy meglepetésére zárt közönség előtt be is mutatta tudományát.

Ami viszont az akkori sportruházatot illeti, neki is gondjai akadtak. A hölgyek akkor minden sport tevékenységet szoknyában végezhettek és ezek a ruhák, valljuk be, nem lehettek a legkényelmesebbek. Valószínűleg nagy örömmel öltötte volna magára a mai modern, természetes alapanyagból készült termékeket, melyeket többek között a Cibdol is készít. Sissi sportolás után is nagy gondot fordított testének ápolására. Ilyenkor forró fürdő várta, melybe különböző oliva olajjal elkevert ásványi fürdősókat tettek, majd fáradt, fájó testét átmasszírozták. Sissi étkezésében is fontos szerepet játszott a természetesség, a természet által nyújtott lehetőségek beépítése a hétköznapi életébe is. Éppen ezért nem lepődünk meg azon, hogy kedvenc fagylaltja az ibolya fagyi volt, melyet, azóta is előszeretettel készítenek.

Indexkép: depositphotos.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja