SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baktériumokkal az elhízás ellen

- 2019-10-31
Az elmúlt években kiemelt figyelmet kap a bélflóránk, azaz a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok, amit összefoglaló néven mikrobiomnak is neveznek.
Baktériumokkal az elhízás ellen

Erről részletesebben lehet olvasni egy korábbi, Gyógyhírekben megjelent cikkben, melynek címe: „Virtuális szervünk a mikrobiom”.

Ahogy abban a cikkben is szerepel, a beteg emberek mikrobiom összetétele sokszor jelentősen különbözik egészséges társaikétól. Rengetegen kutatják, hogyan lehet megváltoztatni a mikrobiom összetételét úgy, hogy az jobb egészséghez vezessen. A kutatások mennyiségét és bonyolultságát jelzi, hogy 2013 és 2017 között közel 13.000 tudományos cikk jelent meg a témában és a trend azóta is folytatódik.

Ezekhez a cikkekhez kapcsolódik egy 2019 júliusában megjelent közlemény, amely ígéretes eredményekről számol be az obezitás, azaz a kóros elhízás elleni küzdelemben. Az obezitás nem csak esztétikai kérdés, hanem számos más betegség kiváltó oka lehet. Ilyen például a 2-es típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, mozgásszervi betegségek, stb. A kórosan elhízott emberek várható életkora jelentősen alacsonyabb, mint az egészséges testsúlyúaké. Obezitásban is meg lehet figyelni, hogy mikrobiumuk összetétele jelentősen különbözik soványabb társaikétól.

A bélflórát alkotó több mint 1000 féle baktérium közül manapság különösen sok figyelmet kap az Akkermansia muciniphila, melynek mennyisége alacsonyabb obezek és cukorbetegek bélflórájában. Sőt, ugyanezt lehet tapasztalni a betegségekre kifejlesztett egér betegségmodellekben is. Az egereken való vizsgálatokban emelkedett mennyisége, illetve adagolása csökkentette a testsúlyt, a gyulladást, az inzulin-rezisztenciát, a glükóz intoleranciát és a koleszterinszintet.

Ha az egereknek prebiotikum tartalmú tápot adtak, mennyisége emelkedett, és az egerekben pozitív változást mutattak az anyagcserével kapcsolatos paraméterek. (Prebiotikumnak nevezzük azokat a pl. inulinban gazdag ételeket, amelyek jótékonyan befolyásolják a bélflóra összetételét, mert tápanyagot biztosítanak a „jó” baktériumoknak, így az Akkermansia muciniphilának is. Ilyen ételek pl. a búza, hagyma, póréhagyma, fokhagyma, spárga, banán, stb.)
 

Az ígéretes állatkísérletek után a kutatók embereken is megvizsgálták a baktérium hatását.
 

A kísérletbe 40 túlsúlyos és obez résztvevőt vontak be, amelyek közül 32 végigcsinálta a vizsgálatot. A vizsgálat egy úgynevezett randomizált, kettősvak, placebo kontrollált vizsgálat volt. Ez azt jelentette, hogy a betegeket random módon 3 csoportba osztották. Az egyik csoport élő baktériumot tartalmazó kapszulát kapott 3 hónapon keresztül, a második csoport pasztörizált, azaz nem élő baktériumokat tartalmazó kapszulát, míg a harmadik placebót. A kettős vak azt jelenti, hogy sem a betegeket kezelő orvos, sem a beteg nem tudta, hogy melyik csoportba volt beosztva, a kapszulák egymástól megkülönböztethetetlenek voltak, kódjellel ellátva.

A résztvevőket megkérték, hogy a kísérlet alatt ne változtassanak se az étkezési szokásaikon, se a napi rutinjukon, se a fizikai aktivitásukon. A bevonáskor, illetve a 3. hónap végén a résztvevőket részletes vizsgálatnak vetették alá.

A vizsgálat, annak ellenére, hogy csak kevés beteget tartalmazott, igen sok biztató és érdekes eredményt hozott. Először is a baktériumokat tartalmazó kapszuláknak semmilyen káros mellékhatása nem volt. Egy kapszula 10 milliárd baktériumot tartalmazott. Bár mind az élő, mind a pasztörizált kapszuláknak volt pozitív hatása a placebóhoz képest, érdekes módon a pasztörizált, azaz élő baktériumokat nem tartalmazó kapszuláknál kapták az erősebb (statisztikailag szignifikánsabb) hatást.

Az Akkermansia muciniphila tartalmú kapszulákat szedő csoportokban jelentősen javult az inzulinérzékenység, csökkent a koleszterin- és a trigliceridszintjük, javult a májenzimek szintje és kis mértékben, átlagosan 2,3 kg-mal csökkent a résztvevők testsúlya és 1,37 kg-mal a zsírtömegük.

Ezzel szemben a placebót fogyasztó csoport résztvevőinek a vizsgálat 3 hónapja alatt romlottak az anyagcseréjükkel kapcsolatos paramétereik, így nőtt az inzulinrezisztenciájuk és emelkedett a koleszterinszintjük.

Viszont, érdekes módon, se az élő, se a pasztörizált baktériumot tartalmazó kapszulákat fogyasztóknak nem változott jelentősen a bél mikrobiom összetételük. Ezt tapasztalták egyébként a korábbi egérvizsgálatokban is.

Összefoglalva, a vizsgálat azt bizonyította, hogy az élő és a pasztörizált Akkermansia muciniphila baktérium tartalmú kapszulák rendszeres fogyasztásának hosszú távon (azaz itt 3 hónapig) nincs káros mellékhatása, viszont számos anyagcsere folyamatot előnyösen befolyásol.

Így elhízott emberek inzulinérzékenysége javult, csökkent a koleszterinszintjük, javultak a májenzimek és kismértékben csökkent a testsúlyuk is. A vizsgálatba bevont kisszámú résztvevő miatt ez egy elővizsgálatnak (ún. pilot study-nak) számít, viszont a biztató eredmények miatt a kutatók már tervezik, hogy a baktériumtartalmú étrend-kiegészítő hatását nagyobb populáción is megvizsgálják.

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Irodalom
Depommier C és mtsai. Kiegészítés az Akkermansia muciniphila-val túlsúlyos és elhízott emberi önkénteseknél: a koncepció bizonyítékaként szolgáló feltáró tanulmány. Nat Med. 2019. július 1. doi: 10.1038 / s41591-019-0495-2.
https://gyogyhirek.hu/virtualis-szervunk-mikrobiom/
Cani PD. Emberi bél mikrobióma: remények, fenyegetések és ígéretek. Bél. 2018. szeptember; 67 (9): 1716-1725.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: jarmoluk / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja