SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Családinet [cikkei] - 2019-10-18
Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel, csöpögő orral és rossz közérzettel. Ha egész évben egészségesen és változatosan étkezünk, akkor a szervezetünk időben felkészül a változó időjárásra és az ilyenkor elszaporodó vírusokra és bacilusokra. A nyári bőséges zöldség- és gyümölcskínálat elmúlásával sem kell azonban aggódni, az ősz patikája is számtalan lehetőséget biztosít az egészséges táplálkozásra.

„Az egészséges és változatos táplálkozás évszaktól függetlenül hozzájárul egészségi állapotunk megőrzéséhez, illetve helyreállításához. Minél változatosabb a nyersanyagellátottságunk és ezáltal a táplálkozásunk, annál nagyobb eséllyel fedezzük a fő táplálékalkotók mellett a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és a kifejezetten betegségmegelőző hatású biológiailag aktív anyagokat – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.


Miért fontos az egészséges, változatos étrend követése egész évben?
 

  • A változatos, egészséges étrenddel, valamint a megfelelő folyadékbevitellel olyan alapbetegségek előfordulása is csökkenthető, mint például a székrekedés, és az ebből adódó egyéb betegségek kialakulása, mint az aranyér, a vastag- és végbél kiboltosulások, a végbélberepedések, a vastag-, illetve végbéldaganatok.
  • Hiányában különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, amik legtöbbször a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő mennyiségű beviteléből eredeztethetők.
  • Ha huzamosabb ideig kizárunk valamit a táplálkozásunkból, vagy túl egysíkúan táplálkozunk, akkor a hiánybetegségek mellett többek között emésztőszervrendszeri problémák is kialakulhatnak.



Hogyan lehet ősszel változatos a táplálkozás?  

Egészségünk megőrzése szempontjából nagyon hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz jó pár őszi nyersanyagunk, például az alma, szőlő, sütőtök, szőlő, szilva, kelbimbó, brokkoli, dió, gesztenye. Nasi helyett rágcsálhatunk répát, süthetünk sütőtököt. Ezeknek a nyersanyagoknak magas a karotintartamuk, ami az A-vitamin elővitaminja. Reggelre isteni vitaminbomba egy körtés, kivis, almás-narancsos smoothie, de a hozzávalókat ízlésünknek megfelelően bártan kombinálhatjuk. A téli táplálkozásunk változatosabbá tételéről pedig előre gondoskodhatunk például a különböző zöldséges lecsóvariációk télire történő befőzésével, gyümölcslekvárok készítésével, gyümölcsök és zöldségek fagyasztásával, savanyításával.


Mikor lehet szükség plusz vitaminkészítmények fogyasztására?
 

  • Gyerekek esetében a közösségbe szoktatás időszakában, és a hűvösebb idő beköszöntével gyakoribbá válnak a felsőlégúti, illetve az emésztőszervrendszeri megbetegedések. Ezek megelőzésére célszerű az immunrendszert előre felkészíteni, megerősíteni. Gyerekek és felnőttek számára is hasznos, ha már az őszi időszak kezdetekor megemeljük a vitaminokban, és ásványi anyagokban gazdag zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, illetve a pre-, és probiotikumokat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek, táplálékkiegészítők bevitelét.
  • Az őszi időszaktól kezdődően, ahogy csökken a napfényes órák száma, úgy az ajánlott D-vitamin ellátottságunkról érdemes megfelelő táplálékkiegészítőkkel gondoskodni.
  • Az omega-3 zsírsavak pótlása nem csupán az őszi időszakra, hanem a teljes évre érvényes, hisz a magyar lakosság körében nagyon alacsony az omega-3 zsírsavakat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

„A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás segít egészségünk fenntartásában. Egészségi állapotunk kiemelkedően fontos része ugyanis az emésztő szervrendszer megfelelő működése. A változatos étrenddel többek közt hozzájárulunk az emésztőrendszer hasznos baktériumflórájának diverzitásához is, ezzel pedig az ellenállóképességünket is tudjuk növelni, aminek az őszi, téli időszakban nagy hasznát vesszük a különböző betegségek megelőzése szempontjából. Ősszel viszonylag nagy a választási lehetőség a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében, így természetes forrásból igen sok vitamint kiválóan be lehet vinni” – tette hozzá Wolher Veronika.

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: ToskanaINC / shutterstock

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Hátborzongató tragédia: Négyen is meghaltak, miután egy csecsemőt magára hagytak a tűző napon egy ház előtti füvön

Drámai mentés, megrázó családi tragédia, hatalmas összefogás - szívszorító eseménysorozat egy kisvárosban.

Tragédia az uszodában: egy 10 éves fiú 5 méterről ugrott a vízbe, rázuhant egy 67 éves férfira, aki a helyszínen elhunyt

Egy szomorú baleset rázta meg azt az uszodát, ahol egy 10 éves fiú az 5 méteres ugrótoronyról ugrott a medencébe, és egy 67 éves férfire zuhant. A férfi a helyszínen életét vesztette, miközben a gyermek is eltűnt a rendőrség elől. Az eset rávilágít a medencehasználat biztonsági szabályainak fontosságára.

20 év után újra találkozhatott szüleivel a vonatról 4 évesen eltűnt kislány

1999-ben, egy átlagosnak tűnő napon történt a megmagyarázhatatlan: egy négyéves kislány eltűnt egy vonatról, amely Minszkből Aszipovicsiba (Asypovichi) tartott. Yulia Gorina családjával utazott, amikor nyomtalanul eltűnt a vagonból, miközben édesapja egy rövid időre elszundított, kislánya nyomtalanul eltűnt.

Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát

Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.

Ne féljünk a természetes édességektől, együnk gyümölcsöt!

Gyakori táplálkozási tévhit, hogy a gyümölcsökben található természetes cukrok (azok közül is a fruktóz) hizlalnak, megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ezért egészségtelenek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyümölcsökben található rostok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében és az anyagcsere szabályozásában - mondja Szabó Adrienn dietetikus, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének munkatársa.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja