SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új ajánlás a gyermekorvosoktól - ezeket ihatják a gyerekek

- 2019-10-07
Megjelent egy nagyon fontos új ajánlás, mely arról szól, hogy a gyermekeknek egészen 5 éves korig mit és mit nem egészséges italként fogyasztaniuk.
Új ajánlás a gyermekorvosoktól - ezeket ihatják a gyerekek

A legtöbb embernek lesznek benne meghökkentő megállapítások, sőt, több ezek közül szembemegy néhány ország ajánlásával.  Tekinthető konszenzusnyilatkozatnak,  sok szervezet egyetért vele: Amerikai Dietetikai és Táplálkozástudományi Akadémia (AND), az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia (AAPD), az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia  (AAP) és az Amerikai Szív Társaság (AHA).

Ezeknek a nyilatkozatoknak, ajánlásoknak az a célja, hogy a szakembereket, a szülőket, és az egészségügyi szolgáltatókat segítse: merre az arra. Ugyanis sajnos nem mindig van ebben a témakörben sem egyetértés.

Reményeim szerint ezután elindul egy olyan kommunikáció, amely megérteti mindenkivel: nagyon fontos az, hogy egy gyermek mit iszik. Sok szó esik a hozzátáplálásról és az ételekről, de valamiért az italokról nem igazán.  

Pedig az italok kritikus szerepet játszanak a kisgyermekek egészségében. A táplálkozás és a hidratáció egyaránt kulcsfontosságú ezekben az években.
 

Az ajánlás számos nagyon konkrét útmutatást tartalmaz, lássuk hát ezeket.
 

  1. Az ajánlás célja az italfogyasztás és az italfogyasztási szokások javítása 5 év alatti gyemekek korcsoportjában, illetve a krónikus betegségek megelőzése
  2. A statisztikák szerint az italfogyasztás továbbra is eltér az ajánlásoktól és különbségeket mutat különösen a faji / etnikai  és jövedelmi csoportok között. Magyarul nagyon nem így isznak ezek a kicsi gyermekek helyesen, ezért erre az írásra feltétlen szükség van.
  3. Számos bizonyítékot használt fel a szakértői testület. Több további kutatást javasolnak néhány témakörben.
  4. Az ajánlás erős alapokat nyújt az eü. szakembereknek, szolgáltatóknak és fejlesztőknek, termékgyártóknak, szülőknek és gondozóknak, politikai döntéshozóknak.
  5. Feltétlenül szükséges ezt a kritikus, korai időszakot kihasználni arra, hogy a gyermek a megfelelő italokat fogyassza és kedvelje meg. Így egész élete során magas színvonalú, egészséges mintákat, magatartásokat sajátíthat el. Ebben az életkorban stabilizálódnak az íz-preferenciák.
  6. Elég nagy mennyiséget tehet ki az az ital, amit ebben az életkorban a gyermek elfogyaszt, ezért nagyon nem mindegy: milyen a kalóriaértéke, a cukortartalma, tápanyagtartalma. Következménye lehet a nem megfelelő minőségű és mennyiségű ital fogyasztásának a fogszuvasodás, az elhízás. Tehát prioritás kell, hogy legyen ennek megelőzése.
  7. A szakértői csoport nem foglalkozik az anyatejjel vagy a csecsemptápszerekkel, mivel erre széles körben elfogadott ajánlások már vannak.
     

A három legfontosabb kategória:
 

  1. Az egészséges táplálkozás részeként ajánlott italok (tiszta ivóvíz és tiszta, pasztőrözött tej)
  2. Korlátozandó italok (100% gyümölcslé)
  3. Nem ajánlott italok (növényi tej / ital, ízesített tej, junior ital, cukorral édesítettitalok, LCS ital és koffeinmentes ital


Mit ihatnak a gyerekek?
 

Mit igyon a gyerek táblázat
 



Egy kis magyarázat -

1. Az egészséges táplálkozás részeként ajánlott italok

 
Sima ivóvíz

A víz nélkülözhetetlen az élethez. Az egyéni vízigény nagyban változhat, még napi szinten is a fizikai aktivitástól, az éghajlati különbségektől, és kisebb mértékben az étrendi tényezőktől.

A vízre vonatkozó megfelelő bevitel (AI) referenciaértékeket tartalmazzák, nézd meg az eredeti cikkben, ha érdekel.

A gyermekeket ösztönözzük arra, hogy sima, ízesítetlen, fluortartalmú vizet igyanak. Csecsemők számára 0–6 hónapos korban kizárólag az anyatej vagy az anyatej-helyettesítő tápszer ajánlható a folyadék- és tápanyagigény kielégítéséhez. Az AAP megjegyezte, hogy ha az emberi tej vagy tápszer bevitel megfelelő, egészséges csecsemőknek nincs szükségük további vízre, kivéve talán, amikor a környezeti hőmérséklet rendkívül magas.  Amikor a csecsemő hozzátáplálása elkezdődik (általában 6 hónap körül),  kezdjünk egy kis mennyiségű vizet kínálni számára. Ennek az a célja, hogy a baba megismerje a vizet, valamint elősegítse az ivás készségeit, amelyek fejlesztése időbe telik. Álljon rendelkezésre egész nap tiszta víz felnőtt-, és gyermekkorban egyaránt.

SZAKMAI AJÁNLÁS

0-6 hónap: Nincs szükség kiegészítő ivóvízre.  

6–12 hónap: Összesen 1/2–1 csésze (12O-24O ml)/ nap sima, fluortartalmú ivóvíz étkezési idők alatt is.

1-3 év: 1-4 csésze (24O-96O ml)/ nap sima, fluortartalmú ivóvíz, a sima tej fogyatás alapján kell meghatározni

4-5 év: 1,5–5 csésze (36O-12OO ml) naponta sima, fluortartalmú ivóvíz, a a konkrét mennyiséget a fogyasztott sima tej függvényében kell meghatározni

Víz

Kép: A3pfamily / shutterstock

 
Tej (pasztőrizált)

A legtöbb kisgyermek étrendjében fontos a tejtermékek csoportja, melyek fontos kalcium-, foszfor-, A-vitamin-, D-vitamin-, B-vitamin-, és fehérjeforrások.

Ide tartoznak pl. a tej, a joghurt, a sajt és a dúsított szója italok.  

Csak sima, pasztőrözött tejet szabad fogyasztani, mivel ez csökkenti az állati termékekből származó, élelmiszerből származó betegségek kockázatát.  

Fontos, hogy 2 éves kor alatt ne csökkent zsírtartalmú (2%) vagy alacsony zsírtartalmú (1%) tejet kínáljunk a gyermeknek, kivéve - gyermekorvossal konzultálva-, túlzott súlygyarapodás vagy elhízás a családban/diszlipidémia vagy más szív- és érrendszeri betegség  fennállásakor.  

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-12 hónap: 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek nem szabad tejet fogyasztaniuk.

12–24 hónap: egyszerű pasztőrözött tej vezethető be. Napi 2-3 csésze (48O-72O ml) teljes tej ajánlott

2-5 év: a gyermekeknek már kaphat sima, pasztőrözött, zsírtalan (sovány) vagy alacsony zsírtartalmú (1%) tejet. A teljes napi tejbevitel legfeljebb 2 csésze lehet naponta (48O ml) 2-3 éves korig, és legfeljebb 2,5 csészére naponta (6OO ml) 4-5 éves gyermekek számára.

12 hónaposnál fiatalabb gyermekek kerüljék el a tej fogyasztását a belek vérzésének kockázata miatt, illetve azért, mert ez nem megfelelő a csecsemők táplálkozási igényeinek kielégítésére. 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek kapják meg a tejtermékekben található tápanyagokat tejterméken keresztül (6 hós kor után: joghurt, sajt, stb.), ill. anyatejen és csecsemőtápszeren keresztül.

Tej és eper

Kép: Evgeny Atamanenko / shutterstock
 


 

2. Korlátozandó italok

 
100% gyümölcslé

A 100% gyümölcslé része lehet az egészséges táplálkozásnak bizonyos mennyiségben. A 100% gyümölcslének alacsonyabb az élelmi rosttartalma – ami alig fogyasztott tápanyag a 2–5 éves gyermekek körében - mint a gyümölcsnek, és fogyasztásával extra kalóriához jut a gyermek.

A gyermekek teljes napi kalóriaszükséglete az életkorral növekszik; ennek megfelelően a napi tápanyagigény kielégítéséhez szükséges gyümölcsök az életkorral is növekednek.

Általában napi 1 csésze (kb. 2OO g) gyümölcs megfelelő 2-3 éves életkortól, 1,5 csésze  (kb 3OO g) pedig 4 és 5 év között életkorban.

A 1OO%-os gyümölcslé hozzájárul a gyermekek megfelelő gyümölcs beviteléhez, különösen olyan népességekben, amelyekben a gyümölcs hozzáférés nehézkes és a gyümölcs megfizethetősége korlátozott.  

Úgy tűnik, hogy a 100% gyümölcslé nem segíti elő a súlyfelesleg kialakulását, de nyilván ez mértékfüggő és befolyásolja a későbbi SSB-k fogyasztását.

Gyakori, folyamatos gyümölcslé fogyasztása (pl. étkezésen és étkezésen kívül) meghosszabbítja a fogak expozícióját, növeli a fogszuvasodáskockázatát.  A szakértői testület nem azonosított adatokat akapcsolat a korai gyermekkorban a 100% gyümölcslé fogyasztásáról a korai gyermekkori cukorbetegséggel. További kutatásokra van szükség

Fontos, hogy

  • A 100% -os gyümölcslé legyen pasztőrözött, hogy csökkentsék a miatta előforduló betegségek kockázatát.
  • A 100% gyümölcslé fogyasztását nem szabad üvegben vagy könnyen adagolható, hordozható, fedett kulacsban kínálni, amely megkönnyíti folyamatos fogyasztást egész nap. Ha fogyasztja a gyermek, legyen az étkezés része, ne kortyolgassa egész nap
  • A 100% -os lé felső beviteli határértéke megegyezik a napi gyümölcsbeviteli felével
  • Számos 100% -os gyümölcslé választható. Tápanyagtartalmuk eltérő, és egyesek dúsítottak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A fajtától függetlenül az adag mérete kulcs.
  • 100% gyümölcs- és zöldségtartalmú keverékek közül kínáljunk a gyermeknek olyat, amelyek legfeljebb 70 milligramm nátriumot tartalmaz adagonként.
  • Kaphatóak olyan gyümölcslé-termékek, amelyeket más folyadékokkal hígítanak, például tisztított vízzel vagy kókuszdió vízzel. Ebben az esetben inkább vásároljanak a szülők 1OO% leveket, és otthon higítsák ha akarják, de ennek a felhigított italnak is meg kell felelnie az ajánlott adagok méretének.
  • A hozzáadott cukrokkal ellátott gyümölcslé nem 100% -ban gyümölcslé, és SSB besorolású. Lehet más szó a termékre írva: gyümölcsital, koktél, gyümölcslé ital, stb. A csomagoláson fel van tüntetve a hozzáadott cukrok jelenléte az összetevők listáján , ill. a gyümölcslé aránya. A szakértői testület javasolja, hogy ezek a termékek ne legyenek ajánlottak 0–5 éves gyermekek (lásd az SSB részt)

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-6 hónap: A gyümölcslé nem ajánlott.

6–12 hónap: A gyümölcslé nem ajánlott.

1-3 év: Legfeljebb 12O ml 100% gyümölcslé naponta.

4-5 év: Legfeljebb 12O-18O ml 100% gyümölcslé naponta

100 százalékos gyümölcslé

Kép: Nitr /shutterstock




3. Nem ajánlott italok


Növényi tej / tejitalok

A növénytej népszerűsége egyre növekszik a fogyasztók körében, bár kevesen tudják azt, hogy tápanyagösszetétel szempontjából nem egyeznek a tejjel. Vannak édesített (pl. cukor) és édesítetlen fajták, sőt dúsítottak is különféle tápanyagokkal.  A növényi tej nem helyettesítheti az anyatejet vagy a csecsemőtápszert az első életévben sem.  Alternatív folyadékok használata ebben az időszakban  fehérje-  és energiahiánnyal jár, így alultápláltságot és a növekedés romlását okozhathatja.  

A növényi tej azoknak a gyermekeknek ajánlott, akiknek alternatívákat szükséges adni a tehéntej helyett orvosi vagy speciális étrendi szükségletek miatt.  Ezen gyermekek ha 1-5 éves korban kizárólag növényi eredetű italokat fogyasztanak, gondos figyelmet kell fordítani az étrendre, hogy biztostíva legyenek számukra a megfelelő, kieső tápanyagok. Ebben tanácsot ad a dietetikus. Ha növényi alapú italokra lenne szükség, a szakértői testület javasolja, hogy a kizárólag édesítetlen fajtákat fogyasszák a gyermekek.  

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0–12 hónap: Növényi tej / tejital nem ajánlott.

1-5 év: édesítetlen növényi tej /tejital nem ajánlottak kizárólagos fogyasztásra a tej helyett (kivéve:szójatej); csak akkor, ha orvosilag indokolt, vagy megfelel a speciális étrendi preferenciáknak.


Ízesített tejitalok

A legtöbb következetlenséget itt találta a testület.

Az ízesített tej sok-sok kalóriát tartalmaz, ezért  2 évesnél fiatalabb gyermekek számára a hozzáadott cukrok elkerülése érdekében kerüljék kínálását. Az idősebb gyermekek (2 és 5 év közötti), a szakértői testület ajánlja az ízesített tejek, italok elkerülését a hozzáadott cukrok minimalizálása és a hozzászokás elkerülése érdekében. Fontos ez mind az édes íz preferenciájának, mind a tápanyagbevitelre és az étrendre gyakorolt ​​lehetséges negatív hatások miatt.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0–12 hónap: Nem ajánlott (ízesített vagy egyszerű) tej.

1-5 év: Csak sima, pasztőrözött tej ajánlott; ízesített tej kínálása nem ajánlott.


Juinor tejitalok (toddler milk)

Számos termék hozzáadott kalóriát tartalmaz (édesítés), a legtöbb kukoricaszirupot vagy más hozzáadott édesítőszert és növényi olajat is. Általában több nátriumot és kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a tehéntej.

A WHO  és a legtöbb amerikai gyermekgyógyász szervezet ezeket a termékeket szükségtelennek tartja és alkalmatlannak anyatej-helyettesítés céljából.

A csecsemők és a kisgyermekek számára a tápanyagellátást elsősorban az anyatej és / vagy az anyatej-helyettesítő tápszerek révén kell biztosítani,majd egyre inkább az egészséges ételek és italok révén, a hozzátáplálás egyre bővülő kínálatával. Ha ez nem működik eleinte, az ismételt expozíció (kínálás) segíthet.  

Három fontosabb kutatást mutatnak be ebben az ajánlásban, melyek között egyetértés van: nincs szükség ezen termékek rutinszerű használatára a kisgyermekek körében. Azonban ezek a termékek - ha megfelelő az összetételük- felhasználhatóak a növekedés elősegítésére, a vas-, D-vitamin-, a többszörösen telítetlen omega-3 bevitel zsírsavak-,  és  a csökken a fehérjebevitel stratégiának részeként.   


SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0–12 hónap: Kerülje a kiegészítést. Elsősorban a tápanyagigényt az anyatej és / vagy anyatej-helyettesítő tápszereken keresztül kell kielégíteni

1-5 év: A totyogó tejital nem ajánlott; elsősorban a tápanyagigényt táplálkozási szempontból kell kielégíteni, megfelelő étkezési szokások révén

Tejital

Kép: Dragana Gordic / shutterstock

 
Cukorral édesített italok (SSB)

(SSB, pl.: üdítő italok, gyümölcsitalok, gyümölcs ízesítésűitalok, gyümölcsitalok, sportitalok, energiaitalok, édesített, vizek, édesített kávé és tea italok). Ezeknek a termékeknek nem szabad előfordulnia korai gyermekkorban az alacsonyabb táplálékminőség, egészségtelen íz-preferenciák és egyéb káros egészségügyi következmények miatt.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-5 év: SSB-k kínálása nem ajánlott.   

Cukros üdítő

Kép: SuriyaPhoto / shutterstock


Italok alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel (LCS)

Ezek a termékek általában cukorpótlókat vagy édesítőszereket tartalmaznak. A kisgyermekek LCS fogyasztására vonatkozó bizonyítékok/kutatások hiányosak egyelőre (pl. tápanyag-bevitel,anyagcsere-eredmények vagy egyéb egészségügyi vagy fejlődési állapot kimenetel). A gyerkekek nyilván kisebbek mint egy felnőtt, gyorsan nőnek, fejlődik a szervezetük, és sajnos úgy tűnik, elég gyakran kapnak ilyen termékeket.  Sok ilyen termékre rá van írva, hogy „valódi” vagy „természetes”, de figyelem: ez nem feltétlenül jelzi a biztonságosságot vagy a tápértékhez kapcsolódó előnyt. Ide értendőek a steviát tartalmazó termékek is.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-5 év: Az LCS-tartalmú italok fogyasztása nem ajánlott.     


Koffeintartalmú italok  

Jelenleg nincs mennyiségi ajánlás kisgyermekek koffeinbevitelére vonatkozóan, de ajánlások vannak.  A bevitelt nehéz megmérni, hiszen ez nem feltétlen van a címkén feltüntetve. Ide tartozik a kávé / tea, kávés italok, kész teák. Káros hatásai lehetnek.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-5 év: Ne fogyasszon koffeintartalmú italokat.  

Tea

Kép: 5 second Studio / shutterstock

 



 

KIEGÉSZTÉSEK

  • csőrös itató vagy pohár használata: mivel gyakran iszik egy kisgyermek, nem mindegy, milyen eszközből teszi. A cumisüveg nem megfelelő, ahogyan azok a kulacsok sem, amelyek elősegítik, hogy például gyümölcslé fogyasztásakor fogszuvasodás következzen be (a kariogén baktériumok miatt).
  • a kisgyermekeket egy éves korig mindenképpen kezdjék el itatni,  de semmiképp ne fekve.  

Dietetikusként osztom a fentieket. A Kiskanál Kommandó anyagai összhangban vannak ezzel.

Legyen már elég abból, hogy egy kis narancs aromával ízesített cukros vizet adnak el a szülőknek a boltokban. Ők jóhiszeműen megveszik mert cuki babás/kisgyermekes grafika van rajta, rá van írva hogy "narancs", hogy mi mindennel dúsították. Vagy a cukor nem is cukorként szerepel, hanem álnéven (igen, lehet ilyet). Odaadják a kisgyermeknek, és ha ez rendszeressé válik, sajnos számolhatunk a következményekkel.

Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni -ahogyan ez az ajánlás is teszi-, hogy az étrend legyen személyre szabva. Nyilván más megítélés alá esik egy szelektív evő, alulfejlett gyermek mint egy elhízott 2 éves. Szülők, forduljatok szakemberekhez, és az ivás-témát is vitassátok meg vele ha kétségeitek vannak. Mint mindig itt is a rendszeresség a kulcs. Senki nem állítja azt, hogy ha a 3 éves megkóstolja Apa kóláját, összedől a világ. Nem dől össze. De akkor azért már elkezd, amikor azt látni az utcákon, hogy kisgyerekek állandóan cukros gyümölcsitalokkal mászkálnak, vagy ami mostanában nagyon gyakori, hogy nem fogadják el a vizet egyáltalán. Itt találsz erre az esetre trükköket. Érdemes játékosan átvezetni azt a helyzetet is, amikor gyermeked MÁR rászokott az egyéb italokra víz helyett. Semmiképp nem egyik napról a másikra tedd, hanem fokozatosan: higítva, sima vízzel játszva (szívószál, vízbomba, stb.).

Ne feledd, számodra a fentiekből annyi a lényeg, hogy tájékozódj és ne hagyd magad megtéveszteni a boltban nap mint nap. Hiszen ebben az életkorban alapozódik meg gyermeked egészsége.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kiskanál Kommandó
Kép: fotosparrow / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja