SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az alváshiány súlyos következményei, amikre nem is gondolnál

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-15
Vannak azok az élethelyzetek - például az egyetemi vizsgaidőszak vagy a gyermekünk csecsemőkora -, amelyek automatikusan magukkal hozzák az alváshiányt. Sokan, akik család és munka mellett még tanulnak és háztartást is próbálna vezetni, úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak a napi pár óránál hosszabb pihenés luxusát. Pedig a krónikus alvásmegvonás komoly egészségügyi kockázatokkal jár.
Az alváshiány súlyos következményei, amikre nem is gondolnál

A legenda szerint Napóleon úgy tartotta, egy férfinak hat, egy nőnek hét, egy bolondnak pedig nyolc óra alvásra van szüksége. Nem volt igaza, hiszen hosszú távon mindenkinek árt, ha nem piheni ki magát. Az orvosok ma már számtalan betegséget és egyéb kellemetlenséget írnak a tartós alváshiány számlájára:

1. Korai öregedés: Egy 2013-as vizsgálatban 60, még a klimax előtt álló nőt figyeltek meg. Úgy tapasztalták, hogy azok, akik keveset aludtak éjjel, jobban ráncosodtak.

2. Szívbetegségek: Egy nagyszabású, 8 ország összesen 450 ezer lakosára kiterjedő kutatás szerint azoknál, akik éjjel rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszanak, 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki halálos kimenetelű szívbetegség

3. Elhízás: Alvásmegvonás hatására felborul a szervezetben az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya, ezért leszünk hajlamosak akár késő este is megenni bármit, főleg szénhidráttartalmú ételeket.

4. Balesetek: A fáradtság egyenesen hozza magával a figyelemhiányt és a késleltetett reakcióidőt, amely könnyen vezet balesetekhez.

5. Stroke: Egy 2012-es kutatás szerint az alváshiány azok esetében növeli meg a stroke veszélyét, akiknél amúgy semmilyenmás kockázati tényező nem áll fenn.

6. Csontritkulás: Állatkísérletek igazolták, hogy az alvásmegvonással sújtott patkányok csontsűrűsége jelentősen lecsökken. Valószínű, hogy az embereknél is létezik ilyen összefüggés.

7. Depresszió: Noha egyértelmű neurokémiai bizonyítékok még nem állnak rendelkezésünkre, a tapasztalat egyértelműen azt mutatja, hogy összefüggés van a kialvatlanság és a folyamatos rossz kedélyállapot között.

8. Korai halál: Vizsgálatok szerint a 6 óránál kevesebb alvás a férfiakat egyik leginkább fenyegető halálok. A kialvatlan férfiak hamarabb halnak, mint azok, akik egyéb egészségügyi kockázatokkal – például cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás – rendelkeznek, de eleget pihennek.


Tanácsok a nyugodt éjszakai pihenéshez

Az alábbiakat teheted, hogy kellemesebben teljen az alvás:

Feküdj le időben! Pofonegyszerűnek tűnik, mégis nehéz kivitelezni. Pedig ha reggel időre kelsz, nincs más megoldás, este időben le kell feküdnöd.

Ne mobilozz az ágyban! A kék fény felborítja az alvást elősegítő melatonin hormon termelődését.

Ne használ éjjeli fényt! A telefonhoz hasonlóan az éjjeli világítás is megzavarja a szervezetünket, amely így nehezebben vagy egyáltalán nem tud éjszakai üzemmódba állni.

Indokolatlan kialvatlanság esetén keress fel szakembert! Ha elvileg eleget alszol éjjel, mégis folyamatosan fáradt vagy, fordulj szakemberhez. Az alvási apnoé olyan, alvás közben fellépő légzészavar, amely a benne szenvedőnek nem tűnik fel, csak azt veszi észre, hogy bármennyi időt is töltött ágyban, képtelen kipihenni magát.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Claudio_Scott / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja