SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Fiatalon is lehetek mellrákos?

Családinet [cikkei] - 2018-07-30
Emlődaganat gyanújakor, akár otthon kitapintva, akár szűrésen való észlelést követően mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése, amelyet nőgyógyász szakorvos végez el.
Fiatalon is lehetek mellrákos?

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza mondja el a legfontosabbakat.
 

Magyarországon minden nyolcadik nő érintett az emlőrákban élete során.

30 év alatt nem csak a mellrák, hanem a legtöbb daganat ritka, de sajnos ez nem mindig van így.

Vannak genetikai
(BRCA mutáció) tényezők, a daganat családban történő halmozódása, és egyes környezeti faktorok (pl. elhízás, dohányzás, stb.), amelyek emelik az előfordulás rizikóját, az esetleges korai megjelenést – válaszolta dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, aki 18-20 éves kortól javasolja az évenkénti nőgyógyászati rákszűrést (citológia, kismedencei ultrahang, emlő).
 

Figyelni önmagunkra!
 

  • Az odafigyelés már tini- és gyermekkorban elkezdődik, fokozatosan válik beidegződéssé, 10-20 éves kor között egyébként nem a daganatok keresése a cél, hanem az odafigyelésé, az önvizsgálaté. Menstruációs panaszok, nőgyógyászati fertőzések vagy a fogamzásgátlás kezdete előtt mindig javasolt szakemberhez fordulni.
  • A mellek rendszeres önvizsgálata azért is ajánlott, mert sokkal hamarabb felismerhető az ilyenkor általában hormonális hatásra megjelenő ártalmatlan csomók jelenléte, gyakorlata később mindennapos rutinná válik. Ennek elsajátításában segíthet az édesanya is. Amennyiben rendszeres az emlők önvizsgálata, igen hamar kiderül, ha egy akár borsónyi képlet előzőleg még nem volt ott.
  • Menzesztől függetlenül megjelenő, el nem múló panaszokat okozó csomók a hónaljban is előfordulhatnak. Ezek is ultrahang vizsgálattal ellenőrizhetőek. A vizsgálat pontos és fájdalmatlan. Adott esetben célzott mintavételre lehet szükség, ez egy rövid, ambuláns beavatkozás – ismerteti a legfontosabbakat dr. Hernádi Balázs.
     

Szűrés, egyéb vizsgálatok

Emlődaganat gyanújakor, akár otthon kitapintva, akár szűrésen való észlelést követően, mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése, szóba jöhet a tumormarkerek ellenőrzése (emlő esetében CA 15-3, CA-549, MCA, áttétes emlőráknál TPS) is labor vizsgálattal, ha szükséges – ezekkel később követhető a folyamat.
A korán felismert rosszindulatú daganat kezelési lehetősége szélesebb, gyógyulási esélye jobb, de ehhez tenni kell, mind a fiatal nőnek, mind a családjának is – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs.

Olvasd el ezt is: A mellrák felismerése egy kevésbé elterjedt módszerrel - Facebook poszt mentette meg egy nő életét

Forrás: Nőgyógyászati Központ/Ultrahangközpont
Indexkép: wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja