SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az emberek egyharmada szenved szemszárazságtól

Családinet [cikkei] - 2018-07-20
Minden harmadik embert érinti a száraz szem betegség, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb, főként a nők körében - mondta Dr. Németh János.
Az emberek egyharmada szenved szemszárazságtól

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, és ez a funkció sérül ezen kórkép során.

Nagyon sok minden okozhatja, például az, hogy nem megfelelő a könny összetétele vagy mennyisége, de lehet gyógyszerek mellékhatása, illetve környezeti tényezők hatása is.
Az egyetemi tanár a tünetek között említette a szúrós érzést, a szemfáradtságot és a  vörösödést. Mint ismertette, a tüneteket szemcseppel, illetve a környezeti tényezők megváltoztatásával lehet kezelni. Éjszakai munka vagy szórakozás esetén is szemszárazság miatt vörösödik ki a szemünk.
 

Számtalan tényező állhat a szemszárazság hátterében

Előfordulhat, hogy kevés vagy nem megfelelő összetételű könny termelődik, de az is gyakori, hogy a könny gyorsabban párolog, mint ahogy pótlódik. Ha sok időt töltünk számítógép vagy televízió előtt, és emiatt ritkábban pislogunk, vagy tartósan használunk bizonyos szemcseppet, szintén számolni kell szemszárazsággal – mondta Dr. Németh János, hozzátéve, hogy gyógyszerek, például antidepresszánsok, antiallergikumok mellékhatásaként, vagy olyan környezeti tényezők, mint a huzat vagy az alacsony páratartalom is előidézheti a problémát.

Az egyetemi tanár kiemelte, fiatal korban főként a hosszú ideig monitor előtt végzett munka vagy játék, esetleg szemhéjszéli gyulladás okozhat szemszárazságot. Utóbbi hátterében az áll, hogy a szemhéj szélén lévő mirigyek termelik azt az olajat, amely megakadályozza, hogy túl gyorsan elpárologjon a könny. Az idősebb nőknél, főként a menopauzát követően megváltozik a hormontermelés, ezért kevesebb a könnyük. Az okok közt szerepelhet még a kontaktlencse viselése, illetve általános autoimmun betegség is. 
 

Dr. Németh János elmondta, hogy érdemes tükrözésgátló felülettel bevonni a képernyőket

Az egyetemi tanár szerint eszköztől függetlenül jobbak a matt felületek, és tanácsos úgy elhelyezni a monitort, hogy ne verje vissza a fényt. Azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint ne nézzük mereven a képernyőt, szakítsuk meg a munkát húsz percenként, és legalább húsz másodpercre nézzünk minimum húsz méter távolságra. Ezzel gyermekkorban késleltethetjük a rövidlátás kialakulását, mert a kis pihenő alatt nemcsak sűrűbben pislogunk, hanem a szemlencsét mozgató izmokból kioldódik a görcs, és távolabbra állítja be a szem fókuszát.

A száraz szem betegség tünete lehet a szúrás érzése, vagy a szemfáradtság, és a mindkét szemen jelentkező vörösödés, de súlyosabb esetben már a fény is zavarja a szemet. A betegség többnyire nem jár visszafordíthatatlan károsodással, legfeljebb az esetek öt százalékában alakulnak ki olyan súlyos károsodások, amelyek a szaruhártya épségét és a látást veszélyeztetik – emelte ki az egyetemi tanár. Dr. Németh János hozzátette, ha változtat a beteg a környezetén, akkor teljesen helyrejöhet a szem. Mégis érdemes szakorvoshoz fordulni, mert ott kiderülhet, hogy mi okozza a szemszárazságot, és célzottan lehet szemcseppet ajánlani.

A műkönnyek hatóanyagai különbözőek, döntő többségük a könny folyadékbázisát pótolják, de sok olyan is van, amely azt segíti elő, hogy hosszabb ideig a szem felszínén maradjon a könny. Dr. Németh János felhívta a figyelmet arra, hogy óvatosan kell használni azokat a szemcseppeket, amelyek az erek összehúzásával szüntetik meg a szem vörösségét. Ezekhez ugyanis hozzá lehet szokni, és ha rendszeres használat után már nem alkalmazzák, akkor kivörösödik a szem. Mivel a szervezet csak nappal termel könnyet, ezért éjszakai munka vagy szórakozás esetén szemszárazság jelentkezik, és kivörösödik a szemünk. Ám ha valaki rendszeresen ébren tölti az éjszakát, akkor a szervezete a könnytermelés megindulásával alkalmazkodik ehhez.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Indexkép: flickrfurryscalyman

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja