SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bőrkiütések gyermekkorban: hogyan különböztetheted meg a különféle pöttyöket? - Fényképes összefoglaló

Németh Noémi [cikkei] - 2018-03-19
A megfázásos megbetegedések és a hányás után a a bőrön megjelenő kiütések a harmadik ok, mellyel orvoshoz visszük gyermekeinket. A különféle pöttyök, kiütések látványa aggodalommal tölti el a szülőket, hisz nem tudhatjuk, mivel állunk szemben, a bőrbetegség pedig lehet akár fertőző is. Segítünk eligazodni a bőrkiütéses megbetegedések között - nézzük sorban a leggyakoribbakat leírással és fényképekkel.
Bőrkiütések gyermekkorban: hogyan különböztetheted meg a különféle pöttyöket? - Fényképes összefoglaló

 

1. Atópiás dermatitisz - azaz ekcéma

Az ekcéma az allergiás eredetű bőrbetegségek leggyakoribb fajtája, a bőr felszínes gyulladásával járó betegség. Többféle formája ismert: lehet akut, krónikus, kontakt és parazita eredetű, száraz vagy nedvező. Végérvényesen gyógyítani legtöbbször nem lehetséges, a tünetmentesség azonban elérhető.


Az ekcéma tünetei

Ekcéma esetén a bőr kipirosodik, viszket, s apró hólyagok alakulhatnak ki rajta. A vakarózás hatására a gyulladt, kiszáradt bőrfelületen kisebb sebek és pörkök jelennek meg, majd pikkelyes hámlás következik be. Krónikus ekcéma esetén a tartósan gyulladt bőr már vörös színűvé válik, megvastagodik, illetve fehér vagy barna foltok is megjelenhetnek rajta. Az ekcéma leggyakrabban a könyök felett, a térdhajlatban, a fül mögött, a csuklón, a bokán vagy a kézfejen jelenik meg.


Az ekcéma felismerése

Ahhoz, hogy rájöjjünk, milyen anyag okozhatja az allergiás tüneteket, kivizsgálás, allergia vizsgálat, bőrteszt elvégzésére van szükség.

Kép: G.steph.rocket / Wikimedia

Kép: Care_SMC / Flickr

 

Az ekcéma okai

Az ekcéma kialakulásának hátterében állhat valamilyen allergia, vagy egyéni hajlam, fogékonyság. Utóbbi esetében a bőrtünetek már csecsemőkorban is megjelenhetnek.
Az allergiás reakció általában az allergén anyaggal való érintkezés után 1-2 nappal (vagy még később) jelentkezik, s a tünetek enyhülése gyakran hetekbe telik.


Az ekcéma kezelése

A helyi kezelés célja, hogy csökkentsük a bőr gyulladását, valamint elkerüljük a felülfertőzést.

Az ekcémát szinte állandó viszketés kíséri, s minél jobban vakarja a beteg az érintett területet, annál inkább nő a kockázata annak, hogy vírusok, baktériumok vagy szennyező anyagok jutnak be a bőrbe, tovább fokozva a viszkető érzést. A vakarás súlyosbítja az ekcéma tüneteit; ennek ellenére még felnőttként is nagyon nehéz legyőzni a vakarózásra való késztetést. Nagyon fontos tehát a gyulladás és a viszketés enyhítése. Ekcémánál a bőrszárazság is fokozza a viszketést, ezért a bőr zsírozása elengedhetetlen.

A Bepanthen Sensiderm krém természetes lipideket és B5-provitamint tartalmaz, amelyek zsírozzák, hidratálják a bőrt, enyhítik a viszketést és segítenek helyreállítani a bőr károsodott védőrétegét. Tiszta kézzel kell az érintett felületbe masszírozni, akár naponta többször is.

Az ekcéma fellángolásának hátterében pszihés tényezők is állhatnak, így érdemes odafigyelni a stressz csökkentésére.


2. Bárányhimlő

A bárányhimlő hólyagos kiütéssel járó, rendkívül fertőző betegség - évente több tízezer gyermeket érint Magyarországon. Sokan úgy gondolják, "jobb átesni rajta" még kicsi korban, így szándékosan hagyják, hogy gyermekük megfertőződjön - például elkapja az egyik testvér a másiktól -, holott nagyon komoly szövődményei lehetnek. 

Nem lehet előre tudni, ki lesz az, akin csak a kiütések jelennek meg, és kinél lépnek fel komolyabb szövődmények a bárányhimlő hatására - melyek sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő: két év alatt több mint 1600 kisgyermeket kezeltek kórházban bárányhimlős szövődmények miatt hazánkban. 2015-ben rekordot döntött a bárányhimlős megbetegedések száma: 34,5 ezer fertőzést regisztráltak, csaknem tízezerrel többet, mint 2014-ben.


A bárányhimlő felismerése


Bárányhimlő
Kép: Jonnymccullagh / Wikimedia

 

A bárányhimlő szövődményei

A betegség elmúltával sem lélegezhetünk fel, mivel a bárányhimlő legyengíti immunrendszert - így utána egy ideig sokkal könnyebben kaphat el más betegségeket is a gyermek. A bárányhimlő szövődményei lehetnek:

  • bőrfertőzés,
  • kiszáradás,
  • ízületi gyulladás,
  • csontvelőgyulladás,
  • kisagyat érintő jóindulatú gyulladás, mely mozgáskoordinációs zavarral jár,
  • vérmérgezés (szepszis, keringésösszeomlás),
  • tüdőgyulladás,
  • szívizomgyulladás,
  • súlyos májgyulladás,
  • epilepszia-szerű görcsök,
  • agyvelőgyulladás,
  • bénulás,
  • stroke,
  • teljes vakság.

Ne gondoljuk, hogy csak idősebb korban léphetnek fel hasonlóan komoly szövődmények - stroke-ot akár már hároméves korban is lehet kapni!


A bárányhimlő tünetei és lefolyása

Lappangási ideje 14 nap, de lehet ennél hosszabb is. A fertőzésveszély már a kiütések megjelenése előtt is fennáll, s a bőrön kialakult hólyagok pörkösödéséig tart. A bárányhimlő viszkető kiütésekkel és magas lázzal jár együtt.


Hogyan kaphatjuk el a bárányhimlőt?

A bárányhimlő rendkívül fertőző betegség: közvetlen érintkezéssel, de akár cseppfertőzés útján is elkaphatjuk. Leggyakrabban köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerülve fertőz, Pillanatok alatt elkaphatják azok, akik nem kapták meg a bárányhimlő elleni védőoltást, vagy nem estek át a fertőzésen korábban.


A bárányhimlő megelőzése

A súlyos szövődmények elkerülése érdekében érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást - mely eddig csak az ajánlott védőoltások között szerepelt, hamarosan azonban kötelezővé és ingyenessé válikAz oltás 9 hónapos kortól adható, és 2 alkalommal kell oltani.


A bárányhimlő kezelése

Bárányhimlős gyermeknek semmi esetre sem szabad közösségbe menni. A betegség elején, amíg tart a lázas állapot és az új bőrelváltozások megjelenése, nagyon fontos az ágynyugalom, valamint az, hogy ne hagyjuk, hogy a beteg elvakarja a kiütéseit. A gyerek körmeit rövidre kell vágni és tisztán tartani, hogy ha mégis vakarózna, akkor se legyen esély az elfertőződésre. Ezekben a napokban a fürdést, a bőr áztatását kerüljük - helyette zuhanyozás javasolt - sőt: kötelező -, majd óvatos törölközés puha törölköző segítségével.
 

3. Ótvar

Az ótvar gyorsan fertőző, gennyes bőrbetegség. Bármely életkorban kialakulhat, de legtöbbször gyermekeknél fordul elő, mivel a kicsik bőrének hámrétege fogékonyabb a bakteriális fertőzésre.


Az ótvar felismerése
 


Fotó: Jas4711 / https://hu.wikipedia.org
Fotó: Evanherk / https://nl.wikipedia.org

Az ótvart a gennykeltő baktériumok közül leggyakrabban a Staphylococcus és a Streptococcus baktériumok okozzák. A kiütések némiképp eltérnek egymástól attól függően, hogy melyik baktérium áll a háttérben. Ép immunrendszer esetén az ótvar nyom nélkül és viszonylag gyorsan gyógyul, azonban ha a szervezet legyengült, akkor súlyosabb formában jelenhet meg a betegség.


Ótvar
Fotó: Enigma51 / https://hu.wikipedia.org


Az ótvar tünetei

Az ótvar leggyakrabban az arcon és a karokon alakul ki, de bárhol máshol is megjelenhet. A bőrt hólyagok lepik el, melyek egy idő után felszakadnak, felületükön pedig mézszínű, viszkető pörk alakul ki. Nagyon fontos, hogy a beteg ne vakarja a sebeket, mert a hólyagokat elvakarva továbbviheti testén a fertőzést.


Az ótvar kezelése

A sebeket naponta többször le kell törölni fertőtlenítővel, a kialakult pörköket pedig áztatás után óvatosan el kell távolítani, majd antibakteriális kenőccsel kell bekenni. Súlyosabb esetben antibiotikumos kúrára is szükség lehet.


Az ótvar szövődményei

A nehezen gyógyuló ótvar veseszövődményeket okozhat, ezért a gyógyulás után két héttel érdemes vizeletvizsgálatot végezni ennek kiszűrése céljából.


4. Kéz-láb-száj betegség

A Kéz-láb-száj betegséget a Coxsackie nevű vírus okozza, jellemzője a szájban kialakuló pirosas-szürkés színű kiütések, melyek később a kar és láb területein is kialakulhatnak. A gyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartozik, de bármilyen életkorban megfertőződhet a beteg.


A kéz-láb-száj betegség tünetei

A kéz-láb-száj betegség tünetei közé tartozik az enyhe hőemelkedés, rossz közérzet, hasmenés, hányinger, de magas láz sem ritka. A szájpadon és a száj nyálkahártyáján gyorsan felszakadó, gombostűfejnyi hólyagok keletkeznek. Hasonló tünetek alakulnak ki a tenyereken, az ujjakon, valamint a talpon és a lábujjakon is. Mindez nem okoz komoly panaszt, azonban a szájban fekélyek is kialakulhatnak.
Gyakran szerepel a tünetek között a kéz- és lábköröm elváltozása is: a körmök szétválhatnak - ránézésre olyan, mintha egy hólyag képződne a körömlemez alatt -, a gyógyulás után azonban helyreáll a körmök egészsége is.


A kéz-láb-száj betegség felismerése

 


Kéz-láb-száj betegség


A kéz-láb-száj betegség kezelése

A betegség a legtöbb esetben enyhe lefolyású, a láz is néhány napig tart és a többi tünet is enyhe marad - specifikus terápiája nincs. A tünetek enyhítésére használhatunk lázcsillapítót vagy fájdalomcsillapítót.


5. Háromnapos láz

A háromnapos láz enyhe lefolyású betegség, melyet vírusfertőzés (HSV6) okoz, s általában a 6 hónaposnál idősebb csecsemőket érinti. 4 éves kor után már ritkán fordul elő. A betegség cseppfertőzéssel terjed.


A háromnapos láz tünetei

A tünetek gyakran annyira enyhék, hogy szinte észre sem vesszük őket, s 1-2 hetes lappangási idő után jelentkeznek. A jó állapotban lévő csecsemő/kisgyermek minden egyéb tünet nélkül belázasodik - ez 2-8 napig is eltarthat -, majd a láz elmúlik. Ezután rózsaszín kiütések, kisebb, halvány, lilás, lencsényi foltok jelennek meg a gyerek törzsén, a nyakán és a karjain.


A háromnapos láz kezelése

A lázcsillapításon és a folyadékpótláson kívül nincs más teendő, a kiütések maguktól elmúlnak. Orvost kell hívni azonban, ha a kicsinek lázgörcse vagy egyéb görcsös rohama van, tartósan magas a láza, vagy ha a kiütések 3-5 nap után sem szűnnek meg. A láz visszatérte a kiütéses időszak alatt sem fér bele a normál lefolyású betegségbe.


6. Csalánkiütés

Megjelenését általában olyan ételszínezék, adalékanyag, konzerválószer okozza, mellyel kapcsolatba került a gyermek, de új tisztítószer, ápolószer, gyógyszer vagy olyan étel/ital is állhat a háttérben, ami a kiütések megjelenése előtt került bevezetésre.


A csalánkiütés felismerése


A csalánkiütés igen változatos megjelenésű, legtöbbször a bőrből enyhén kiemelkedő, lapos, változó méretű, erősen viszkető bőrelváltozás.


A csalánkiütés kezelése

Külsőleg alkalmazható géllel enyhíthetünk a kiütéseket. A régebben oly gyakran használt kalcium jótékony hatása nem igazolt, de akinek jó tapasztalata van vele, használhatja. Ha nem javul, az orvos szájon át adható antihisztamin adását is javasolhatja.


7. Skarlát

A skarlát heveny, fertőző, cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés - szerencsére manapság már enyhébb lefolyású, mint néhány évtizede. Korábban gyakran fordultak elő súlyos szövődmények a betegség következményeként: ma is fontos, hogy a beteg amint lehet, orvoshoz kerüljön, és megkezdődjön az antibiotikumos terápia.


A skarlát tünetei

A skarlát tünetei közé tartozik a torokfájás, nyelési nehézségek, hányás, hasmenés, hasfájás, hidegrázás, magas láz, tüszős mandulagyulladás. A nyelven fehér lepedék képződik, a széle azonbon élénkvörös, a torok pedig skarlátvörös színű. Gyakran az egész nyelv bíborvörös, ez az úgynevezett málnanyelv. Pár napon belül (maximum 3) megjelennek a kiütések is a nyaki területen, a hason, a mellkason és a végtagokon.


A skarlát felismerése

A kiütések gombostűfej nagyságúak, a bőrből alig kiemelkedőek. Először a hajlatokban jelennek meg, majd az egész testen elterjednek - kivéve az arcot. A kiütések színe lehet nagyon halvány, de erős, skarlátvörös is.
A kiütések gyógyulásakor a bőr finom hámlása kezdődhet meg.


Skarlát 
Kép: Estreya / Wikimedia


A skarlát kezelése

Átlagos esetben antibiotikummal és lázcsillapítóval kell kezelni, az esetleges hányás és hasmenés, valamint a láz miatt pedig fontos a megfelelő folyadékpótlás is.

Figyelem: A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot!
 

Cikket lektorálta:
 

Dr. Sebő Zsuzsanna

Dr. Sebő Zsuzsanna

 

Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
 
 

Indexkép: Pixabay / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja