A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bioaréna a hüvelyben - az egyensúly dönti el, melyik kórokozó szaporodik el

Családinet - 2017-08-15
 [X]

Miért van az, hogy van, aki azonnal fertőzéseket kap el egy uszodában, míg mások nyugodtan úszkálnak a langyos termálban? A betegség kialakulása a fogékony környezettől függ. Az uszodavizeket általában klórozzák. A klór megöli a baktériumokat. A jókat is. Az altesti normál PH-ról baktériumok gondoskodnak, ideális esetben korlátozva a candida növekedését a nyálkahártyákon. A tejsavbacik hidrogén-peroxidot és tejsavat állítanak elő, így állítják be a hüvely enyhén savas PH-ját.
Bioaréna a hüvelyben - az egyensúly dönti el, melyik kórokozó szaporodik el

A candida albicans része normális flóránknak. Velünk él, különböző baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal együtt.

Ha ez a kényes egyensúly felborul – például egy antibiotikumos kúra után– a candida és más gyulladást okozó mikróbák gyorsan kihasználják a helyzeti előnyt. A candida gomba képes a formáját változtatni, alkalmazkodni a hüvely PH értékéhez. Biofilmmel védi magát, nehogy az immunrendszer sejtjei kórosnak ismerjék fel és elpusztítsák.  

A hüvely fogékony a hormonális változásokra is – nyálkahártyájának vatagsága és ellenállóképessége, a hüvely PH értéke függ a női hormonok szintjétől. Ezért a hüvelyi fertőzésekre kevésbé fogékonyak a hormonális változás előtt álló kislányok, viszont a progeszteron hormon túlsúlya miatt esélyesebbek a várandósok. Változó korban, amikor az ösztrogénhiány miatt a hüvely nyálkahártyája gyengül, sérülékenyebb lesz és nem tud elegendő glikogént előállítani a hüvelyflórát védelmező Lactobacillusoknak – szintén érzékenyebb lesz a hüvely a fertőzésekre. Ilyenkor gyakrabban fordul elő hólyaghurut, húgyúti fertőzés is.

Mivel lehet ezt fokozni?

  • Ha sokáig vagyunk nedves fürdőruhában uszodázás után
  • Ha gondosan megmosakszunk valamilyen illatosított lúgos szappannal, vagy antiszeptikus tusfürdővel a „koszos” víz után, így a maradék védekező bacikat is elpusztítjuk.
  • A tünetek jelentkezésekor bánatunkban csokoládét eszünk - a gombák cukron élnek.
  • Ha antibiotikum kúra alatt megyünk uszodába, ugyanis az antibiotikum sem válogat rossz és jó baci között.

A stressz is kedvez a gombás fertőzéseknek. Hogyan? A kortizol nevű stresszhormon emeli a vércukor szintjét, lenyomja az immunrendszert.

Kezdődő fertőzésnél válasszunk természetes kezelést, a gyulladás csökkentésére jó a levendula-cickafark-körömvirág tea ülőfürdőnek. Homeopátiás orvosok visszatérrő gombás fertőzések esetén mindenféle kezelés kiegészítésére ajánlják a candida albicans-ból készült homeopátiás szert. (monilia albicans). Jó segítség lehet a grapfruitmag-olajból készült hüvelykúp is.

Az egyéni tünetek alapján választott homeopátiás szer és a hajlamot kezelő alkati kezelés is segíthet.

A hüvelygomba és a hólyaghurut természetes kezeléséről olvashatunk ebben az ingyenesen letölthető e-könyvben.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja