SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülői dilemma: adjuk, vagy ne adjuk? - Tudnivalók az oltásokról

Leitner Olga [cikkei] - 2016-09-16
Számtalan érv és ellenérv szól az oltások mellett és ellen. A szülők pedig fogják a fejüket, s nem tudják, hogy mivel tehetik a legjobbat a gyermeküknek: ha beadatnak neki minden létező kötelező és ajánlott oltást is, vagy csakis és kizárólag az előírt oltásokat, a legszükségesebbeket.
Szülői dilemma: adjuk, vagy ne adjuk? - Tudnivalók az oltásokról

Nagy dilemma, hiszen ahány orvos, annyi vélemény. Vannak szülők, akik az oltásokkal szemben a homeopátiás gyógymódokra esküsznek, de akadnak szép számmal olyanok is, akik nem tesznek kivételt és mindent bevetnek, hogy megvédjék gyermeküket a rá leselkedő veszélytől, legyen arra bármilyen kicsi az esély. Az oltásellenesek pedig úgy gondolják, az oltás inkább veszélyt jelent, mint segítséget.

Megfontolandó gondolatok dr. Kemény Viktóriától, a Rózsakert Medical Center gyermekgyógyászától a legfontosabb, választható védőoltásokról:

A leggyakrabban előforduló és/vagy nagyon súlyos következményekkel járó fertőző betegségek ellen a legtöbb fejlett országban, így Magyarországon is kötelező jelleggel – az oltási naptárban meghatározott rendben – oltják a gyermekeket. Ezek az oltások ingyenesek mindenki számára.
Vannak azonban a háziorvosok által ajánlható és felírható, megvásárolható vakcinák is, melyek vagy ritkább, vagy csak bizonyos országokban előforduló betegségek ellen védenek, illetve különféle rizikócsoportba tartózó gyermekeknek ajánlottak. Foglaljuk tehát össze a leggyakoribb gyermekeknek ajánlott védőoltásokat, kiemelve a legfőbb mérlegelendő szempontokat, melyek az adott vakcinák beadását megfontolandóvá teszik.


1. Pneumococcus elleni védőoltás

Bár a sok esetben súlyos állapotot előidéző, nem ritka kórokozó elleni oltás 2014-től indokoltan bekerült a kötelező oltási naptárba – mivel eddig ajánlott védőoltás volt -, álljon itt róla néhány sor.

A streptococcus pneumoniae cseppfertőzéssel terjedő baktérium.  A gyakori kórokozó által okozott betegségek (középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, olykor vérmérgezés) világszerte jelentős közegészségügyi kihívást jelentenek. A fertőzés legnagyobb eséllyel gyermekközösségekben fordul elő, életkortól, rizikócsoporttól függően - eltérő súlyosságú, nem ritkán végzetes kimenetelű betegséget okozhat.
 

2. Meningococcus (járványos agyhártyagyulladás) elleni védőoltás

A Neisseria meningitidis szintén cseppfertőzéssel terjedő baktérium, mely nemcsak az önmagában is súlyos betegséget jelentő agyhártyagyulladást, hanem gyakran – antibiotikumos kezelés ellenére is - órák alatt halálhoz vezető szepszist, vérmérgezést okozhat. A betegség halálozása 10%(!) körül van és a túlélők kb. 20%-a is maradandó idegrendszeri károsodással gyógyul. Ez a védőoltást tehát a viszonylag ritka, de nagyon súlyos, nem kis százalékban halálos fertőzést okozó betegség ellen nyújt védelmet.


3. Kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás

A kullancsok kis százalékban – csak minden ezredik, tízezredik - agyvelőgyulladást okozó vírust hordozhatnak. Mivel azonban hazánkban kifejezetten nagy mennyiségű kullanccsal találkozhatunk, a probléma nem elhanyagolható. A terjesztett betegség igen súlyos, a bakteriális agyhártyagyulladáshoz képest kisebb százalékban (1-2%) végzetes kimenetelű, de elég gyakran súlyos maradványtünetekkel gyógyuló kórállapot, melyre oki terápiát nem ismerünk. A fő fegyverünk ezért a megelőzés.

A megbetegedettek 10 %-ánál maradandó bénulás alakul ki, és sokan panaszkodnak a gyógyulás után fizikai és szellemi képességeik romlásáról.

A gyermekek közül különösen veszélyeztetettek a már szülők nélkül is kirándulni, táborozni járó – esetenként már nem a megfelelő szülői gondossággal ellenőrzött - iskolások. Az ő oltásuk határozottan javasolható. Ugyanez elmondható a kertes házban lakó, sokat kiránduló családok gyermekeiről is.  Fontos tudni, hogy a szintén kullancsok által terjesztett Lyme kór ellen ez az oltás nem nyújt védelmet! A Lyme kór sajnos kismamák esetében a magzatot is megfertőzheti.


4. Bárányhimlő (varicella) elleni védőoltás

A bárányhimlő szinte minden gyermeket érintő vírusfertőzés, mely nagyon könnyen, cseppfertőzéssel terjed. A betegség az esetek jelentős részében nem súlyos – bár legyünk őszinték, az egész testet beborító viszkető kiütésekkel, valamint lázzal, rossz közérzettel járó kórkép egy kisded számára sem okoz örömöt.

Agresszívebb esetben a fertőzés igen súlyos lefolyású lehet, életveszélyes szövődményekhez – tályogok, központi idegrendszeri gyulladások, szívizomgyulladás, májkárosodás - is vezethet.

Mindemellett az is mérlegelendő, hogy ha a gyermek mégsem esik át a betegségen, és oltás által sem szerzi meg a megfelelő védettséget, felnőttkori formája általában komolyabb lefolyású: terhes nők esetében súlyosan magzatkárosító lehet, férfiaknál pedig végleges sterilitást okozhat.
Dr. Novák Hunor gyermekorvos álláspontja szerint bárányhimlősnek lenni a XXI. században "bűn".


5. Rotavírus elleni védőoltás

A többféle rotavírus törzs főleg csecsemőkben és kisdedekben okoz hányással, vizes hasmenéssel, általában lázzal járó betegséget. Mivel a fejlődő országokban a rotavírus nagyban felelős a csecsemőhalandóságért, az oltás rutinszerű alkalmazásával évi fél millió gyerek halála lenne elkerülhető. Bár hazánkban a fatális kimenetelű fertőzés nagyon ritkán fordul elő, a súlyos kiszáradás miatti kórházi felvétel annál gyakoribb, csecsemők esetében a vénás folyadékpótlás szinte elkerülhetetlen.

A teljes immunizálás után a védettség gyakorlatilag 100%-os. Ha valakit a szúrással járó kellemetlenség riaszt vissza az oltásoktól, a védőoltás mellett szól szájon át történő alkalmazása is. Figyelni kell azonban, hogy a két oltást 6 hónapos korig kell beadni! Különösen ajánlható közösségbe járó nagyobb testvérek mellett cseperedő csecsemőknek.


6. Humán papilloma vírus elleni védőoltás

A HPV vírusból több, mint 100 fajta létezik, de csak néhány törzs okoz komolyabb emberi megbetegedést. A vírus szexuális úton terjed, a nők mintegy 80%-a átesik a fertőzésen az élete folyamán, de ezen fertőzések csak kis része jár genitális szemölcsök megjelenésével, illetve méhnyakrák, vagy egyéb férfi/női nemi szervi daganat kialakulásával. 

A vakcina csak bizonyos törzsek ellen nyújt védelmet, adása a serdülőkorú lányoknak ajánlott elsősorban. 30 éves kor feletti beadásának már azért nem látják sok értelmét, mert addigra a fertőzések nagy része lezajlott. A sajnos jelenleg igen drága oltás a sok vírustörzs miatt természetesen a méhnyakrák szűrést nem helyettesítheti, preventív jelentősége mégis nagy, mert a nők második leggyakoribb rosszindulatú betegsége nagy részben megelőzhető vele.
A HPV oltás 2014-től kötelezően ajánlott védőoltás.


7. Influenza elleni védőoltás

A szezonális influenza elleni védőoltás három, a WHO által minden évben újra – a várható leggyakoribb kórokozók alapján - meghatározott influenza vírus ellen készül. Bár az egészséges immunrendszerű emberekre e fertőzés nem annyira veszélyes, azért semmiképpen sem könnyű lefolyású betegség. Az oltás gyermekek és közülük is különösen a krónikus betegek számára feltétlenül javasolt, 6 hónapos kor felett adható.


Összefoglalva tehát szerencsére számos olyan betegségtől tudjuk ma már gyermekeinket megvédeni, melyek súlyos, olykor végzetes lefolyásúak lehetnek – magyarázza dr. Kemény Viktória. A védőoltások miatti súlyos reakciók pedig igen ritkák.


Megkapta, elkapta

Akik az oltásellenes táborba tartoznak, szinte irtóznak minden védőoltás beadatásától. Ők azon a véleményen vannak, hogy régen is elkaptunk influenzát, bárányhimlőt, és mégis élünk, egészségesek vagyunk. Sokan azzal magyarázzák az oltások fölöslegességét, hogy ismeretségi körükben többen éltek a lehetőséggel, gyermekük azonban a védőoltás ellenére is elkapta az adott betegséget, noha gyengébb lefolyású volt. Mások a kicsik szervezetének túlterhelése miatt tartózkodnak az ajánlott, nem kötelező vakcinák beadásától...

Dr. Kemény Viktória gyermekgyógyász szerint is sok szülő a gyermeke immunrendszerének esetleges túlterhelése miatt fél a nem kötelező védőoltásoktól. Nincs azonban tudományos bizonyíték arra, hogy a sok oltás bármennyire is terhelné a gyerek immunrendszerét - nyugtat meg minket Kemény doktornő.
Sokan pedig úgy vélik, a gyermekek allergiái összefüggésbe hozhatók az oltásokkal. A tudományos vizsgálatok az ellenkezőjét mutatják – folytatja a gyermekgyógyász -, melyek szerint sem az allergia, sem az asthma kockázata nem növekszik, sőt egyes esetekben akár csökkenhet is.


Láztalanul oltani!

Különösen a bárányhimlő oltás kapcsán sokszor felmerülő kérdés, milyen távon és milyen hatékonysággal véd. Statisztikai adatok szerint évekkel az első oltás után a gyerekek 4-19%-a megbetegedhet. Több ok is feltételezhető, amik között első helyen a humán herpesvírusokkal való különböző megküzdési képességet említik, mely genetikai adottság. Bár az oltottak bárányhimlője rendszerint enyhe lefolyású, kevesebb kiütéssel jár, néhány napig tart és gyermekvállalás esetén sem veszélyezteti a magzatot, járványügyi szempontból ez sem előnyös. Ezért 2008-tól átálltak a kétdózisú oltásra, amivel minimálisra lehetett csökkenti az oltottaknál a bárányhimlő megjelenését.

Dr. Kemény Viktória felhívja a figyelmet arra is, hogy az oltások hatékonyságát esetleg befolyásolhatja az oltott gyermek aktuális immunstátusza is: amennyiben ez gyengébb, előfordulhat, hogy az oltás után várt immunválasz is gyengébb. Ez esetben előfordulhat, hogy a gyermek az oltás ellenére megkapja a fertőzést. Fontos tehát lehetőség szerint egészséges állapotban, jó immunstátuszban, láztalanul oltatni!

Szerző: Leitner Olga 
Szakértő: dr. Kemény Viktória, gyermekgyógyász, Rózsakert Medical Center
Kép: James Gathany, Judy Schmidt / Public Domain Image

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja