A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védőoltás fájdalom nélkül

Családinet [cikkei] - 2011-02-03
Egyes vizsgálatok szerint a gyermekek fele kifejezetten erős fájdalmat él meg a vérvételek alkalmával - a kicsiknél ez az arány még magasabb, 70 százalék feletti -, de a felnőttek 15 százaléka is retteg a tűszúrástól.
Védőoltás fájdalom nélkül

buzzy_mehecskeA kicsik leggyakrabban az oltások során találkoznak először a tűvel, így ez lehet az oka annak, hogy a gyermekek egy része szorongva, sírva, tiltakozva megy később a gyermekorvoshoz, ez pedig kihathat a felnőttkori élményekre is. A fájdalom enyhítésére több módszer létezik, de ezeket kevésbé alkalmazzák a napi gyakorlatban.


Magyarországon a Budai Egészségközpontban használnak elsőként egy olyan természetes fájdalomcsillapító eszközt, amely rezgés segítségével hűti le a fájdalomérző idegeket, ezzel érzéstelenítve az oltási területet. A Buzzy® elnevezésű, méhecske formájú új eszköz hatásosan csillapítja a tűszúrás okozta fájdalmat, így például az influenza elleni oltás is fájdalom, s így félelem nélkül adható be. Vérvétel esetén is alkalmazható, és februártól minden beteg részére – a gyermekek mellett a felnőtteknek is – térítésmentesen kérhető a használata. A napokban debütáló Buzzy® a korábbi módszerektől eltérően gyorsan és hatásosan csillapítja a fájdalmat. A tűszúrást megelőzően egy zümmögő kis méhecske „száll” a gyermekek karjára, aki zümmögésével, más érzéstelenítő használata nélkül teszi játékossá az amúgy esetleg megrázó élményt. A méhecske rezgésével lehűti a fájdalomérző idegeket, így a gyermek átmenetileg nem fog fájdalmat érezni a méhecske környékén. Az új eszköz – melyet egy pánt segítségével a karokra vagy lábra lehet helyezni az oltás helye fölé – a korábbi érzéstelenítőktől eltérően fél-egy perc alatt kifejti hatását, amely főként sürgős beavatkozások esetén előnyös. „A Buzzy® kiválóan alkalmazható a gyermekgyógyászat egyéb területein is, ahol gyakrabban kerül sor a tű használatára. A méhecske segítségével megkíméljük a gyermekeket – és a felnőtteket is – a felesleges fájdalmaktól, a rossz élményektől és szorongásoktól” – nyilatkozta Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza.

Forrás: Budai Egészségközpont

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja