SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mennyi jódra van szükségünk?

Családinet [cikkei] - 2016-04-08
A pajzsmirigy megfelelő működéséhez biztosítani kell a napi jód bevitelt, ám az adagolásnál nem csak az életkort, hanem a meglévő betegségeket is figyelembe kell venni.
Mennyi jódra van szükségünk?

Jódhiánytól a strúmáig

A T3 és a T4 hormon képződése a pajzsmirigyben zajlik. A magzat 12. hetétől már képes saját hormontermelésre. A folyamat alapja, hogy a szervetlen jód beépül szerves formába és ott raktározódik a "tireoglobulin" nevű nagy fehérje molekulában. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő jód, akkor a hormonképződés károsodik. Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH (pajzsmirigy-serkentő hormon) termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését, osztódásra stimulálja a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet.


A túl sok jód pajzsmirigy betegséget okozhat

Mindezek alapján könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy jódozással (a só jódozásával és jód tabletta bevitelével) minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány ugyan lényegesen visszaszorult, azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták, gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma. A kedvező irányú folyamat árnyoldalaként azonban az is kiderült, hogy ezzel párhuzamosan más természetű (autoimmun eredetű) betegségek előfordulása viszont emelkedett. Fontos tehát megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet. 


Jódszükséglet a különböző életkorokban

 

Életkor (év)

Napi szükséglet (mikrogram)

0-1 40-60
2-3 70
4-6 90
7-10 120
11 év felett 150
Terhesség alatt 175
Szoptatás alatt 200



Vizsgálattal meghatározható a napi dózis

Egészséges családokban a háziasszonyoknak nem kell lemondani a jódozott só mértékletes használatáról, vagy a szervezet számára fontos omega-3 zsírsavakat és jódot is tartalmazó tengeri halak, vagy kagyló készítéséről. A táblázatban felsorolt értékek is csak az egészségesekre vonatkoznak – figyelmeztet Balázs professzor. Jódozott vizet például már ne igyunk megelőzés céljából, azt csak orvosi javaslatra fogyasszuk, az ajánlott mennyiségben.

A szervezet jódigénye eltérő, sok tényezőtől függ. Pajzsmirigy autoimmun gyulladás, vagy göbös elváltozás esetén a jód fogyasztását jelentősen korlátozni kell, míg alulműködés, vagy várandósság, szoptatás időszakában megnő a jódszükséglet. A vizelet jód meghatározásával pontosan megállapítható, hogy a betegnek van-e, ha igen, milyen mértékű a jód hiánya. 

Forrás: http://www.endokrinkozpont.hu
Fotó: Wesley Wilson/PIXELES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja