SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hormonális probléma is okozhatja, ha túlsúlyos a gyerek

Családinet [cikkei] - 2015-07-30
A testsúly mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél igen kényes téma, hiszen nagy befolyással van az ember egészségére, életkilátására és önbecsülésére. Természetesen azt, hogy valaki túlsúlyos vagy vékony, a genetika, és mellette a mozgás és a táplálkozás befolyásolja.
Hormonális probléma is okozhatja, ha túlsúlyos a gyerek

Abban az esetben, ha a gyerek minden igyekezet mellet sem tud lefogyni, akkor az bizony hormonális zavarokra is utalhat. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Sajnos tény, hogy hazánkban minden 5. gyerek elhízott. Ez pedig nem csupán a kirekesztés miatt lehet nagy probléma – bár ez sem elhanyagolható -, de a túlsúly olyan betegségekre tesz hajlamossá, mint a magasvérnyomás, a szív-és érrendszeri problémák, az asztma, az alvási apnoe, a depresszió, vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
 

Hormonális okok

Amennyiben a gyerek rendszeresen mozog, valamint egészségesen étkezik, és ennek ellenére jelentősebb súlyfeleslege van, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, mi állhat a háttérben. Sokan sajnos csak legyintenek rá, és „majd csak kinövi” alapon nem foglalkoznak a gonddal, de ez a legtöbbször nem így működik.

Pajzsmirigy alulműködés

A lehetséges problémák közül a gyermekek esetében (is), ami általában autoimmun eredetű. A pajzsmirigy a hormonok képzéséért felelős szerv. Ehhez viszont megfelelő mennyiségű jódra van szükség, és ennek hiányában a hormonképzés zavart szenved és golyva is kialakulhat. Magyarországon vannak jódhiányos területek, így sokaknál problémákat okoz, ha nem jutnak belőle elegendő mennyiséghez. A pajzsmirigy alulműködés vérvétellel meghatározható (amennyiben a TSH-szint magas, akkor alulműködésről beszélünk), valamint a tünetei is jellemzőek (elhízás, fáradság, székrekedés, depresszió, menstruációs zavarok, lassult anyagcsere

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia tulajdonképpen a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Az IR a szénhidrát anyagcsere zavara, mely során a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, így nagy a veszélye annak, hogy később kifárad. Tünetei között az elhízás, a meddőség, menstruációs zavarok, petefészek ciszták (PCOS) és fokozott szőrösödés szerepel első sorban. Bár inkább a felnőttek betegségeként tartják számon, ám egyre több gyermeknél diagnosztizálják a problémát - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Cushing kór/szindróma

A Cushing kór és szindróma viszonylag ritka betegség, mely során a mellékvesekéreg kortizol termelése válik fokozottá. Ekkor a cukor-és a zsíranyagcsere felborul, aminek hatására zsírtömeg rakódik a hasra, a púpszerűen a hát felső részére, valamint az arc is kikerekedik. Bár a Cushing-kórt és a szindrómát gyakran szinonimaként emlegetik, különböző állapotokról van szó, ugyanis az előbbinél a háttérben az agyalapi mirigy daganata áll, míg a mellékvese eredetű, fokozott kortizol termelés esetén, a szindróma a megfelelő elnevezés.

Prader-Willi-szindróma

Egy öröklött betegségről van szó mely az apai 15. kromoszóma rendellenességéből adódik. A kórral születő csecsemők táplálása nagyon nehéz, mivel az izomgyengeség miatt a nyelési és szopási reflexük gyengült, sokszor csak a mesterséges táplálás és mesterséges lélegeztetés is indokolt lehet. Később, 2-4 éves kor körül a helyzet fordul, és a gyerek onnantól nem ismeri a jóllakottság fogalmát, egyfolytában és hatalmas mennyiségeket eszik. Ez rendszerint 6 éves korra súlyos elhízással jár, ami magával hozza az ebből adódó betegségeket is. Tünetei között a jellegzetes, mandulavágású szemek, a kerek arc, háromszög alakú száj, magas homlok, kis kezek és lábak, valamint a fejletlen nemi szervek is megtalálhatóak. Sajnos ez utóbbiak a későbbiek folyamán sem érik utol egészséges társaik fejlettségét. Az állapottal járó alacsonynövés növekedési hormonokkal kezelhető külön engedéllyel.

Érdemes tudni, hogy a hormonrendszer működési rendellenességei minden esetben szakorvosi ellátást igényelnek. Nem szabad halogatni sem a kivizsgálást, sem pedig a kezelés megkezdését, hiszen a helyzet az idővel csak romlik, míg orvosi segítséggel a betegségek kordában tarthatóak, és többségük akár gyógyítható is!

Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: Gaulsstin / Foter / CC BY-SA

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja