A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekkorban indul a harc a felnőttkori elhízás és társult betegségek ellen

Családinet [cikkei] - 2015-03-02
"A hatékony megelőzés csak kisgyermekkorban valósítható meg, később már csak a betegségek kezelésére van mód" - igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét azok a szakmai szervezetek, amelyek összefogásával indul mintaprogram a Pécsi Tudományegyetemen. A cél, hogy helyes kisgyermekkori táplálkozással, primer prevencióval előzzék meg a felnőttkori elhízást, és az ezzel járó betegségeket.
Gyermekkorban indul a harc a felnőttkori elhízás és társult betegségek ellen

Ma Magyarországon a legsúlyosabb népegészségügyi probléma az allergia és az elhízás, és az ennek következményeképpen kialakuló civilizációs betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség. Ezért kezdeményezett szakmai konzultációt a Magyar Gyermekorvosok Társasága az elhízás és más, epigenetikus eredetű civilizációs betegségek megelőzésének lehetséges módjairól. A szakmai egyeztetésen részt vett a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Országos Szövetsége és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.

„Az elhízás megelőzésére tett népegészségügyi intézkedésekből eddig éppen az a korosztály maradt ki, ahol a legtöbbet tehetünk a megelőzésért” – mondta el Dr. Molnár Dénes, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a kerekasztal beszélgetés kezdeményezője. A szakmai szervezetek képviselői, és a legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis az elhízás a megfelelő kisgyermekkori táplálással előzhető meg a leghatékonyabban.

A fogantatástól a második életév végéig tartó időszak jelentősége azért is fontos, mert ekkor alakul ki például a zsírsejtek száma, az anyagcsere szabályozás, melyek későbbi életkorban már nem befolyásolhatóak. „Ráadásul az ekkor kialakuló táplálkozási és életmódbeli szokások sem változtathatók meg egykönnyen felnőttkorban” – mondja a szakember. „Felnőttkorban ugyanakkor primer megelőzésről már nem, csak a szűrések fontosságáról, az idejében felismert betegségek kezeléséről beszélhetünk.”

Az „Összefogás a gyermekek egészségéért” kezdeményezés résztvevői ezért kiemelt céljuknak tekintik a közös fellépést a döntéshozók felé. A rendelkezésükre álló eszközöket és kommunikációs csatornákat felhasználva, folyamatosan juttatják el a tudományos élet legfrissebb híreit, eredményeiket a közvéleménynek és a döntéshozóknak is. Emellett céljuknak tekintik, hogy oktatási programokat dolgoznak ki, és azokat eljuttatják a házi gyermekorvosoknak és védőnőknek, a szakembereknek.

A kerekasztal résztvevői megállapodtak abban is, hogy szakmai tapasztalataik és a rendelkezésükre álló legújabb kutatási eredmények alapján elindítanak Pécsett egy kisgyermekekre fókuszáló prevenciós mintaprojektet, melynek módszertanát és tapasztalatait szakmai konzultáció keretében osztják meg az illetékes kormányzati és döntéshozó szervezetekkel is. A mintaprogramban az ismert eredmények felhasználásával az érintett korosztály részvételével a gyakorlatban is kidolgozzák és működtetik a civilizációs betegségek –különös tekintettel az obezitás és allergia - megelőzésére használható programot.

Fotó: www.flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja