SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alkoholfogyasztás magasvérnyomás mellett? Csak óvatosan!

Családinet [cikkei] - 2015-02-26
A gyógyszeres kezelés mellett sokan próbálják a vérnyomásukat életmódváltással csökkenteni, melybe akár egy kis alkohol fogyasztása is belefér. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont elárulja, hogy ilyenkor mit és mennyit is érdemes választani.
Alkoholfogyasztás magasvérnyomás mellett? Csak óvatosan!

Magas vérnyomás és alkohol

Számos hit és tévhit kering a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy vajon magas vérnyomás betegség esetén lehet-e alkoholt fogyasztani, és ha igen, akkor mit és mennyit? Sok esetben nem hogy nem árt, de még mérsékelheti is a vérnyomást, ha az ember iszik egy keveset (ez általában egy poharat jelent), ugyanis bizonyos tanulmányok szerint ez akár 2-4 Hgmm-rel is csökkentheti az értéket. Viszont abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy hipertónia esetén inkább a sóbevitel és a stressz csökkentésére, nem pedig az alkohol fogyasztására kéne a hangsúlyt helyezni, hiszen egy-egy deci vörösbor még nem jelent tartós javulást- főleg, ha mellette egészségtelen életmódot folytat.

Azt viszont nem árt hozzátenni, hogy bizony vannak olyan alkoholok, melyek számos jó tulajdonsággal rendelkeznek. Ilyen például a vörösbor, ami amellett, hogy antioxidáns hatású, a koleszterinszintet és a vérnyomást is csökkenti. Természetesen még mielőtt fogyasztanánk belőle, érdemes számításba vennie egyéb rizikótényezőit (pl. májbetegség, magas életkor), viszont ha nincs semmi oka annak, hogy olykor megigyunk egy pohárral, akkor nyugodtan tölthetünk magunknak, akkor is, ha vérnyomás problémánk van (ez inkább a 60 év alattiakra vonatkozik, máskülönben jobban érvényesülnek az alkohol negatív hatásai).

Mit mond a szakember?

„Az alkohol és a vérnyomás kapcsolata eléggé sokrétű: ha valaki tartósan fogyasztja nagyobb mennyiségben, akkor azzal vérnyomás emelkedést érhet el, illetve súlyosbíthatja a már meglévő hipertóniát. Ennek ellenére a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségű alkohol (2-3 dl bor férfiaknak, 1-2 dl nőknek) nem okoz gondot, hacsak nincs az illetőnek egyéb problémája (pl. máj-vagy vesebetegsége). Míg a bor akár jótékony is lehet, ezzel szemben a tömény italok és a sör a plusz kalória miatt generált súlyfelesleg miatt kevésbé ajánlottak, bár kis mértékben nem is tiltottak, mivel adott esetben feszültségoldó, így akár vérnyomáscsökkentő hatású is lehet.”- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Ezekre ügyeljen, ha alkoholhoz nyúl

  • Ne tivornyázzunk: a hirtelen nagy mennyiségben bevitt alkohol jelentősen megemeli a vérnyomást és károsítja a szívet valamint a májat.
  • Amennyiben eddig többet ittunk a kelleténél, a hirtelen alkoholmegvonás megemelheti a vérnyomást egy rövid ideig. Éppen ezért ilyen esetben kérjük kezelőorvosunk segítségét.
  • Ünneplések és baráti összejövetelek alatt az ember több alkoholhoz nyúlhat a kelleténél, ráadásul úgy, hogy fel sem tűnik neki. Ha magas vérnyomással küzdünk ilyenkor érdemes felírnunk, mit és mennyit fogyasztottunk, így jobban tudjuk magunkat kontrollálni.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az alkoholfogyasztás ajánlott felső határa férfiaknak 30, nőknek 20 gramm naponta.
  • Konzultáljunk orvosunkkal az alkoholfogyasztást illetően, főleg akkor, ha betegségére gyógyszereket is szedünk.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó:
PANPOTE/FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja