SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiemelt téma a méhnyakrákszűrés a tízállomásos egészségtáborban

Családinet [cikkei] - 2014-07-19
Az idén kiemelt témaként a méhnyakrákszűrés fontosságára és a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet a tízállomásos nyári egészségtáborban, amelynek nyitóeseményét pénteken, a Velencei-tó partján, Agárdon tartották.
Kiemelt téma a méhnyakrákszűrés a tízállomásos egészségtáborban

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kiemelte: a társadalom számára az a legfontosabb, hogy a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek száma elérje az európai uniós átlagot. Hozzátette: e mutató terén kissé le vagyunk maradva, de a kormányzat sok erőfeszítést tesz azért, hogy "utolérjük Európát".
Az államtitkár elmondta, hogy a magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében nemcsak az ellátórendszert kell fejleszteni, hanem a népegészségügyi programokat, a különböző szűréseket és az egészséges életmódra felkészítést is fontos feladatnak kell tekinteni. Arról is tájékoztatott, hogy a tavaly útjára indult rendezvényen több tízezren vettek részt.
    
Poór Gyula, a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke kijelentette: az egészségügyi mutatók elmaradása nem a genetikában vagy az ellátórendszer minőségében rejlik, hanem abban, hogy nem élünk eléggé egészségesen. Közölte, az egészséges táplálkozás, a mozgás, a dohányzás, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás terén, valamint pszichésen vagyunk elmaradva, ezek nem egy, hanem sok betegség forrásai.    
Leszögezte, annak ellenére, hogy az ellátórendszerben a pazarlás és a forráshiány együtt van jelen, "Magyarországon a diagnózisos terápia szintjén mindent megkap a beteg".
    
Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos megjegyezte, a táborban az idén kiemelt témaként a méhnyakrákszűrés fontosságára és a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet. 


Hangsúlyozta, Magyarországon a méhnyakrákszűrés komoly problémákkal küzd, az ország társadalmi-gazdasági helyzetéhez mérten jóval alacsonyabb a részvétel a kelleténél. Hozzátette, ezért teljesen új méhnyakrák-prevenciós programot dolgoztak ki, amelynek két pillére van: a szűrések, valamint a HPV elleni védőoltás, amelyet októberben a 7. osztályos lányok kötelezően felajánlandó védőoltásként kaphatnak meg. Kovács Attila kulcskérdésnek nevezte, hogy ezt minél többen vegyék igénybe.
    
A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. Magyarországon évente több mint 400 nő hal meg ebben a betegségben. Ezért hosszas és alapos előkészítés után, kormányzati döntés alapján szeptember elsejétől a nemzeti védőoltási rend részeként a 7. osztályos, legalább 12 éves lányok számára ingyenesen elérhető lesz a méhnyakrák elleni védőoltás.
    
A nyári egészségtábor július 18. és augusztus 20. között Agárd után a Balatonnál - a Veszprém megyei Alsóörsön, Csopakon, Balatonfüreden, a Zala megyei Keszthelyen, a Somogy megyei Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonföldváron és Siófokon -, majd végül Budapesten várja az érdeklődőket. A szolgáltatások között emlőszűrés, testtömegindex-mérés, a dohányzásról leszoktatást segítő tanácsok, az egészséges táplálkozást szolgáló tippek és anyajegyszűrés is segíti a lakosságot.

Forrás: MTI
Fotó:
commons.wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja