A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy hetük van dönteni a szülőknek a HPV elleni oltásról

Családinet - 2019-09-06
A szülők választása csökkentheti a méhnyakrák jövőbeni előfordulását.
Egy hetük van dönteni a szülőknek a HPV elleni oltásról

Szeptember 12-ig dönthetnek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuk számára az ingyenes HPV (Humán papilloma virus) elleni oltást.1 A vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban. A HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat.1 A magyar szülők többsége azért oltatna, hogy megelőzzék gyermeküknél a vírus okozta daganatos betegségeket.2 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette.3

46 000 hetedikes lány HPV elleni védelméről döntenek a szülők a következő héten, szeptember 12-én van ugyanis az ingyenes és önkéntes HPV elleni védőoltás igénylésének határideje az iskolákban.1
A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás  szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80%-a átesik rajta élete során.1 A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig 10%-uknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.1


A 2019 augusztusában készült reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál.4 Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt.1 Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

„A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni. Éppen ezért örülünk annak, hogy a Nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36 000 kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, ezzel az oltható lánykorosztályban kb. 80 %-os átoltottságot tudtunk elérni5 – hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

Az oltásra a legtöbb szülő azért mondana igent, mert szeretnék megvédeni gyermeküket a HPV okozta daganatok kialakulásától - derül ki a szülők oltással kapcsolatos attitűdjét vizsgáló reprezentatív kutatásból.2 49%-uk érvként említette azt is, hogy ha „egy betegségre van oltás, lehetőleg beadatom2”.

A HPV oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül6. A HPV elleni védőoltás már 96 ország nemzeti oltóprogramjának része, 2014 őszétől pedig Magyarországon is minden évben ingyenesen igényelhető a 12. évüket betöltött lányok számára, akik 2018 óta a piacon elérhető legszélesebb spektrumú, 9-komponensű vakcinát kaphatják1.

 „Fontosnak tartom, hogy a mellékhatásoktól való félelem ne riassza vissza a szülőket. Mint más oltások esetén, itt is előfordulhat bőrpír, duzzanat az injekció helyén.8 Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, ez általában hamar elmúlik” - hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László. “Az oltás a tévhitekkel ellentétben nem okoz HPV fertőzést, sem rákos megbetegedést, hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy burokfehérjéjét8. Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót.”- tette hozzá a gyermekgyógyász.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinákat azok biztonságossága szempontjából és 2017-es jelentésük szerint a HPV oltások biztonságossága kiemelkedő.3 Az oltóprogramban igényelhető 9-komponensű HPV vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.

Idén 2019. szeptember 12-ig írásbeli nyilatkozat segítségével igényelhetik az önkéntes, térítésmentes védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok szülei, a gyermek által látogatott általános iskolában vagy gimnáziumban.

További tájékoztatásért, információért fordulj gyermeked kezelőorvosához!

A közlemény megjelenését az MSD Pharma Hungary Kft. tette lehetővé. Gyermeke egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! A közleményben foglalt információk a tudományos szakértők véleményét tükrözik, melyek eltérhetnek az MSD Pharma Hungary Kft. álláspontjától, és nem helyettesítik a gyermek kezelőorvosának véleményét.

 Az MSD-ről

Az MSD a világ egyik vezető gyógyszeripari vállalata, mely megalakulása óta úttörő a felfedezésben és a kutatásban: több mint egy évszázada fejleszt gyógyszereket és vakcinákat a világ legnagyobb kihívást jelentő betegségei ellen. Az MSD a Merck & Co., Inc. kereskedelmi neve, központja az Egyesült Államokban, a New Jersey állambeli Kenilworth-ben található. Vényköteles gyógyszereinken, vakcináinkon, biológiai terápiáinkon és állategészségügyi termékeinken keresztül a világ több, mint 140 országában vagyunk jelen. Elkötelezettségünk az egészségügy elérhetőbbé tétele iránt megjelenik átfogó programjainkban és partnerkapcsolatainkban is. Az MSD élen jár az emberek és közösségek nagy tömegét fenyegető betegségek, mint a rák, a szív-érrendszeri megbetegedések, valamint a fertőzéses megbetegedések, mint a HIV és az ebola megelőzéséért és kezeléséért folytatott kutatásokban, illetve az újonnan megjelenő állati betegségek területén folytatott kutatásban. Az MSD több, mint 25 éve van jelen Magyarországon, törekedve arra, hogy innovatív terápiái a magyar emberek számára is elérhetővé váljanak. További információért keresse fel a www.msd.hu weboldalt, vagy kövesse anyavállalatunk Twitter, LinkedIn és YouTube fiókjait!

*A HPV vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki rákos megbetegedések, valamint a hímvesszőrákok megelőzésére.

HIVATKOZÁSOK:

  1. https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hpv_2018/hpv_tajekoztato_2018.html Megtekintés dátuma: 2019.09.02.
  2. Szondaphone Kft. : Humán papillomavírus: ismeretek és a védőoltással kapcsolatos attitűdök kutatás az 5., 6., valamint 7. osztályos gyermekek szülei körében; N=260;  a szülők nemére és a lakóhely típusára reprezentatív. A kutatás 2019. augusztusában történt.
  3. https://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/hpv/June_2017/en/ Megtekintés dátuma: 2019.08.23.
  4. IPSOS: EU HPV Consumer Awareness Study, 2019;N=15000 https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/publication/documents/2019-03/eu-hpv-consumer-awareness-study.pdf Megtekintés dátuma: 2019.09.03.
  5. Világgazdaság https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/tobb-mint-nyolcezer-szulo-nem-kerte-lanyanak-a-vakcinat-2-1425928/ Megtekintés dátuma: 2019.03.26
  6. WHO Fact Sheets: Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer  Megtekintés dátuma: 2019. 08.22.
  7. https://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/data/en/ Megtekintés dátuma: 2019.08.23.
  8. Gardasil9 alkalmazási előírás www.ogyei.gov.hu Megtekintés dátuma: 2019.08.25.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: qimono / pixabay

 

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja