A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fogszuvasodás jelenleg a legelterjedtebb betegség a világon - némi odafigyeléssel megelőzhető

Családinet [cikkei] - 2014-07-15
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által 32 európai országban szervezett felmérése szerint Magyarország a 19-ik, igen rossz helyen áll a fogszuvasodás elterjedésének tekintetében. A fogszuvasodás továbbra is az egyik legjelentősebb közegészségügyi probléma ma Magyarországon, hiszen a lakosság több mint egyharmada csak akkor megy el fogorvoshoz, ha már problémája van. 40%-uk rendszertelenül jár, és többen látogatják meg a fogorvost foghúzás miatt, mint ellenőrzés végett.
A fogszuvasodás jelenleg a legelterjedtebb betegség a világon - némi odafigyeléssel megelőzhető

Dr. Alberth Márta
Debreceni Egyetem,  a Szövetség magyarországi képviselője

 

A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség, az Alliance for a Cavity-Free Future (ACFF) nemrégen egy   jelentésében a következő epidemológiai adatokat tette közzé a fogszuvasodás jelenlegi állapotáról:

Magyarországon....

  • a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai
  • a 12 éves gyerekeknek 2-3 foga már megbetegedett
  • a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre
  • a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye
  • a 35-44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullott
  • a 65-74 éves idős lakosság 26%-a fogatlan
  • évente 51 millió órát hiányoznak a gyerekek az iskolából a fogszuvasodás miatt

„Egy jól szervezett, átfogó, nemzeti fogászati prevenciós program kivitelezésének jelenleg Magyarországon nem adottak sem humán sem financiális lehetőségei – mondta Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. "Ez azt jelenti, hogy az országban az emberek 96%–100%-a szenved a fogszuvasodás problémájától, és bár tisztában vagyunk a betegség megállításának módszerével, mégsem csökken ennek a mértéke, vagy az ismeret hiánya, vagy az anyagi nehézségek miatt."

A fogszuvasodásról:
A fogszuvasodást savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba kerülő szénhidrátokat bontják. A lebomláskor olyan sav keletkezik, amely első lépésként a fog kemény szöveteiből kioldja az ásványi sókat, főképp a kalciumot. Ez károsíthatja a fogak szerkezetét, ezzel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.
A fogak rossz állapota, valamint a fogszuvasodás hatással lehet az egyén általános állapotára, közérzetére, önbecsülésére, de a foglalkoztathatóságára és a társadalmi elismertségére.

A cukrokban (szénhidrátban) gazdag egészségtelen táplálkozás, a nem megfelelő mennyiségű fluorid és a rossz szájápolási szokások a legfontosabb tényezők, amelyek leginkább elősegítik a fogszuvasodás kialakulását.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja