A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt a nyár, ideje feltölteni a vitaminraktárakat!

Családinet [cikkei] - 2014-06-25
8 jó tanács, hogy a nyár a legkisebbeknek is élvezetes legyen.
Végre itt a nyár, a jó idő. Használjuk ki ezt a néhány hónapot, és töltsük fel a gyerekek és saját magunk vitaminraktárait, hiszen ez az erős immunrendszer egyik alapja. Szerencsére ebben nemcsak a gyümölcsök segítenek, hanem a napfény is.
Itt a nyár, ideje feltölteni a vitaminraktárakat!

Az Első 1000 nap szakértői összeszedték azokat a jó tanácsokat, amelyek betartásával egészségesen telhet a nyár, és megerősíthetjük gyermekeink immunrendszerét is.

 1. A nyári melegben a legfontosabb a hidratáció. Már a várandós kismamáknak is oda kell figyelniük, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyanak, de a szoptató édesanyáknak is kiemelten fontos ez, hiszen a melegben ők is több folyadékot veszítenek, másrészt a baba megemelkedett igényét is ki kell elégíteniük.
   
 2. Az anyatejes csecsemők folyadékigénye is megemelkedik, ezért valószínű, hogy többször igénylik majd a szoptatást. Az elsődleges és legfontosabb számukra továbbra is az anyatej, azonban, amennyiben szükséges, forralt csapvízzel, vagy babavízzel már az egészen kicsik is megkínálhatók.
   
 3. A nagyobb gyerekeket naponta többször kínáljuk meg innivalóval! A védőnői ajánlás alapján az ajánlott napi folyadékmennyiség 100-120 ml/kg. Ezt érdemes szűrt csapvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel pótolnunk. A tea (cukor nélkül) és a friss gyümölcslevek szintén jó szomjoltók lehetnek, a szénsavas és cukros üdítőket azonban kerüljük! Ezek nemcsak, hogy nem oltják a szomjat, de jelentős cukortartalmuk miatt plusz kalóriaforrást is jelentenek.
   
 4. Egyre többféle zöldség és gyümölcs elérhető, ez a hozzátáplálás időszakát is megkönnyíti, hiszen a gyerekek is megtalálhatják a nekik tetsző ízeket. Érdemes kihasználnunk ezt az időszakot, és a gyerekekkel megismertetni, megkedveltetni minél több zöldséget, gyümölcsöt, mert a bennük található vitaminok és ásványi anyagok segítenek az egészséges immunrendszer fenntartásában is.
   
 5. Minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben kell elkészíteni ezeket az ételeket. A párolást részesítsük előnyben a főzés helyett. A gyümölcsök pedig akár a desszertet is helyettesíthetik, és amellett, hogy kevesebb cukrot tartalmaznak, a természetes ízeket is megkedveltetik a gyerekekkel.
   
 6. Nyáron könnyebben begyűjthetjük a szükséges D-vitamin adagunkat. A D-vitamint a szervezet napfény hatására állítja elő, és kiemelten fontos a kisgyermekek számára kedvező élettani hatásai miatt. Hozzájárul például az immunrendszer és a csontok egészséges működéséhez, és a sejtfejlődéshez.
   
 7. Napi 30 perc a napon, lehetőség szerint 10 óra után, biztosíthatja a megfelelő D-vitamin-szint kialakulását. Nagyon fontos azonban, hogy a napozás szabályait tartsuk be! 11 és 15 óra között ne engedjük a gyerekeket a napra, óvjuk őket a túlzott UV sugárzástól!
   
 8. Fontos, hogy kihasználjuk a jó időt, és lehetőleg minél több időt töltsünk a kicsikkel szabad levegőn játékkal, mozgással. A rendszeres, életkornak megfelelő mozgás az egészséges életmód, az egészséges fejlődés egyik kulcsfontosságú összetevője. Megakadályozza az elhízást, segíti a tüdő fejlődését, elősegíti a csontok fejlődését, a jobb oxigén ellátottság miatt pedig növeli még az agyi kapacitást is.

A heti étrend INNEN LETÖLTHETŐ!

Forrás: Első 1000 Nap
Fotó: naztech.deviantart.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja