SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem találtak összefüggést a szívbetegségek és a telített zsírok között

Családinet [cikkei] - 2014-03-19
A szívbetegségek és a telített zsírok között nem találtak összefüggést azok a brit kutatók, akik nagyszámú korábbi tanulmány adatainak elemzését végezték el.
Nem találtak összefüggést a szívbetegségek és a telített zsírok között

A zsíros ételek mégsem ártanak az egészségre az új kutatás szerint

Kimutatták: a telített zsírsavak nem okoznak szívbetegséget, az "egészséges", úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak pedig nem előzik meg a szív- és érrendszeri problémákat. Szemben a több évtizedes étkezési irányelvekkel a Cambridge-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a zsíros ételek, a tejszín vagy a vaj mellőzése nem valószínű, hogy egészségesebbé tenné az embert - idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.
    
Több mint hatezer ember eredményeit vizsgálták

Rajiv Chowdhury kutatócsoportja 18 országban készült 72 tanulmány több mint 600 ezer résztvevőjének adatait elemezte. Az analízis legfontosabb eredménye szerint semmiféle összefüggés mutatható ki a telített zsírok - akár az étrendben fordultak elő, akár a vérben mérték a szintjüket -, illetve a szívproblémák között.

Az olajos hal egészséges
   
Az is kiderült, hogy az "egészséges", többszörösen telítetlen zsírsavaknak - köztük az omega-3-nak és az omega-6-nak - általában nincs hatása a szívbetegségek kockázatára, csak az olajos halban található omega-3 függ össze az alacsonyabb kockázattal. A népszerű omega-3-at és omega-6-ot tartalmazó étrend-kiegészítők jótékony hatásait azonban nem mutatták ki.

A szívet életmódváltással lehet a legjobban megóvni
    
Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgatója szerint a végső következtetés levonása előtt nagy létszámú klinikai próbákra lenne szükség. "A szív egészségét legjobban az védi, aki abbahagyja a dohányzást, rendszeresen mozog, és az egész étrendje egészséges, vagyis nemcsak a zsírokra figyel, hanem a só, a cukor, gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztására is" - jelentette ki Pearson.
 
Telített zsírsavak előfordulása
   

Telített zsírsavak leggyakrabban a vajban, a sajtban, a zsíros húsban, a kolbászban, a tortákban és kekszekben találhatók. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) irányelvei szerint az átlagos férfinak legfeljebb napi 30 gramm, a nőnek 20 gramm telített zsírt tanácsos fogyasztania.
    
Nemrég végzett kutatások azonban kimutatták, hogy a telített zsírsavakban szegény étrend nem csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségeket sem előzi meg.
    
Népszerűsíteni kellene a mediterrán és a vegetáriánus étrendet

Egészségügyi szakemberek azonban óvatosságra intenek a friss elemzés eredményeivel kapcsolatban. Tom Sanders, a londoni King's College orvosa szerint az egyes étrendi összetevők - a telített zsírok, a só, a cukor - helyett azoknak a diétáknak a jobb leírására kellene koncentrálni, amelyekről ismeretes, hogy csökkentik a szívproblémák kockázatát, ilyen például a mediterrán vagy a vegetáriánus étrend.
    
http://www.telegraph.co.uk/journalists/sarah-knapton/10703970/No-link-found-between-saturated-fat-and-heart-disease.html

Forrás: MTI
Fotó:
Apolonia - FreeDigitalPhotos.net

FIGYELEM! Cikkünk megjelenése után kaptunk egy levelet Prof. Császár Albert belgyógyász (a Magyar Tudományos Akadémia doktora), zsírsav-bevitellel foglalkozó szakember véleményével, melyet - a hiteles és felelős tájékoztatás jegyében - közlünk. A professzor úr levele így szól:

SÚLYOS SZAKMAI KRITIKA ÉRTE A TELÍTETT ZSÍRSAVAK "FELMENTÉSÉT" SUGALLÓ BRIT ELEMZÉST!

Számos hazai hírportál vette át azonnal a The Daily Telegraph brit napilap részéről online megjelent tudósítását, amely szerint egy amerikai orvosi folyóiratban most közölt vizsgálat alapján a telített zsírok (ismertebben állati zsírok) nem okoznak szív- és érrendszeri betegséget. Bár egyes média megjelenésekben megtalálhatók az eredményekből levonható lényeges következtetésekre vonatkozó óvatosság említése, a "szenzáció" robog a maga útján.

Fontosnak érzem, hogy szakma részéről is történjen gyors nyilvános reflexió a megdöbbentő adatokkal kapcsolatban. Hadd hivatkozzak nemzetközileg elismert szaktekintélyekre (1), akik a következő alapvető hibákat találták a sok vizsgálat eredményeit összefoglalóan elemző statisztikai felmérésre:

1) A tanulmány csak önállóan a zsírsavak bevitt mennyiségével foglalkoztak és azon belül is az alacsony és a magas fogyasztási szinteket (harmadokat) hasonlították össze. Figyelmen kívül hagyták az egyes (telített, telítetlen) zsírok és a szénhidrát fogyasztás egymáshoz történő összevetését (ezt általában ugyanazon személyeken történő diéta felcserélés révén ítélik meg). Vajon akkor a kevés zsírt fogyasztók mit ettek ehelyett? Feltehetően szénhidrátot, ami ugyanolyan káros, mint a zsír! Tehát csak egyféle indikátort szemléltek, így az adott konklúzió levonása helytelen. Az érvényben lévő szakmai irányelvek a telített zsírok és a szénhidrátok bevitele helyett a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztását javasolják egészségünk megtartása érdekében.

2) A szerzők ráadásul a többszörösen telítetlen zsírsavakat (idetartozik az omega 3 is) részben tévesen azonosították és mindennek tetejébe használhatatlan vizsgálatokat is bevontak az értékelésbe! Ezekről a hibákról az említett kritikusok azonnal értesítették a cikket jegyző vezető szerzőt, aki elismerte a hibákat és ígéretet tett ezek azonnali korrekciójára.

A kritikai megjegyzések kapcsán a vezető szerző a leendő kiigazítások megtétele előtt maga is elismerte, hogy a cikkben állítottak ellenére nem tartja eredményüket elég meggyőzőnek ahhoz, hogy a zsírok korlátozott fogyasztására vonatkozó jelenleg érvényes irányelveket kétségbe kellene vonnunk! Mindezek alapján kénytelenek vagyunk belenyugodni abba, hogy a telített zsírok továbbra is a "rossz" oldalon állnak!

Idézet: 1. CV Risk and Saturated Fats: The Debate Roils On. Medscape. Mar 17, 2014.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja