SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Összefüggés az elhízás és a pajzsmirigy betegségei közt

Családinet [cikkei] - 2012-09-18
Hogy az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek rizikóját, vagy a pajzsmirigy betegségeinek egyik tünete lehet a gyarapodó súly, vitatott téma a szakértők közt. Dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa a gyanú esetén szükséges kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Összefüggés az elhízás és a pajzsmirigy betegségei közt

A BMI-vel egyenes arányban nő a rizikó

Nemrégiben jelent meg az Archives of Surgery című szaklapban az a tanulmány, miszerint az orvosok nagy számban fedeztek fel az elhízott páciensek közt előrehaladott stádiumú és agresszív formájú papilláris pajzsmirigyrákban (PTC) szenvedő betegeket. Az Egyesült Államokban egyébként is emelkedik a pajzsmirigyrákos megbetegedések száma, különös tekintettel a PTC-re. Az már eddig is közismert volt, hogy az elhízás számos daganatos megbetegedés rizikófaktora, ám az mindezidáig tisztázatlan maradt, hogy ez a magasabb rizikó felelős-e a felderített esetek számának növekedéséért. Az amerikai kutatók azonban most kijelentették: ahogyan nő a páciensek BMI-je (testtömeg-indexe), egyre emelkedik a PTC-s betegek aránya is.

Avital Harari és csapata az UCLA David Geffen School of Medicine-ből 443 páciens egészségi adatait vizsgálták meg, akiknek átlagéletkora 48,2 év volt. Ők valamennyien teljes pajzsmirigy-eltávolításon estek át, amely a PTC és más pajzsmirigy-daganatfajták kezelésének egyik bevett módszere. A szakemberek 4 kategóriába osztották a betegeket a BMI-jük szerint: normál (18.5-24.9), túlsúlyos (25-29.9), elhízott (30-39.9) és kórosan elhízott (>40).

Megállapításaik szerint minél magasabb volt a BMI, annál előrehaladottabb stádiumú pajzsmirigyrákban szenvedett a vizsgált páciens. Különösen az elhízott és a kórosan elhízott betegeknél mutatkozott III. vagy IV. stádiumú rák, jelezvén hogy náluk jóval nagyobb a magas sejtes PTC előfordulási aránya. Vagyis minél nagyobb a súlyfelesleg, annál agresszívebb tumorfajtákkal kell szembenézniük a betegeknek.

Éppen ezért a kutatók arra figyelmeztettek, hogy az elhízott betegek kivizsgálásnál jóval körültekintőbben kell eljárni, és gyakran nem elégséges csupán a fizikális vizsgálat.

Nem egyértelmű az összefüggés

A University of California orvos szakértője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy kollégái kutatásából nem vonható le egyértelműen az a következtetés, hogy az elhízás okozza a pajzsmirigy rákot. Ugyanakkor elismerte, hogy a rizikót mindenképpen növeli. Ő maga azt hangsúlyozta, hogy az elhízott és egyben PTC-ben szenvedő betegeknek a rossz hír, hogy a daganat valószínűleg előrehaladottabb stádiumban lehet. A jó hír viszont, hogy a műtét még ilyen körülmények közt is biztonságosan elvégezhető.

Figyelmeztető tünetek esetén fontos a kivizsgálás

Dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa szerint bizonyított, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktora, illetve ront a már kialakult állapotokon. A szakember szerint testsúlytól függetlenül mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a pajzsmirigy betegségére utaló tüneteket észlelünk. Ilyenek lehetnek:

  • nyakduzzanat, feszülés
  • családban halmozódó cukorilletve pajzsmirigybetegség
  • fáradékonyság, feledékenység, lelassult gondolkozás
  • hajlam a depresszióra
  • csökkent étkezés melletti hízás
  • rekedtség
  • zsibbadás a végtagokban
  • száraz, viszkető, megvastagodott bőr
  • székrekedés
  • halláscsökkenés
  • szemhéj körüli duzzanat
  • menstruációs zavarok, terméketlenség
  • csökkent libidó
  • lassúbb szívműködés
  • emelkedett koleszterinszint
  • fogyás, izzadékonyság, szapora szívverés, hasmenés, csökkent terhelhetőség

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja