SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne adjon esélyt a cukorbeteg lábszárfekélynek!

Családinet [cikkei] - 2012-09-14
A cukorbetegek száma világszerte rohamosan növekszik, amelynek egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, amely akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet. Magyarországon évente körülbelül 4.000 lábat kell amputálni, pedig a cukorbeteg láb kialakulása megelőzhető lenne egy gyors, egyszeri vizsgálattal, amelyet két speciális készülékkel, szöveti oxigénszintmérővel és lézer dopplerrel végeznek.
Ne adjon esélyt a cukorbeteg lábszárfekélynek!

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségében a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes foglalkozni a témával, hogy az esetleges szövődmények kiküszöbölhetők legyenek.

Cukorbetegségtől a láb amputációjáig

A cukorbetegséggel járó lábszárfekély kialakulásának több oka is lehet. Egyrészt a bőr a betegség következtében szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik. Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100%-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát is, a beteg erek pedig nem tudják teljes mértékben ellátni feladataikat. A rossz lokális vérkeringés következtében a cukorbeteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat. Könnyedén feltörheti lábát egy új cipő, vagy megégetheti egy forró fürdő.

A fekélyhez vezető sebek tehát viszonylag könnyen kialakulhatnak a cukorbeteg lábon. Márpedig a sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegeknél kifejezetten rossznak mondható. Egy egészen apró seb is könnyen elfertőződhet és létrejöhetnek a különböző méretű elhalások, fekélyek, amelyek végső esetben a lábujjak, a lábfej, vagy akár a lábszár és a teljes láb amputációjához vezethetnek.

A lábszárfekély megelőzése

Megfelelő odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhetők a fekélyes sebek, és ezzel együtt a cukorbeteg láb amputációja is.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a lábhigiéniára. Nemcsak a lábmosás napi gyakorisága a fontos, hanem az is, hogy langyos vízben, alaposan kell a lábat, a talpat és az ujjak közét is megmosni, majd puha törölközővel megtörölni. Körmöt csak kiáztatott lábakon szabad vágni, és egyenesre, hogy ne tudjon benőni. A bőrkeményedéseket csak kíméletesen, habkővel szabad vágni. A pamut zokni és kényelmes cipő, zárt orrú papucs viselése a legmegfelelőbb. A mezítláb járást, a láb napoztatását és a forró vizes fürdőt kerülni kell!

A láb gondos óvása mellett fontos kiemelni a vércukorszint karbantartását is, hiszen a megfelelő szinten tartott értékek nem vezetnek diabeteszes láb kialakulásához. Többféle vércukorszintmérő készülék is található a piacon, melyekhez megfelelő kiegészítők tű és tesztcsík is kapható, melyekkel könnyen elvégezhetjük a rendzseres cukorszint mérést.

Lábvizsgálat modern eszközökkel

Az évi egy-két lábvizsgálat elengedhetetlen a megfelelő megelőzéshez, amely kiterjed a körmök, a bőr állapotának, a bőrkeményedéseknek, az esetleges lábelváltozások nyomon követésére, a láb ereinek vizsgálatára.

A budapesti Hiperbár Centrumban speciális diagnosztikai eszközök segítségével mérik fel a cukorbeteg láb állapotát és károsodottságát. A szöveti oxigénszint mérővel megállapíthatjuk, hogy a seb környéki szövetek menyi oxigénhez tudnak jutni, mekkora az önnállóan, ill. segítséggel a gyógyulás esélye. A lézerdoppler megmutatja, hogy a seb környéki szövetekben milyen a perifériás keringés. A két adat együttesen megadja, hogy a seb képes önnállóan meggyógyulni, esetleg egy kis minimális odafigyelés, vagy akár túlnyomásos oxigén terápia szükséges-e. Természetesen van olyan amikor már csak azt látjuk, hogy hol a határ ameddig muszáj a sebésznek csonkítania, mert alatta már önnálló életre nem képes a szövet.

A Hiperbár Centrumban végzett vizsgálat során azonban a két módszer eredményét együtt elemzik a szakemberek, mert előfordulhat, hogy a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége jó értéket mutat. Ekkor még jó esély van a sérült végtag kezelésére. Ilyenkor jöhet szóba opcióként a hiperbár oxigénterápiás kezelés, amely a sérült területek oxigénnel való ellátottságát növeli, ezzel javítja a vérkeringést, és végső soron a felgyorsítja a seb gyógyulását.

„A fenti két diagnosztikai módszer még kevéssé alkalmazott a hazai gyógyászat ezen területén, pedig a zárt, számítógépes program konkrét, helytálló eredményeket szolgáltat. A szöveti oxigénszint mérővel és a lézerdopperrel együttesen például az is megállapítható, hogy meg lehet-e menteni az adott végtagot az amputációtól” – mondta Péchy Imre a Hiperbár Centrumot üzemeltető Baromedical Zrt. vezérigazgatója. „A fél órás vizsgálatra bárki jelentkezhet, aki tisztában szeretne lenni lábának állapotával, fekélyes sebeinek általános gyógyhajlamával. A vizsgálat díja 5.000 Ft.”

 

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

Kép forrása: piqs.de

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja