SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Január a pajzsmirigybetegségek hónapja

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2011-01-06
Január minden évben világszerte a pajzsmirigybetegek hónapja. Idén a központi téma a szív - és érrendszeri betegségek és a pajzsmirigy betegségeinek kapcsolata.
Január a pajzsmirigybetegségek hónapja

Milyen kapcsolat van a pajzsmirigy betegségei és a szív- és érrendszeri betegségek között?

Ez a kérdés hazánkban is rendkívül aktuális, mivel a betegek száma, a betegségek súlyossága, a halálozási mutatók is azt jelzik, hogy ezen a területen nagyon sok tennivalónk van. Az USA-ban végzett tanulmányok közvetlen kapcsolatot mutattak ki a pajzsmirigy betegségei és a szívbetegségek között. A legújabb, nagy európai populációban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés (hipotireózis)  4,4%-ban, a túlműködés (hipertireózis) 1,4%-ban fordul elő. A hipotireózis a lakosság 0,4%-ban feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni a betegek panaszai, a klinikai tünetek és a laboratóriumi leletek alapján. A probléma az, hogy a betegség 4,0%-ban enyhe, nehezebben felismerhető formában mutatkozik és ritkán gondolnak csökkent pajzsmirigy működésre. Ennek egyik jellemző példája, amikor az emelkedett koleszterinszintet kezelik és nem gondolnak arra, hogy ennek hátterében  a pajzsmirigy csökkent hormontermelése állhat. Az USA-ban 16 millió azon egyének száma, akik az emelkedett koleszterin szintjük miatt részesülnek hormonális kezelésben és normalizálódott koleszterin szintjük. A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködést korábban „idiopatiásnak” (ismeretlen eredetűnek) tartották. Kiderült, hogy ezeknek a betegségeknek az oka autoimmun folyamat. Nőkben a betegség lényegesen gyakoribb, mint férfiakban (5:1).  
A pajzsmirigy csökkent és fokozott működése egyaránt a szív-és érrendszer károsodását eredményezi:

  1. Csökkent működés (autoimmun gyulladás), „hipotireózis
    Ebben a betegségben a csökkent anyagcsere, energiafolyamatok következtében a vér zsírjainak szintje jelentősen emelkedett, ezért az érelmeszesedés, a vérrögösödés lényegesebben gyakoribb. Kevesen tudják, hogy ebben az állapotban a vérnyomás is emelkedett. Az erek és a szívfal is merevvé válik, ún. „stiffness” állapot jön létre. (Sakurági S és mtsai: Arterial stiffness: methods of measurement, physiologic determinants and prediction of cadiovascular outcomes. International J. Cadiology, 2010: 138, 112-118).  Sajnos ennek a tünetegyüttesnek még nincs elfogadott magyar neve. A jelenség lényege, hogy csökkent pajzsmirigyműködés esetén az artériák merevvé válnak, a szív összehúzódása után nem tudnak kellően tágulni, ezért a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke magas lesz. A helyzet kicsit hasonlít ahhoz az állapothoz, amikor az erek meszesedése következtében lesznek rugalmatlanok. Ilyenkor is magas lesz a vérnyomás első, ún. szisztolés értéke. Lényeges különbség azonban, hogy ebben az esetben a megfelelő hormonális kezeléssel a magas vérnyomás gyógyítható, a folyamat visszafordítható. Azonban nemcsak az erek, hanem a szív fala is merevvé válik, ami tovább rontja a helyzetet és  ún.  „mixödemás” szívbaj” kialakulásához  vezet. A folyamat mechanizmusát az 1. ábra foglalja össze. A pajzsmirigy kezelésére az artériák tágulnak, megszűnik az érmerevség és csökken a vérnyomás. (2. ábra).

    diagram1. ábra


    arteria
    2. ábra, A pajzsmirigy hormonok hatására az artériák tágulnak

     
  2. A túlműködés eredményeképpen gyors szívműködés és ritmuszavarok alakulnak ki. Ez legjellemzőbb az un. meleg göbök esetében. A pitvari eredetű ritmuszavar (pitvari fibrilláció) hátterében az esetek 20-25%-ban túlműködő, gyakran kicsiny „meleg” göb áll. A bulvár sajtó által is felkapott történet a volt amerikai elnököt George Bush-t hozza fel példaként. Az történt ugyanis, hogy Bush elnököt ritmuszavara miatt éveken át kezelték és budapesti látogatása során rosszul is lett. Ezt követően derült fény arra, hogy ritmuszavarát egy kicsiny, a pajzsmirigy bal lebenyében lévő, tapintható, fokozott működésű göb okozta (3.ábra). A kivizsgálást követően végzett kezelés eredményeképpen az elnök gyógyult és nemrég 85 évesen sikeres „tandem” ejtőernyős ugrást hajtott végre.

pajzsmirigy3. ábra

Mi a mindennapok fontos következtetése:

  • A nehezen befolyásolható magasvérnyomás, korai érelmeszesedés vagy szívelégtelenség esetén gondoljunk  hipotireózisra
  • A nehezen befolyásolható szívritmuszavarok hátterében gyakran pajzsmirigy túlműködés állhat.

A szív-érrendszeri prevenciónak a pajzsmirigybetegségek szűrésére is ki kellene terjednie.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja