SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fitwalk - a sport, a kikapcsolódás és az eredményes fogyás legújabb módja

Csont Attila [cikkei] - 2010-09-02
2010-ben a világon elsőként Magyarországon jelent meg a Fitwalk. Megalkotója Csont Attila, tizenhétszeres magyar bajnok távgyalogló. Több mint 12 éves gyalogló élsportolói karrierje során megszerzett tapasztalatát felhasználva szeretne segíteni mindazoknak, akik akarnak tenni az egészségük megőrzése és a formájuk alakítása érdekében. Célja, hogy egy olyan mozgásformával ismertesse meg a sportolni vágyókat, ami segítségével fogyhatnak, a természetben, a friss levegőn sportolhatnak, növelhetik állóképességüket, és ezáltal tehetnek egészségük megőrzéséért.
Fitwalk - a sport, a kikapcsolódás és az eredményes fogyás legújabb módja

2010-ben a világon elsőként Magyarországon jelent meg a Fitwalk. Megalkotója Csont Attila, tizenhétszeres magyar bajnok távgyalogló. Több mint 12 éves gyalogló élsportolói Fitwalk 1karrierje során megszerzett tapasztalatát felhasználva szeretne segíteni mindazoknak, akik akarnak tenni az egészségük megőrzése és a formájuk alakítása érdekében. Célja, hogy egy olyan mozgásformával ismertesse meg a sportolni vágyókat, ami segítségével fogyhatnak, a természetben, a friss levegőn sportolhatnak, növelhetik állóképességüket, és ezáltal tehetnek egészségük megőrzéséért.

Mivel egy új sportágról, egy sokak számára ismeretlen mozgásról van szó, kevesen tudják, hogy mit is takar maga a Fitwalk.
A napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Nordic Walking és a Power Walking mellett a harmadik, gyaloglásra épülő szabadidősport a Fitwalk. A némi hasonlóság mellett a fő különbség a Fitwalk és a többi rekreációs tevékenység között az, hogy a Fitwalk a verseny távgyaloglás mozgásformáját ülteti át úgy, hogy azt az amatőr mozogni vágyók is végezhessék. Ez egyfajta aerob edzés, ami segít a sejtek oxigénszintjét növelni. Ezzel emelkedik az anyagcsere sebessége is, amivel a test a kalóriákat égeti el, tehát hasznos része minden fitnesz- vagy fogyókúrás programnak. Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés, eszköz, csupán sportolásra alkalmas öltözet.

A Fitwalk legfontosabb előnye az, hogy közel annyi kalóriát éget el, mint a futás, viszont úgy, hogy nem igényel akkora erőfeszítést. A futásban van repülőfázis, ami egyfajta „pihenés”, a Fitwalk közben ez viszont nincs. Az egyik fő szabály, hogy mindig legalább az egyik lábnak a talajon kell lenni, ezért két lépés között nincs repülőfázis. Ennek eredményeképpen a sebességtől függően 20-40%-kal többet lépünk egy adott táv alatt. Az intenzív kar és lábmunka következtében a pulzust Fitwalk 2folyamatosan 120-140 között tartjuk, míg a speciális csípőmozgás egy dinamizmust, lendületet ad a mozgásnak.
A Fitwalk másik előnye, hogy kevésbé terheli meg az ízületeket. A láb ízületeire – a térdízületre, a bokaízületre – nincs káros hatással. Futás során talajfogásnál rázuhanunk a talpunkra, így a bokának, a térdnek hatalmas erőket kell eloszlatni. A Fitwalknál a lépés gördülő, nincs elrugaszkodási fázis, tehát nincs olyan mértékű becsapódás sem, ezért a térdet és a bokát is sokkal jobban kíméli.
Természetesen nem hagyhatjuk ki a Fitwalk előnyeinek a felsorolásából azt, amiért elsősorban hivatott: magát a fogyást. Ez nemcsak a metabolizmust gyorsítja fel, hanem erősíti és formálja az alsó és felső végtagokat, a feneket, illetve a törzs és felsőtest közel teljes izomzatát. Továbbá termográfiai (test hőtérképes) vizsgálatok bizonyítják, hogy Fitwalk közben a test zsírlerakódásra hajlamosabb területei rendkívül intenzíven dolgoznak, például a csípőtájék, a comb első és hátsó része, a has és derék tájéka. Ezen kívül a Fitwalk intenzív karmunkát igényel, ami megdolgoztatja a felsőtest – elsősorban a váll és a hát felső része, valamint a has – izmait.

A Fitwalk megalkotója, Csont Attila a következő válasszal szolgált az edzések helyét és időpontját firtató kérdésemre. „A Fitwalk edzéseket Budapesten a Margitszigeten, a Bogdánfy úti atlétika pályán, a bátrabbaknak a Gellért hegyen tartom. Egyéni és páros személyi edzésre is van lehetőség, valamint csoportos órákon is részt vehetnek a sportolni vágyók. Az edzéseket előre egyeztetett időpontok alapján tartom.”
A Fitwalk eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint a sok-sok pozitív visszajelzés, melyek közül – a teljesség igénye nélkül – az alábbit emelném ki:
„Én már három edzésen vettem részt, eddig nagyon tetszett. Az elején kicsit furcsa volt a „riszáló” mozgás, de utána megszoktam. Olyan helyeken volt az edzés után izomlázam ahol azelőtt soha, de úgy, hogy az edzés során nem fulladtam ki, végig egyenletes volt a pulzusom. Jó szívvel ajánlom mindenkinek a Fitwalkot, remek alakformáló, zsírégető mozgás.” – Réka, 27 éves könyvelő.

Fitwalk

Minden hónap első szombatján, délelőtt 9 órai kezdettel ingyenes csoportos Fitwalk edzésre van lehetőség a Bogdánfy utcai sportpályán. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges.

Amennyiben ki szeretné próbálni Ön is a Fitwalkot, akkor az alábbi honlapon minden szükséges információt megtalál: www.fitwalk.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja